Ukoliko vam je potrebna ideja za dekoraciju trpeze, rešenje možete da pronađete u ovim filmovima
Ukoliko vam je potrebna ideja za dekoraciju trpeze, rešenje možete da pronađete u ovim filmovima

Ukoliko vam je potrebna ideja za dekoraciju trpeze, rešenje možete da pronađete u ovim filmovima

Kada su u pitanju filmovi, svako ima određene preferencije. Pojedini vole romantične drame, drugi se pretežno odlučuju za filmove koji uključuju naučnu fantastiku, dok treći možda obožavaju horore. Ipak, jedno je sigurno. Kad god se tokom filma pojavi scena koja uključuje hranu, pažnja je u potpunosti usmerena na trpezu. Stoga, iako smo već izdvojili foodie filmove koje morate pogledati, ovaj put objedinili smo one koji su nas inspirisali kada je u pitanju dekoracija trpeze. Dakle, iako u njima nije fokus na hrani – ona će u jednom momentu definitivno preokupirati vaše misli.

The Tales of Hoffmann (1951)

Film iz 1951. godine predstavlja adaptaciju istoimene opere koju je komponovao Jacques Offenbach. Posledično, on se sastoji iz više priča, a glavna radnja fokusirana je na Hoffmanna koji se priseća tri žene koje je u prošlosti voleo. Ovaj film pojedini opisuju kao remek-delo upravo zbog načina na koji je snimljen, a njegova lepota ogleda se u različitim kadrovima. Između ostalog, to podrazumeva i kadar u kom je prikazana raskošna trpeza.

Eat Drink Man Woman (1994) 

Film Eat Drink Man Woman je romantična komedija u čijem fokusu se nalazi Zhu – penzionisani šef specijalizovan za kinesku kuhinju. Upravo zbog toga, nije nimalo začuđujuće to što se u ovom filmskom ostvarenju pojavljuje mnoštvo kadrova sa hranom, koja privlači pažnju već na prvi pogled. Ipak, fokus nije samo na šefu kuhinje, već i na njegovim ćerkama. Međutim, hrana je kroz čitav film predstavljena kao simbol rituala, a upravo se zbog toga glagoli eat i drink nalaze u samom naslovu.

Perfect Strangers (2016)

Italijanski film Perfect Strangers naišao je na veliki komercijalni uspeh, i to širom sveta. U njegovom fokusu nalazi se sedam prijatelja koji su se okupili kako bi večerali zajedno. Samim tim, kroz film su predstavljene različite etape njihove večere – predjelo, glavno jelo i desert. Ipak, ono što se u početku činilo kao obično i rutinsko okupljanje će se postepeno pretvoriti u veče tokom kog će se otkriti brojne tajne.

Little Women (2019)

Filmsko ostvarenje koje je režirala Greta Gerwig predstavlja adaptaciju istoimene novele. U središtu radnje su sestre March i njihovi životi, a upravo kroz ove likove predstavljeno je pet načina na koje žena gradi svoj životni put. Takođe, ova priča pružila je Greti Gerwig podlogu za ispitivanje međuženskih odnosa, te snage prijateljstva. Ipak, iako je njegova glavna pouka mnogo važnija, u pojedinim scenama možda ćete naći i inspiraciju kada je upitanju dekoracija trpeze.

Midsommar (2019)

Mišljenja oko filma Midsommar su podeljena. Pojedini ovaj film preporučuju kada god je to moguće, dok će vas drugi verovatno savetovati da ga ipak preskočite. Međutim, ukoliko se fokusiramo isključivo na specifičnu estetiku koja se prožima kroz čitav film, on će se vrlo lako izdvojiti u odnosu na ostale sličnog tipa. A sa obzirom na to da je midsommar u švedskoj kulturi istovremeno i jedan od omiljenih praznika, nije nimalo začuđujuće da je upravo kroz film predstavljena i tradicionalna trpeza koja ga odlikuje.

Spencer (2021)

Film Spencer iz 2021. godine donosi priču o Dajani, princeza od Velsa. On je fokusiran na 1991. godinu i božićne praznike, te psihološku borbu princeze Dajane koja odlučuje da okonča brak sa princom Čarlsom. U glavnoj ulozi našla se Kristen Stewart, a film je izazvao podeljena mišljenja. Ipak, jedno je sigurno. Ukoliko se fokusiramo isključivo na jedan aspekat, on nas je delimično upoznao sa trpezom engleske kraljevske porodice. 

Foto: IMDb / Instagram @gladisheva

Učitati još
Zatvori