Filmski maraton: Ostvarenja koja govore o neprikosnovenoj moći novca
Filmski maraton: Ostvarenja koja govore o neprikosnovenoj moći novca

Filmski maraton: Ostvarenja koja govore o
neprikosnovenoj moći novca

Ovonedeljni filmski maraton posvećujemo neprikosnovenoj moći novca i finansijskim čudima sa tendencijom neslavnih završetaka i krivičnih odgovornosti.

Filmski maraton – All about the money

The Big Short, 2015.

Film The Big Short režirao je Adam McKay, a priča je zasnovana na bestseleru Michaela Lewisa. Oskarom nagrađivano filmsko ostvarenje zasnovano je na istinitim događajima i govori o grupi investitora koji su u periodu 2006. i 2007. godine koristili svoje taktite klađenja protiv hipotekarnog tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva postava glumaca bivaju Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling i Brad Pitt. 

The Wolf of Wall Street, 2013.

Film The Wolf of Wall Street režirao je istaknuti reditelj i filmski genijalac Martin Scorsese. Istinita priča o brokeru Jordanu Belfortu, njegovom usponu, prevarama i kako na kraju postaje meta savezne vlade. Filmsko ostvarenje bilo je nominovano za čak pet Oskara 2014. godine, a prati ga i zavidna glumačka ekipa – Leonardo DiCaprio, Jonah Hill i Margot Robbie.

Inside Job, 2010.

Film Inside Job je dokumetarac koji svedoči o svetskoj finansijskoj krizi i padu berze 2008. godine. U filmu govore najistaknutiji ekonomisti, a 2011. godine osvojio je Oskara u kategoriji za Najbolji dokumentarni igrani film. Narator je niko drugi do Matt Damon.

Blow, 2001.

Film Blow režirao je Ted Domme i takođe prikazuje istinitu priču iz života američkog trgovca drogom koji tvrdi da je uvezao čak 85 procenata nedozvoljene supstance u SAD, a njegov lik tumači Johnny Depp. U filmskom ostvarenju govori se i o dilerovim vezama sa Pablom Escobarom i Carlosom Lehder Rivasom.

U filmu Blow nalaze se reference koje mogu da posluže kao odlična podloga za analizu ekonomskih taktika.

Casino, 1995.

Još jedno filmsko ostavrenje Martina Scorsesea koje govori o uslovno rečeno zlom novcu. Radnja je smeštena u period sedamdesetih godina prošlog veka i govori o kockarskom genijalcu Aceu Rothsteinu, njegovoj povezanosti sa mafijom i vođenju kazina koji pretvara u pravu mašinu za pravljenje novca. Protagonisti filma su prepoznatljiva glumačka lica Robert DeNiro, Sharon Stone i Joe Pesci.

Na listu bismo dodali još jedan Scorseseov film – Goodfellas, čiji uticaj prepoznajemo i u filmu Blow. 

Foto. Instagram

Video. Youtube

Učitati još
Zatvori