Zašto bi trebalo da pogledate „Sećanje“ – novi film sa Jessicom Chastain
Zašto bi trebalo da pogledate „Sećanje“ – novi film sa Jessicom Chastain

Zašto bi trebalo da pogledate „Sećanje“ – novi film sa Jessicom Chastain

Šta se desi kada filmski stvaralac odluči da istraži suprotstavljanje sećanja – jedno u svom degenerativnom stanju, a drugo kao odgovor na godine zlostavljanja i traume? Dobije se novi film Michela Franca koga smo imali prilike da upoznamo prošle godine na trećem izdanju filmskog festivala Ponta Lopud.

Tom prilikom, u intimnoj atmosferi, Michel Franco neobavezno je govorio o novom filmu Sećanje (Memory) u kojem glavne uloge tumače Jessica Chastain i Peter Sarsgaard, i tome koliko ga intrigira posebna povezanost sa likovima koji se u odraslom dobu zaljubljuju kao tinejdžeri. Tipično njegovom radu, i u ovom filmu možemo očekivati dramatičnu napetost, kako je on rekao, da ne bi bilo bi dosadno.

MEMORY.

Posle srpske premijere na FEST-u, koja je izazvala brojne pozitivne kritike, film Sećanje (Memory) stigao je u domaće bioskope. Donosi priču o socijalnoj radnici u Kvinsu u Njujorku, koja vodi veoma jednostavan i strukturiran život. Međutim, njen život se okreće kada je čudan čovek po imenu Saul prati kući nakon što je prisustvovao veoma neprijatnom okupljanju u srednjoj školi. Sledećeg jutra pronalazi Saula kako spava na kiši ispred njenog stana, što je navodi da konačno stupi u kontakt s njim i sazna da ima ranu demenciju.

Sama Silvija je alkoholičarka koja se oporavlja i preživela je zlostavljanje, i u početku se pita da li je Saul bio jedan od njenih napadača u srednjoj školi i ne seća se toga zbog njegovog stanja. Međutim, kada se pokaže da je pogrešila, ona uspostavlja vezu sa njim, što dovodi do spore, tragične romanse između njih dvoje, na veliko zgroženost obe njihove porodice, koje pokušavaju da se mešaju na različite načine.

Šta se desi kada sećanje interpretirano uticajem raznih životnih okolnosti i trauma oblikuje našu stvarnost i kako se to kasnije odražava na naš život, ali i ljudi oko nas, tema je koju ovaj film ističe u prvi plan. Dinamično, na trenutke nepredvidimom ovaj film ne nudi odgovore, već donosi veoma intiman uvid u sopstvena tumačenja.

Foto: MCF

Učitati još
Zatvori