Filmski festival Ponta Lopud: Prenosimo sva dešavanja sa lica mesta
Filmski festival Ponta Lopud: Prenosimo sva dešavanja sa lica mesta

Filmski festival Ponta Lopud: Prenosimo
sva dešavanja sa lica mesta

Počinje treće izdanje prestižnog filmskog festivala Ponta Lopud. Jedno od najlepših ostvra nadomak Dubrovnika, ostrvo Lopud, u periodu od 20. do 24. juna po treći put će postati kreativno okupljalište filmskih profesionalaca koji su obeležili regionalnu i svetsku kinematografiju. Journal tim će, kao jedini medijski predstavnik iz Srbije, provesti četiri dana sa nekim od najvećih imena glumačke scene. Filmske radionice i predavanja oskarovaca i nagrađivanih reditelja i glumaca, kao i filmovi pod otvorenim nebom – samo su deo onoga što nas očekuje na, sada već, tradicionalnom festivalu Ponta Lopud.

Dvostruki dobitnik Zlatne palme i reditelj filma Trougao tuge, Ruben Östlund, triput nomininovan za nagradu Oskar (Iskonski strah, Generacija X i Birdman) slavni glumac čiji je film među najgledanijim na Netflixu, Edward Norton, čuveni poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski – samo su neka od imena čije radionice i predavanja nestrpljivo iščekujemo. Četiri, u najavi veoma sadržajna, dana na Festivalu najavljuju razmenu znanja i iskustava, ali i brojne nove projekte o kojima ćemo imati priliku da saznamo na licu mesta.

Ponta Lopud

  Oskarovci i ikone svetskog filma

Višestruko nagrađivani reditelj Ruben Östlund i glumac Edward Norton održaće predavanja i radionice za redatilje i glumce. Istaknuta direktorka fotografije na filmu Urszula Pontikos vodiće stručne programe za snimatelje. Osim njih, u ulozi predavača ili učesnika naći će se i druga velika velika imena. Kao specijalni gost festivala najavljen je poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski. Takođe, očekuje se i producent Philippe Bober, ali i srpski reditelj i filmski producent Ognjen Glavonić.

Osim toga, učesnike očekuje i širok diapazon zanimljivih predavanja koja će održati filmski učesnici impresivnih biografija. Agent za talente Brian Swardstrom i Oskarom nagrađen producent Peter Spears podeliće svoja znanja. Nagrađivani meksički reditelj, scenarista i producent Michel Franco, takođe. Ali i finski reditelj i scenarist Juho Kuosmanen, kao i izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis. A posebno nas raduje i prisustvo Oskarom nagrađene producentkinje Mollye Asher.

Edward Norton ponta lopud
Edward Norton
Ponta Lopud
Ruben Östlund

Lokacija kao inspiracija

Predavanja koja će se održavati na lokacijama poput Art paviliona „Your Black Horizon“, ili tornja Biscaino-Bettera. Namenjena će biti polaznicima masterclassova koji su pozvani na osnovu njihovog dosadašnjeg doprinosa filmskoj umetnosti. Njihove biografije su jednako impresivne. Reditelji Marija Apčevska, Kukla – Katarina Bogdanović, Matija Gluščević, Juraj Lerotić, Ivan Salatić, Norika Sefa, Ena Sendijarević, Dušan Zorić. Glumci Florist Bajgora, Lazar Dragojević, Jurij Drevenšek, Gracija Filipović, Muhamed Hadžović, Tihana Lazović, Milan Marić, Natalija Teodosieva i Ivana Vuković. Snimateljke Bojana Andrić, Sara Bernarda Moritz, Jana Plećaš i Gaja Naja Rojec.

Dvadeset i jedan izvrsni mladi filmski umetnik, dobiće priliku za unapređenje svojih veština, susret s kolegama i prijateljima i pronalaženje inspiracije, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere. Učestvovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Severne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Filmovi pod otvorenim nebom

Svi ljubitelji filmske umetnosti imaće priliku da uživaju na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness u projekcijama klasika koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Tako nas očekuju dva filma Rubena Östlunda: Turista i Trougao tuge, Nakon Lucije Michela Franca. Kao i Najsrećniji dan u životu Ollija Makija, koji je režirao Juho Kuosmanen. Ali i Oslikani veo, drama Johna Currana u kojoj glavnu ulogu ima upravo Edward Norton.

Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti putem sajta www.ulaznice.hr  ili putem sajta festivala ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud. Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj stranici www.pontalopud.hr  kao i putem društvenih mreža festivala.

Foto: Ponta Lopud

Učitati još
Zatvori