Ako bi trebalo da izdvojimo jednu seriju koju bindžujemo ovih dana, onda bi to bila serija “Ripley”
Ako bi trebalo da izdvojimo jednu seriju koju bindžujemo ovih dana, onda bi to bila serija “Ripley”

Ako bi trebalo da izdvojimo jednu seriju koju bindžujemo ovih dana, onda bi to bila serija “Ripley”

Klasik američke književnosti The Talented Mr. Ripley dobio je novu adaptaciju. Snimljena je serija u noar stilu koja je (konačno) stigla na Netflix. Naslovnog (anti)junaka, Toma Ripleya, na malim ekranima otelovio je irski glumac Andrew Scott. Jednu od vodećih ženskih junakinja, Marge Sherwood, tumači Dakota Fanning. Ova vest je u potpunosti iznenadila i brojne ljubitelje nagrađivanog filma iz 1999. godine kada se pojavila – a u nastavku pravimo osvrt na roman i donosimo detalje o seriji koju bindžujemo.

Mr. Ripley

Davne 1955. godine američka književnica Patricia Highsmith predstavila je protagonistu, psihološkog trilera The Talented Mr. Ripley, Toma Ripleya – zahvaljujući kojem dobija eminentno mesto na svetskoj literarnoj sceni.

Neprilagođeni mladić Tom Ripley bavi se svakojakim poslovima, uključujući i različite prevare, kako bi preživeo u Njujorku. Uskoro u život ovog dvadesetpetogodišnjaka ulazi vlasnik brodogradilišta, Herbert Greenleaf, sa zadatkom da otputuje u Italiju i ubedi njegovog odmetnutog sina Dickiea da se vrati u Njujork i preuzme porodične poslove. Nakon toga, Tom odlazi u primorsko mesto nadomak Napulja i upoznaje raskalašnog Dickiea i njegovu  verenicu Marge. Vreme kreće ubrzano da teče, Tom postaje sve jasnije opsednut životom kakvim živi razmaženi plejboj Dickie. A sve to, naposletku, dovodi do ubistva iz strasti. Koliko je tanka granica između razuma i ludila – odgovor se krije u romanu koji već sedamdeset godina, unazad, izaziva različite emocije kod čitalaca.

Ripley – serija

Tom Ripley se pojavljivao kao protagonista u pet kriminalističkih romana Patricie Highsmith koji su objavljivani od 1955. do 1991. godine. Nisu izostale ni filmske adaptacije, a kao najuspešnije se izdvajaju – Purple Noon iz 1960. godine u kojoj je je Toma Ripleya tumačio Alain Delon i druga, nadaleko priznata, iz 1999. godine. Iako smo već navikli na Matta Damona i njegovu izvedbu Toma Ripleya, istovremeno, ne skrivamo radost zbog trenutne adaptacije. Na osnovu dostupnih fotografija i kratke video najave, uvideli smo da nas očekuje drugačiji ambijent koji više podseća na noar filmove s kraja 40-ih godina XX veka. Sama radnja mini serije ne odudara od književnog dela, a u središtu dobijamo slojevitu psihološku analizu Toma Ripleya i drugih likova koji ga prate.

Glavne uloge

Pored Andrewa Scotta, glavne uloge tumače Johnny Flynn, renomirani italijanski glumac Pasquale Esposito i Dakota Fanning, koja je ulogu Marge Sherwood nasledila od Gwyneth Paltrow. Sama Dakota izjavila je kako ne planira da u seriji kopira glumački stil Gwyneth. Naprotiv, rekla je da želi da pruži sopstveni spin ulozi Marge – i u tome je definitivno uspešna.

Režiju i scenario potpisuje Steven Zaillian, a svih osam epizoda mini serije Ripley na Netflix je stiglo 4. aprila. U nastavku pogledajte trailer.

Photo credit: Instagram @andrewscottfc; @filmforyears; @dakotafanning; Video: YouTube

Učitati još
Zatvori