51. FEST otvara francuski film „Zločin je moj“
51. FEST otvara francuski film „Zločin je moj“

51. FEST otvara francuski film
„Zločin je moj“

U periodu od 24. febrara do 5. marta održaće se filmski festival FEST pod sloganom Strast života. U ovom trenutku znamo koji će film otvoriti festival, a reč je o francuskom ostvarenju Zločin je moj  režisera Fransoa Ozona, čije će prikazivanje u Beogradu ujedno biti i premijera ovog filma.

Premijera pičinje u 19:30 časova u MTS Dvorani.

Reč je o međunarodnoj premijeri najnovijeg filma jednog od najznačajnijih evropskih reditelja svoje generacije i ostvarenju koje će beogradska publika imati prilike da vidi pre francuske, budući da film ulazi u tamošnje bioskope tek 8. marta.

Saopštili su iz organizacije festivala FEST.

Instagram promo: @fest_belgrade

O filmu:

Film žanrom predstavlja krimi dramu, a uloge su podeljenje mladim francuskim glumicama Nadii Tereskiević i Rebeki Marder. Pored ove dve mlade nade francuske glumačke scene, uloge su ostvarili i čuveni glumci poput Sare Bernar, Fabrisa Lukinia, Denia Buna kao i Andree Disoli.

Priča prati trijumf sestrinstva, a cilj režisera bio je isticanje radova Žana Renoara, Frenka Kapre i naročito američke romantične komedije tridesetih godina prošlog veka.

Kome će biti uručena ovogodišnja nagrada Beogradski pobednik

Tokom trajanja 51. FEST-a biće uručena i prestižna nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ona će biti dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću, kako je najavljeno iz uprave festivala.

Reditelj Lordan Zafranović važi za najznačajniju ličnost u svetu filma kada je reč o našim prostorima. Njegova najpoznatija filmska ostvarenja su: Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Večernja zvona, Testament, a kako saznajemo trenutno je u toku snimanje još jednog njegovog filma Zlatni rez 42 – djeca Kozare.

Drugi dobitnik Beogradskog pobednika, Dobrivoje Tanasijević, takođe veoma uticajna ličnost na domaćoj filmskoj sceni, poznat je po radu na ostvarenjima kao što su: Kičma, Poseban tretman, Suton.

Posebno se ističe i njegov doprinos u stvaranju Legata Karlu Maldenu u Jugoslovneskoj kinoteci.

Instagram promo: @fest_belgrade

Bogradski pobednik dodeljuje se po inicijativi Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora festivala, još od 2014. godine, a ova nagrada prvi put je uručena velikoj glumačkoj ličnosti Mileni Dravić, kao i reditelju Aleksandru Sokurovom.

Nosioci nagrade koju dodeljuje FEST su još i ličnosti iz sveta domaće kinematografske scene poput: Velimira Bate Živojinovića, Viktorije Abril, Ričarda Drajfusa, Mikija Manojlovića, Džona Mektirnana, Neda Arnerić, Ištvan Sabou, Emir Kusturica, Karen Šahnazarova, Radeta Šerbedžije, Puriši Đorđevića, Mire Banjac, Dušana Makavejeva i drugih.

Ukoliko ste zainteresovani za posetu ovogodišnjem filmskom festivalu FEST savetujemo vam da zapratite njihovu Instagram stranicu za sveže informacije kao što su repertoar koji nam uskoro stiže.

Instagram promo: @fest_belgrade

Više vesti iz sveta filma pronađite ovde.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori