Koje tri revije su obeležile Nedelju mode u Londonu
Koje tri revije su obeležile Nedelju mode u Londonu

Koje tri revije su obeležile
Nedelju mode u Londonu

Fashion month je uveliko u toku, a upravo se završila i Nedelja mode u Londonu. Utisci? London zaista jeste prekretnica savremenih ideologija dizajniranja i jedinstveni skup vizionara koji modu percipiraju kao nekonformistički, necenzurisizani i neoutuđivi (vizuelni) izraz. Britanski kreatori uživaju status vodećih mislilaca cele jedne industrije, a reklo bi se da su upravo oni „mlade nade“ koje nastoje da ožive umetnost dizajniranja i postave neka nova pravila. Od Martine Rose, Mowalole, preko Roksande Ilinčić, Nensi Dojake, pa sve do Dilare Findikoglu, brednovi su koje treba da upamtite, a nedelju za nama obeležili su Burberry, Simone Rocha i JW Anderson.

Burberry je (ponovo) popularna devojka

Daniel Lee je dobar fit za Burberry, a kolekcija za sezonu jesen/zima 24 konačno je potvrdila pravac u kojem će se kretati nova era čuvene britanske modne kuće. Iako se uveliko dokazao novim nadređenima, Daniel Lee je ovog puta pokazao sve što mu je nedostajalo u Bottegi, kao i da zaista dobro poznajte prvobitne kodove dizajniranja modne kuće Burberry. Kolekcija predstavlja izraz pažljive izrade i oslanja se na filozofiju lukavo osmišljenih detalja koje je nemoguće prevideti. Popularizacija luksuzne etikete ogleda se i u listi zvanica, a highlight večeri su svakako Anna Wintour i Skepta. Na istoj fotografiji. Na samoj reviji odzvanjali su stihovi jedne jedine Amy Winehouse, a zvezda piste bile je (očekivano) Naomi Campbell.

nedelja mode u londonu

Simone Rocha je kraljica umetničkog izraza i Crocs papuča

Da li znate da je ovo ujedno i poslednja revija bajkovite trilogije koju je Simone Rocha prvi put predstavila revijom za sezonu proleće/leto 24? Dizajnerka irskog porekla važi za jednu od najvećih modnih vizionarki svoje generacije, a njen potencijal uočio je i Jean Paul Gaultier. Njen izraz je čista umetnost, a njena moda istinska nadrealistička forma. Zanimljivost kreacija Simone Rocha jesu mašne svih dimenzija koje su preplavile scenu, a odgovornost pripada samo njoj. Ipak, ne možemo da zanemarimo i dozu morbidnosti koja je odzvanjala revijom. Simboličnog naziva The Wake, kolekcija je bila inspirisana the mourning haljinom kraljice Victorie. Priču su zaokružili novi modeli Crocs papuča, a Rocha je nakratko postala i vladarka zimskih ideologija. Bunde ne idu nikuda ni naredne sezone.

nedelja mode u londonu

JW Anderson je… JW Anderson

Nedelja mode u Londonu nije mogla da prođe ni bez dizajnera godine, right? Moda je za Johnatana Andersona beskonačno igralište, a njegova ideologija dizajniranja puko poigravanje sa realnošću. Iako je njegova prvobitna kolekcija bila namenjena muškarcima, reklo bi se da se i sam Anderson ubrzo zapitao: kojeg je zapravo roda moda? Granice su ubrzo izbrisane, a njegove siluete nastavile su da provociraju industriju. Revija za sezonu jesen/zima 23 održana je u prostorijama Seimour Leisure centru, rekreativnom i fitnes centru iz perioda tridesetih godina. Komadi su koordinirali tematici, a ovog puta imali smo priliku da vidimo neočakivanu sportsku atmosferu. Modeli su podsećali na bake, a detektovali smo i siluete nalik skulpturama, pletene haljine i transparentne materijale.

nedelja mode u londonu
nedelja mode u londonu
nedelja mode u londonu

Foto: Launchmetrics/spotlight

Učitati još
Zatvori