51. FEST otvara francuski film „Zločin je moj“
51. FEST otvara francuski film „Zločin je moj“

51. FEST otvara francuski film
„Zločin je moj“

U periodu od 24. febrara do 5. marta održaće se filmski festival FEST pod sloganom Strast života. U ovom trenutku znamo koji će film otvoriti festival, a reč je o francuskom ostvarenju Zločin je moj  režisera Fransoa Ozona, čije će prikazivanje u Beogradu ujedno biti i premijera ovog filma.

Premijera pičinje u 19:30 časova u MTS Dvorani.

Reč je o međunarodnoj premijeri najnovijeg filma jednog od najznačajnijih evropskih reditelja svoje generacije i ostvarenju koje će beogradska publika imati prilike da vidi pre francuske, budući da film ulazi u tamošnje bioskope tek 8. marta.

Saopštili su iz organizacije festivala FEST.

O filmu:

Film žanrom predstavlja krimi dramu, a uloge su podeljenje mladim francuskim glumicama Nadii Tereskiević i Rebeki Marder. Pored ove dve mlade nade francuske glumačke scene, uloge su ostvarili i čuveni glumci poput Sare Bernar, Fabrisa Lukinia, Denia Buna kao i Andree Disoli.

Priča prati trijumf sestrinstva, a cilj režisera bio je isticanje radova Žana Renoara, Frenka Kapre i naročito američke romantične komedije tridesetih godina prošlog veka.

Kome će biti uručena ovogodišnja nagrada Beogradski pobednik

Tokom trajanja 51. FEST-a biće uručena i prestižna nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ona će biti dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću, kako je najavljeno iz uprave festivala.

Reditelj Lordan Zafranović važi za najznačajniju ličnost u svetu filma kada je reč o našim prostorima. Njegova najpoznatija filmska ostvarenja su: Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Večernja zvona, Testament, a kako saznajemo trenutno je u toku snimanje još jednog njegovog filma Zlatni rez 42 – djeca Kozare.

Drugi dobitnik Beogradskog pobednika, Dobrivoje Tanasijević, takođe veoma uticajna ličnost na domaćoj filmskoj sceni, poznat je po radu na ostvarenjima kao što su: Kičma, Poseban tretman, Suton.

Posebno se ističe i njegov doprinos u stvaranju Legata Karlu Maldenu u Jugoslovneskoj kinoteci.

Bogradski pobednik dodeljuje se po inicijativi Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora festivala, još od 2014. godine, a ova nagrada prvi put je uručena velikoj glumačkoj ličnosti Mileni Dravić, kao i reditelju Aleksandru Sokurovom.

Nosioci nagrade koju dodeljuje FEST su još i ličnosti iz sveta domaće kinematografske scene poput: Velimira Bate Živojinovića, Viktorije Abril, Ričarda Drajfusa, Mikija Manojlovića, Džona Mektirnana, Neda Arnerić, Ištvan Sabou, Emir Kusturica, Karen Šahnazarova, Radeta Šerbedžije, Puriši Đorđevića, Mire Banjac, Dušana Makavejeva i drugih.

Ukoliko ste zainteresovani za posetu ovogodišnjem filmskom festivalu FEST savetujemo vam da zapratite njihovu Instagram stranicu za sveže informacije kao što su repertoar koji nam uskoro stiže.

Više vesti iz sveta filma pronađite ovde.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori