Strast na filmu – iz ženske perspektive
Strast na filmu – iz ženske perspektive

Strast na filmu – iz
ženske perspektive

Strast i ljubav predmet su beskonačno mnogo filmova. Ipak, strast iz ženske perspektive nedovoljno je zastupljena tema na filmu. Nekolicina filmova odvažila se da promeni narativ – kao rezultat, dobili smo kultna ostvarenja o kojima se priča i danas. Izdvajamo naš izbor.

/ 9½ Weeks, 1986

Film 9½ Weeks pojavio se 1986. i uzburkao Holivud. Ova erotična, romantična drama nastala je u režiji Adriana Lynea, a u glavnim ulogama igraju Kim Basinger i Mickey Rourke. Kim tumači Elizabeth, kuratorku umetničke galerije u Njujorku, a Mickey misterioznog Wall Street brokera, Johna.

Kada se slučajno sretnu, Elizabeth i John započinju strastvenu ljubavnu aferu koja traje – devet i po nedelja. Njihov odnos je pun intrige i misterije i umnogome se igra sa granicama ljubavi i bola. Elizabeth, kao žena koja iza sebe ima razvod braka, po prvi put u životu doživljava istinsku strast sa Johnom, zbog koje se oslobađa i menja. Posmatrajući priču iz njene perspektive, uviđamo, poput Elizabeth, da kada je u pitanju once in a lifetime strast – sva pravila nestaju.

9½ Weeks
9½ Weeks, Kim Basinger / MGM Collection / Everett / Profimedia

Intenzivan i intiman, film 9½ Weeks revolucionarno je filmsko delo osamdesetih. Iako u vreme izlaska nije naišao na pozitivne kritike (granice sa kojima se igrao bile su tada prilično šokantne), ispostavilo se da je film sa decenijama (p)ostao relevantan i interesantan. Vreme uvek presudi o kvalitetu.

/ Basic Instinct, 1992

Basic Instinct je još jedna erotska drama puna misterije, mada na mnoge načine drugačija od filma 9½ Weeks. Nastao 1992, u režiji Paula Verhoevena, film prati Nicka Karrena (Michael Douglas) i Catherine (Sharon Stone). Nick je detektiv koji istražuje slučaj seksualnog ubistva. U istrazi, njegova sumnja pada na devojku ubijenog čoveka – Catherine.

Da stvar bude još komplikovanija, Catherine je spisateljica koja u svojim romanima priča upravo o ubistvima nalik na ona iz stvarnog života. Iako svestan opasnosti koju Catherine nosi, Nick ne može da odoli bazičnim instinktima. Film u potpunosti daje moć ženskoj protagonistkinji, koja manipuliše gledaoce koliko i Nicka – mnogi bi rekli, uloga života Sharon Stone.

/ Cruel Intentions, 1999

Cruel Intentions je film iz 1999. koji je režirao Roger Kumble. On je moderna verzija francuskog romana iz 18. veka, Les Liaisons Dangereuses, kao i reinterpretacija filma Dangerous Liasions iz 1989. Ipak, u verziji iz devedesetih, ovaj film pun je referenci iz popularne kulture – a i protagonisti su mlađi likovi.

Priča prati bogate tinejdžere sa Menhetna (Gossip Girl, anyone?) i Kathryn (Sarah Michelle Gellar), koja radi sopstvene zabave, sa polu-bratom Sebastionom (Ryan Phillippe) smišlja kako da zavede nove učenice u njihovoj školi, Annette (Reese Witherspoon) i Cecile (Selma Blair). U opasnoj, skandaloznoj igri Kathryn dopušta svojoj strasti da joj zamuti razum, a Sebastian se neočekivano i zabranjeno zaljubljuje u Annette.

U igri zavođenja postoji samo jedno pravilo – nemojte se zaljubiti. Premisa filma glasi tako, ali kao što znamo, pravila postoje da bi se rušila. Zanimljiva činjenica jeste i to da je ovaj film spojio bivše supružnike, Reese i Ryana, koji zajedno imaju dvoje dece.

/ Vicky Cristina Barcelona, 2008

Film Vicky Cristina Barcelona je romantična drama smeštena u Barselonu. Priča prati dve prijateljice, Vicky (Rebecca Hall) i Cristinu (Scarlett Johansson), koje dolaze na odmor u Španiju i upoznaju šarmantnog Juan Antonia (Javier Bardem). Nakon što Cristina započne ljubavnu aferu sa njim, saznaje za njegovu strastvenu bivšu ženu, Maríu Elenu (Penélope Cruz) koja se vraća u njegov – njihov – život.

Ljubavna priča ubrzo postaje ljubavni trougao. Ovaj film odlično je prikazao ženski pogled na komplikovan ljubavni odnos i pokazao da on itekako ume da bude strastven(iji od muškog).

Film je hvaljen kod kritičara i publike, a Penélope je dobila i prvog Oskara za ulogu Maríe Elene. Još jedan par čija je ljubavna priča prešla sa ekrana u stvarni život jeste priča Javiera i Penélope, koji su i danas u srećnom braku. Film Vicky Cristina Barcelona je must-watch štivo iz više razloga, ali najveći razlog je upravo originalnost teme.

Foto: IMDb / Profimedia

Učitati još
Zatvori