Letterboxd društvena mreža je osvojila srca pravih filmofila, evo šta sve znamo
Letterboxd društvena mreža je osvojila srca pravih filmofila, evo šta sve znamo

Letterboxd društvena mreža je osvojila srca pravih filmofila, evo šta sve znamo

Ukoliko sebe smatrate filmofilom, velike su šanse da ste već čuli za aplikaciju Letterboxd. Međutim, ako ne znate o čemu pričamo, nema potrebe da nam zahvaljujete za ono što ćemo vam upravo otkriti. Reč je o aplikaciji za filmove – društvena mreža gde imate mogućnost beleženja, ocenjivanja i ostavljanja recenzija odgledanih filmova.

Sigurno vam je dobro poznata situacija gde se: ,,Sve mi je jedno, pusti bilo šta”, brzo pretvori u: „A ne bih taj… Ovaj sam gledala… Hm, taj i ne deluje nešto…“ Potpuno vas razumemo, ali verujte nam kada kažemo da će vam ova aplikacija rešiti taj problem.

Letterboxd

Kako je sve počelo?

Iako imamo bezbroj aplikacija za deljenje slika, muzike, pa čak i ocenjivanje knjiga, ljubitelji filmova smatrali su da ne postoji ništa slično za njih. Dvojica web dizajnera s Novog Zelanda, Matthew Buchanan i Karl von Randow, uočili su priliku i napravili upravo ono što je ljudima falilo, društvenu mrežu za filmove. Od samog stvaranja aplikacije, ona je stekla široku bazu vernih članova, a poslednjih par godina njihov broj se udvostručio. Od toga da je to nekad bila aplikacija samo za ozbiljne entuzijaste, sada svako ko bar na neki način sebe smatra ljubiteljem, nalazi užitak u njenom korišćenju.

Šta nam sve ova aplikacija nudi?

Do sada smo imali samo IMDB kao arhivu svih filmova, sa svim potrebnim informacijama, ali ono što nam je uvek nedostajalo  upravo je taj lični momenat. Sada je lakše nego ikada da nađete filmove po svom ukusu, ali i da proširite interesovanja. Posebno je zanimljiva mogućnost da beležite i pratite vaš razvoj kao gledalac. Takođe, aplikacija ima deo gde možete da čitate vesti o svim najnovijim dešavanjima u svetu filma i tako ćete uvek biti u toku.

Letterboxd Profile Page / Screenshot
Letterboxd Menu / Screenshot
Letterboxd Lists Page / Screenshot

Kako Letterboxd menja način na koji doživljavamo filmove?

Ljubitelji filma veliki deo svog identiteta pripisuju upravo tom delu svog života. Zato prilika da napravimo lični profil, dodamo omiljene filmove, zapravo i jeste svojevrsni vid samoizražavanja. Međutim, pravljenje sopstvenih lista, ocenjivanje i komentarisanje odgledanih filmova, ništa od toga ne bi  bilo zabavno da nemamo s kim to da podelimo. Jedna od najboljih strana ove aplikacije leži upravo u mogućnosti da dodamo svoje prijatelje i da pratimo njihovu aktivnost, ali i zajedno učestvujemo u raspravama o filmovima.

„Everyone’s a critic“

Letterboxd potpuno menja pravila toga šta filmska kritika podrazumeva. Sada svako ko se pronalazi u tom svetu, i ima da izdvoji 10 minuta da napiše recenziju, na svoj način, jeste kritičar. Ovo pravi mesta za nekonvencionalnu kritiku u kojoj ima prostora i za humor, koji je veliki deo kulture ove aplikacije.

„Jedan lep i lagan film lakog srca za celu porodicu.” Razume se, naravno, da je ovde u pitanju recenzija jednog od korisnika ove aplikacije filma „The Godfather”.

The Godfather (1972)

Gde da je nađemo?

Aplikacija je besplatna, pa je potrebno samo da uđete na Letterboxd sajt, napravite nalog i počnete s unošenjem filmova koje ste odgledali. Takođe, možete da preuzmete aplikaciju preko App Storea, i da je imate na svom telefonu.

Ostalo je jedino još da spremite kokice, jer će vam od sada skoro svako veče biti filmsko veče. Molimo vas samo da ne krivite nas ako počnete da visite satima na aplikaciji tražeći i dodajući filmove na vašu watchlistu, na vreme vas upozoravamo!

Foto: IMDB, Letterboxd

Učitati još
Zatvori