5 internacionalnih filmova koji ne smeju da zaobiđu ni jednog ljubitelja kinematografije
5 internacionalnih filmova koji ne smeju da zaobiđu ni jednog ljubitelja kinematografije

5 internacionalnih filmova koji ne smeju da zaobiđu ni jednog ljubitelja kinematografije

Kiša je možda pokvarila planove mnogih ovog vikenda, međutim, filmoljupci su ovu promenu vremena dočekali široko otvorenih ruku. Cenimo svaki izgovor da otkažemo sve planove i odgledamo neki od bezbroj filmova koji se samo skupljaju na našoj Letterboxd watchilsti.

Kako bismo vas oslobodili mozganja oko toga koji od 370 naziva sačuvanih na vašoj watchlisti da upalite večeras, donosimo vam naš predlog 5 internacionalnih filmova savršenih za filmsko veče svakog ozbiljnijeg ljubitelja filmova.

The Umbrellas of Cherbourg (1964)

1. The Umbrellas of Cherbourg

Muzički romantični film The Umbrellas of Cherbourg, napisao je i režirao francuski režiser Jacques Demy. Priča prati dvoje mladih ljubavnika u francuskom gradu Cherbourg, razdvojeni nesrećnim okolnostima. Mlada žena odvojena od svog ljubavnika ratom suočava se sa odlukom koja će promeniti njen život. Genijalnost filma dolazi do izražaja činjenicom da je dijalog u potpunosti otpevan, uključujući neobavezne razgovore, što čini ovaj film jednim posebnim gledalačkim iskustvom.

Picnic at Hanging Rock (1975)

2. Picnic at Hanging Rock

Australijski režiser Peter Weir donosi nam filmsku adaptaciju istoimenog romana Joan Lindsay iz 1967. godine. Film prati priču nekoliko učenica i učiteljica iz australijske ženske škole koje nestaju bez traga na seoskom letnjem pikniku. Vizuelno očaravajući, Picnic at Hanging Rock je ćudljiva i zagonetna misterija koja malo toga otkriva i ostavlja svoje gledaoce željnim još.

The Piano Teacher (2001)

3. The Piano Teacher

The Piano Teacher je erotski psihološko-dramski film koji je režirao austrijski režiser Michael Haneke, na osnovu istoimenog romana Elfriede Jelinek iz 1983. godine. Michael Haneke filmovi često su teški za gledanja i nude pomalo uznemiravajuće i neprijatno iskustvo, međutim, njegova genijalnost je neosporiva. Priča prati neudatu profesorku klavira na bečkom konzervatorijumu koja, u stanju emocionalne neravnoteže, ulazi u vezu sa svojim učenikom. Haneke ni jednim svojim filmom svoje gledaoce ne ostavlja ravnodušnim, već ih ostavlja sa pitanjima koja će ih mučiti dobar vremenski period.

Caramel (2007)

4. Caramel

Caramel je rediteljski debi libanske glumice i rediteljke Nadine Labaki. Priča se fokusira na živote pet žena koje se bave pitanjima poput zabranjene ljubavi, tradicije, seksualnosti i prihvatanja procesa starosti. Labaki se ne bavi prikazom ratom razorenog Bejruta, već prikazom toplog mesta gde se ljudi bave univerzalnim pitanjima. Caramel stavlja fokus na ono što su izuzetno kompleksni odnosi ženskih prijateljstva i ljubavi.

The Lobster (2015)

5. The Lobster

Grčki režiser Yorgos Lanthimos debitovao je svoj prvi film snimljen na engleskom jeziku filmom The Lobster. Prikaz distopijskog sveta u kome je biti sam krivično delo, film je maštovita i apsurdna komedija ovog vizionarskog reditelja. Yorgos nam u svom prepoznatljivom stilu, ponovo donosi satiričnu priču koja je dovoljno blizu stvarnosti da duboko uznemiri svoju publiku.

Foto: IMDB

Učitati još
Zatvori