Na Nedelji mode u Njujorku protesti, i to modni: Šta se sve dešavalo na reviji brenda Coach
Na Nedelji mode u Njujorku protesti, i to modni: Šta se sve dešavalo na reviji brenda Coach

Na Nedelji mode u Njujorku protesti, i to modni: Šta se sve dešavalo na reviji brenda Coach

Nedelja mode u Njujorku počela je veoma burno. Ne reviji luksuznog brenda Coach dogodilo se neočekivano. Naime, dve demonstrantkinje uzurpirale su ovaj modni događaj i prošetale pistom zajedno sa ostalim modelima. Demonstrantkinje su članice organizacije za prava životinja PETA, jedna od njih je nosila transparent na kojem je pisalo „Coach: Leather Kills“. Druga je na sebi nosila samo body paint koji stvara iluziju oguljene kože. Poruka protesta je bila veoma jasna, a cilj uveliko poznat. Demonstrantkinje su osudile ovaj luksuzni brend zbog navodne okrutnosti prema kravama, kao i korišćenje ekološki destruktivnih kožnih materijala. Sve ovo su učinile pred ni manje ni više nego Annom Wintour koja je tradicionalno sedela u prvom redu. Pored nje imali smo priliku da vidimo i Jennifer Lopez koja je krajem prošle godine bila lice novogodišnje kampanje američkog brenda.

Well, it’s New York Fashion Week, baby!

Modni protesti

Modna industrija i njeni kritičari vode bitku u dva najznačajnija pravca nastojeći da usade održivije načine delanja i povećaju svest o ekološkim problemima koje neiscrpna tekstilna industrija svakodnevno stvara. Prva misao usmerena je ka fast fashion brendovima i suzbijanju njihove hiperprodukcije, dok se druga oslanja na načine kojima bi se zaštitile životinje. Upravo zbog toga, verujemo da će se ovakva vrsta protesta nastaviti i da ćemo u narednom periodu viđati sve više modnih uzurpatora na revijima.

Brend Coach je od svog nastanka bio prepoznatljiv po kvalitetnoj kožnoj galanteriji. Njihove torbe, cipele i ostali kožni komadi postali su popularni na ulicama Njujorka još davne 1941.

Foto: Profimedia

Video: Instagram

Učitati još
Zatvori