Dokumentarni film o Davidu Lynchu stiže na 16. Beldocs: Donosimo vam zvaničan trejler
Dokumentarni film o Davidu Lynchu stiže na 16. Beldocs: Donosimo vam zvaničan trejler

Dokumentarni film o Davidu Lynchu stiže na 16. Beldocs: Donosimo vam zvaničan trejler

Izmenjeno: 24. marta 2023.

Dokumentarni film Linč/Oz (eng. Lynch/Oz), čiju režiju potpisuje Alexandre O. Philippe, biće prikazan u okviru 16. izdanja festivala Beldocs. Američki reditelj David Lynch prepoznatljiv je po svom nadrealističkom jeziku i ekscentričnom filmskom izrazu. Iako retko govori o inspiraciji iz koje crpi ideje za svoje radove, ostvarenje Čarobnjak iz Oza (eng. The Wizard of Oz) iz 1939. godine jedna je od njegovih čestih referenci. Kroz Lynch/Oz autor istražuje univerzum Davida Lyncha upravo kroz prizmu jednog od najstarijih klasika. Tako će publika na Beldocsu biti u prilici da pogleda jedan od najintrigantnijih metafilmskih dokumentarnih osvrta iz prethodne godine, a mi vam donosimo zvaničan trejler.

Ovogodišnje izdanje Beldocs festivala otvoriće dokumentarni film Još jedno proleće autora Mladena Kovačevića. Time 10. maja u Domu omladine Beograda počinje jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope. Tokom trajanja manifestacije, tačnije do 17. maja, biće predstavljeno više od 90 premijernih savremenih dokumentarnih ostvarenja u sklopu 12 programskih celina.

Više o filmu Još jedno proleće

Ovaj dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše događaje u proleće ’72, od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao. Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regiji bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine. Ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, ovo ostvarenje dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno-političkih prilika.

Film je imao svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. godine. Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, a njegova prethodna zapažena ostvarenja bili su dokumentaraci Srećna nova Yiwu (2017) i 4 godine u 10 minuta (2018), između ostalih.

Preporučujemo na 16. Beldocs festivalu

Reka u režiji Dženifer Pidom i Džozefa Nizetija, muzička odiseja koja istražuje izuzetan odnos između ljudi i reka. Kroz istoriju, reke su oblikovale naše pejzaže i naša putovanja. Ovo ostvarenje svoju publiku vodi na putovanje kroz prostor i vreme; prostire se preko šest kontinenata, i oslanja se na izvanrednu savremenu fotografiju. Narator filma je glumac Vilem Defo.

Kijevski proces i Prirodna istorija uništenja ostvarenja su ukrajinskog režisera Sergeja Loznice. Kijevski proces prati jedno od prvih posleratnih suđenja za nemačke naciste i njihove saradnike, održano u januaru 1946. u Sovjetskom Savezu. Baziran na knjizi nemačkog pisca V.G. Sebalda, Prirodna istorija uništenja istražuje percepciju i obradu fenomena masovnog uništenja nemačkog civilnog stanovništva u evropskoj posleratnoj književnosti.

Muzika za crne golubove delo je režisera Jergena Leta i Andreasa Kefeda. Film postavlja egzistencijalna pitanja uticajnim njujorškim džez muzičarima kao što su Bil Frisel, Li Konic, Midori Takada i mnogi drugi. Kakav je osećaj svirati i šta znači slušati? Kako je biti ljudsko biće i provesti ceo život pokušavajući da nešto izraziš zvukovima?

Foto: Profimedia / PR

Učitati još
Zatvori