Italijanski dizajner Roberto Cavalli preminuo je u 83. godini
Italijanski dizajner Roberto Cavalli preminuo je u 83. godini

Italijanski dizajner Roberto Cavalli
preminuo je u 83. godini

Modnim svetom odjeknula je vest da je italijanski dizajner Roberto Cavalli, koji je 1975. godine osnovao istoimeni brend, preminuo u Firenci u svojoj 83. godini.

Njegov prenaglašeni modni izražaj koji se ogledao kroz upečatljiv, uglavnom animal print, dominirao je pistama devedesetih godina i postao zaštitni znak dizajnerovog stvaralaštva. Cavalli žena uvek je bila egzotična, provokativna i u centru pažnje, a jedna od dizajnerovih muza bila je supermodel Naomi Campbell.

Ekscentričnost kao simbol italijanske mode devedesetih

Roberto Cavalli i Gianni Versace bili su predstavnici ekscentrične struje italijanske modne scene koja prati filozofiju – više je više. Miks printova i jarkih boja trademark su njihovog stvaralaštva, a žene su uvek izgledale senzualno noseći njihov dizajn.

Roberto je svoje modno stvaralaštvo otpočeo sedamdesetih godina, ali je svoj prime time doživeo tokom devedesetih kada je raskošan print bio vrhuncu svoje popularnosti. Najpoželjnije žene sveta nosile su provokativne kreacije sa Cavalli potpisom, dok je egzotika uvek bila početna tačka njegovog dizajna.

Pored modnog stvaralaštva on je, u jednom momentu svoje karijere, proslavio svoju estetiku i kroz dizajn enterijera i to kroz komade nameštaja, tapete, tepihe i tekstil. Cavalli print bio je prepoznatljiv na prvu, dok je dizajner ostao poznat po glasnom deljenju svojih stavova kako vezanih za modu, tako i van nje.

Kreator je u jednom momentu uplovio i u ugostiteljske vode, otvorivši Just Cavalli Cafe u Milanu koji je, naravno, bio u duhu njegove stvaralačke estetike.

Roberto Cavalli je iza sebe ostavio šestoro dece, od kojih je poslednje rođeno u martu prošle godine kada je dizajner imao 82 godine.

Iza sebe ima dva braka, a njegova druga supruga, bivša mis Austrije Eva Düringer, bila mu je velika podrška tokom karijere. On je sa svojom poslednjom partnerkom i majkom najmlađeg deteta, Sandrom Nillsom, uplovio u vezu 2014. godine i ostao u vanbračnoj zajednici sve do svoje smrti.

Foto: Profimedia, Instagram / @roberto_cavalli / @marieclaireitalia / @eva_cavalli

Učitati još
Zatvori