Art Basel Miami Beach: Vodič kroz ovogodišnji sajam umetnosti
Art Basel Miami Beach: Vodič kroz ovogodišnji sajam umetnosti

Art Basel Miami Beach: Vodič kroz
ovogodišnji sajam umetnosti

Čak i da niste čuli za Art Basel Miami Beach, sigurno da ste čuli za bananu koja je prodata za 120.000 dolara. E pa, ona je premijerno zalepljena za zid upravo u galerijskim prostorijama na plaži Majamija.

Osim toga, Yayoi Kusama (ona sa polka tufnama) je tu imala svoju izložbu 2016, a Dior je održao reviju muške kolekcije za proleće 2020. godine, kada su predstavljenje i Air Jordan I High OG Dior.

Dakle, Art Basel Miami Beach je the place to be za sve ljubitelje mode, savremene umetnosti i… hortikulture?

Comedian, Maurizio Cattelan, 2019 (@art_in_context_lab)

Otkud sajam umetnosti u Majamiju?

Art Basel Miami Beach (ABMB) čedo je švajcarskog roditelja, odnosno sajma umetnosti koji se od 1970. godine održava u Baselu. Ovaj međunarodni skup okuplja mnogobrojne galerije, umetnike i sve ljubitelje savremene umetnosti. Vremenom su shvatili da ne mogu svi posetioci stati u maleni grad na Rajni pa tako sajam počinje da se širi do Majamija i Hong Konga. Iz Art Basela su rekli – go big or go home.

Ono što je posebno zanimljivo za ABMB jeste da je vremenom postao sve manje sajam umetnosti, a sve više izgovor da se organizuje dobra žurka. Neki koji su posetili ABMB čak tvrde da su izložbe postale sideshow of the sideshow. Majami je svakako poznat po dobrom provodu – šta drugo očekivati u gradu koji je izrodio Pitbulla? Dakle, bilo je pitanje vremena kada će party kultura upleti svoje prste i u svet umetnosti.

No, mi smo ovde ipak zbog umetnosti (zar ne?). Šta se to onda dešava ove godine, kada se obeležava jubilarni dvadeseti ABMB?

Jeff Koons x Nike

Nike Sneakers N110 D/MS/X, Jeff Koons (@pacegallery)

Jedna od galerija koja će izlagati na ovogodišnjem sajmu je PACE galerija, a za nas je to posebno zanimljivo zbog jedne skulpture. U pitanju je rad u bronzi Jeffa Koonsa. Ako smo već Kusamu opisali kao onu sa polka tufnama, Koons je onaj sa psima od balona.

I da, dobro ste pročitali – ovo što vidite na slici je zapravo bronzana skulptura američkog umetnika.

Kako ne voleti savremenu umetnost!

Saint Laurent x Madonna

Najava izložbe Sex by Madonna (@ysl)

Nedavno smo vam na brzinu pomenuli Madoninu saradnju sa Stevenom Meiselom na knjizi Sex, objavljenoj 1992. S obzirom na to da su fotografije i nastale u Majamiju, jedino je prikladno da se tu obeleži 20 godina od ove nezaboravne kolaboracije. A kako govorimo o fotografijama koje je priredio jedan od vrhunskih modnih fotografa, sasvim je logično da će događaj biti priređen u okviru sajma umetnosti.

Postavku uređuje ni manje ni više nego Anthony Vaccarello.

Bottega Venetta x Gaetano Pesce

Kate Moss za Bottega Venetta (@sander_m_sander)

Bottega Venetta će izlagati stolice. Međutim, nisu to bilo kakve stolice! Ove Bottegine su posvećene različitostima i individualnosti. Ili je to barem ono što njihov autor, italijanski umetnik Gaetano Pesce, želi da verujemo. Isto kao što ne možemo reći za ljude da su svi isti, tako ne možemo ni stolice generalizovati. Zapravo, ima istine u tome. Bilo koja stolica, čak i da je masovno proizvedena po nekom kalupu, vremenom će postati posebna. Iskriviće se nogar, udubiće se sedište… Dakle, svaka stolica, odnosno svaka osoba, nosi svoju jedinstvenu priču.

U okviru ovogodišnje nedelje umetnosti u Majamiju biće priređena i izložba Virgil Abloh: The Codes c/o Architecture.

Učitati još
Zatvori