Journal preporuka: Foodie filmovi koje morate pogledati
Journal preporuka: Foodie filmovi koje morate pogledati

Journal preporuka: Foodie filmovi
koje morate pogledati

Bez obzira na to da li se bavite profesijom koja ja vezana za gastronomiju, ili ste samo uživalac iste, vreme je za maraton filmova koji se bave ovom tematikom. Kulinarstvo, ali i rad u kuhinji okarakterisani su kao najstresniji poslovi, ali i poslovi sa najviše zanimljivih anegdota  među zaposlenima. Upravo zbog toga, filmovi gastro tematike postali su omiljeni i široj javnosti. Ono što povezuje sve filmove u nastavku su zanimljivi scenariji, sjajna glumačka postavka i fantastični kadrovi koji vode na jedinstveno gastro iskusvo. Iako tematski, ovo su filmovi za sva vremena.

gastronomija filmovi
/ Babette's Feast /
gastronomija filmovi
/ chef /
/ tampopo /

Babette’s Feast (1987)

Uzbudljiv danski film pripoveda o načinu života jedne sveštene porodice koju čine otac sveštenik i njegove dve ćerke. Svi troje su bliski crkvi i crkvenim običajima. Takođe, žive oskudnim životom i trude se da se odriču svih užitaka pa i hrane. Nakon očeve smrti, mlade devojke ostaće prepuštene same sebi. Tada sledi i priča o preživljavanju uz samo nekoliko osnovnih namirnica. Kulminacija radnje kreće kada im u posetu dolazi žena skitnica koja u zamenu za dom nudi usluge održavanja kuće. Devojke će na ponudu pristati, a nakon deceniju služenja siromašna žena naslediće veliku količinu novca. To će preokrenuti i njen život, ali i život devojaka koje su joj pružile utočište. Kako će se dve sestre snaći u situaciji u kojoj odjednom imaju sve i mogu da uživaju u hrani i piću? Da li će preterivati ili se ipak suzdržati? Ovo je jedna interesantna priča o gastronomiji i religiji koja ih usko povezuje.

Tampopo (1985)

Japanski film koji govori o vlasnici restorana, Tampopo, koja ima želju da nakon loših komentara gastronomskih kritičara dovede svoje jelo do savršenstva. Zanimljiv, drugačiji, intenzivan kada je reč o dešavanjima koja prate radnju dilma. Mlada kuvarica će se, poput sportiste, trenirati do savršenstva. Obilaziće druga mesta i slične restorane, posvetiće se učenju, sve u cilju kreiranja savršenog jela. Od najgorih kritika pa sve do zvezda. Mlada Tampopo, uspeće da osvoji srca čak i najrigoroznijih kritičara. Ovo je zaista jedan inspirativan film za sve ambiciozne ljude. Gastronomija je ovde definitivno glavna tema.

Spirited Away (2001)

Film jedinstvenog i najpoznatijeg stvaraoca anime filmova Hayao Miyazaki, koji ste možda imali prilike da gledate kao deca, definitivno treba odgledati ponovo. Pored toga što nosi duboke duhovne poruke o tome kako bi trebalo postupati u životu, film je pun gastronomskih motiva. Koristeći se likovima koji na specifičan način pripremaju, uživaju ili konzumiraju hranu, tu je i glavna junakinja koja na izazovan način mora da se izbori sa gradom duhova u kojem je ostala zarobljena, a koji deluje kao jedan veliki hotel ili restoran. Priču prate različiti elementi poput paranormalnog, ljubavi i prijateljstva, motiv hrane kao veliki faktor i duboke životne poruke. Gastronomija je definitivno nešto što i samog stvaraoca i u ostalim delima karakteriše. Ovaj film je još jedinstven način da se prisetite svog detinjstva i upoznate sa jednim od najpopularnijih žanrova današnjice.

Chef (2014)

Jedna veoma lagana i zabavna priča o šefu kuhinje koji nakon decenije istog rada u popularnom restoranu u Los Anđelesu odlučuje da je vreme promeniti nešto. Prvo će pokušati da uvede novi meni, no, kako to priča obično nalaže vlasnik restorana neće odobriti promenu. Nedugo zatim, u medijima će se pojaviti i negativna kritika o njegovom načinu pripremanja hrane. Nakon što odustane od rada u elitnim retsoranima, ali i rata sa kritičarima kuhinje, protagonista Carl Casper (Jon Favreau) odlučuje da pokrene svoj posao i okreće se kreiranju jedinstvenog sendviča i putujućeg restorana koji će obići Ameriku. Ovo je film koji jasno stavlja u ring restoransku hranu i sve što prethodi reputaciji jednog retsorana i šefa kuhinje, ali i brzu hranu koja je sve suprotno njoj. Ukoliko ste u potrazi za zanimljivim, duhovitim, a rekli bismo još i „klasičnim američkim“ filmom, ovo je izbor za vas. Gastronomija je u filmu Chef predstavljena zaista iz više različitih uglova.

The Platform (2019)

Italijanski film koji je u godini kada je izašao možda dobio i najveću pažnju kada je reč o psihološkim trilerima. Prtehodni predlog je definitivno bio za one koji vole laganu i zabavnu radnju. The Platform je definitivno za one koji vole sve suprotno od toga. Motiv gastronomskog užitka izražen je od samog početka pa sve do kraja filma. Od gladi do prejedanja. Savršeno pripremljena hrana služi se ljudima koji su učesnici ekstremnog socijalnog ekesperimenta. Ukoliko ste raspoloženi za filozofski pogled uz elemente drame i horora, ovaj film je definitivno za vas.

The Menu (2022)

Ljubitelji trilera mogu slobodno, ukoliko to već nisu učinili, da daju šansu sada već proslavljenom filmu The Menu. Intenzivna radnja, sjajna glumačka postava, duboke pokruke i kritike savremenog društva, ali i ono najbitnije gastronomija i njen svet prikazani su iz uverljivog ugla. Fine dining i brza hrana sukobiće se i u ovom slučaju, ali na nešto suptilniji način donoseći mnogo dublju poruku nego što je to učinio Chef. Sa upečatljivim elementima horora film je definitivno uspeo da izazove pažnju. Pored toga, iako su mnogi očekivali slabije ostvarenje, The Menu se definitivno pokazao kao jedan od onih filmova koje bi trebalo odgledati i više puta. Gastronomija kao tema je u ovom slučaju dostigla svoj vrhunac.

Foto: IMDb; Instagram: / @themenu

Učitati još
Zatvori