Dior Cruise 2025: Škotska je probudila goth stranu francuske modne kuće
Dior Cruise 2025: Škotska je probudila goth stranu francuske modne kuće

Dior Cruise 2025: Škotska je probudila goth
stranu francuske modne kuće

Sada, kada smo već zakoračili u jun mesec, shvatili smo da vođstvo u modnoj igri preuzimaju cruise kolekcije. Za sada, svedočili smo Gucci magiji smeštenoj u Londonu, koja obećava odličnu prodaju. Louis Vuitton poslao je ljubavno pismo španskom načinu odevanja, dok je Chanel u Marseju igrao na safe kartu. Pomišljajući na sve modne gigante čiju cruise sagu željno isčekujemo, setili smo se i neverovatne Marie Grazie Chiuri i Diora. Pre-fall 2024 kolekcija kao svoju odabranu lokaciju, i u jednu ruku inspiraciju, selektovala je Njujork. Te je sledeće pitanje gde nas to sada francuska modna kuća vodi? Ne, nismo u Prizu ili u bilo kom drugom delu rodne zemlje poznate etikete, već se nalazimo u Škotskoj. Predstavljamo vam Dior Cruise 2025, kolekciju koja je prezentovala za nijansu edgy i goth stranu krojeva glamuroznog brenda.

Dior Cruise 2025: Kolekcija koja veliča škotsko odevanje
Dior Cruise 2025
Dior Cruise 2025: Kolekcija koja veliča škotsko odevanje
Dior Cruise 2025

Scotland?


Kako je prošli put Njurojk odneo titulu inspiracije a i lokacije same revije, u pređašnjim siluetama pre-fall kolekcije mogli smo videti sponu koja je poznata kuća imala s američkim podnebljem. Dior nas fokusom svojih kolekcija iznova i iznova podseća da istorija predstavlja jedan od najvećih izvora inspiracije. Iz koje se kasnije može izroditi nešto u potpunosti novo. Inovacije ovog brenda potiču iz duboko utemeljenih korena i tradicije. Ovog puta područje koje je inspirisalo Cruise kolekciju bila je Škotska. Sama revija odigrala se unutar bašte Drummond Castle-a.

Naime ova veličanstvena bašta svoj oblik, koji sada vidimo, počela je da gradi još u sedamnaestom veku. Inspiracioni spoj renesanse, italijanske i francuske umetnosti kao i pristupa arhitekturi uticali su na vizuelni identitet ovog vrta. Kako je pogled na umetnost različitih delova sveta uticao na izgradnju ove istorijske tvorevine, tako je i tradicija pomenutog područja inspirisala novu Dior kolekciju.

Dior said – goth


Kako je pređašnja kolekcija veličala sponu između francuskog i američkog načina odevanja, ovog puta Dior se svojim krojevima kamuflirao u samu srž škotskog načina oblačenja. Kako škoti vole karirano, i Dior je ovoj šari dao prednost. Od manekenki koje kao svoj aksesoar nose tradicionalne škotske gajde, do kožnih čizama i kaiševa koji prenose notu goth estetike, modna kuća svojoj Cruise kolekciji donela je nešto drugačiji narativ. Kako su mnogi modni kritičari već duže vreme komentarisai da fali nešto novo i fresh Dior kolekcijama, možda je sada i stigao taj momenat.

Siluete su i dalje poprilično prepoznatljive i dosledne brendu. Međutim, pravac u kom je kolekcia išla bio je nešto drugačiji. Nije bilo samo sofisticiranih komada i većinski crne i sive boje, već i krojeva koji su zagovarali edgy but classy politiku. Kolekcija je i unutar svojih tkanina poentirala tradicionalni pravac, uvrstavajući materijale Harris Tweed brenda s zapadne škotske obale. Pomenutu reviju hodala je i srpska manekenka Nikolina Vrekić, koja polako ali sigurno osvaja internacionalnu modnu scenu.

Da li ova kolekcija predstavlja okončanje dosadnog Diora ili pak samo istorijsku kamuflažu u stil samog podneblja inspiraije, pitanje je isključivo za poznatu etiketu. Stoga, nadamo se da će ovaj modni gigant pored svojih klasičnih i prefinjenih silueta sve češće i češće uvrstiti i nešto drugačiji pristup.

Foto: Launchmetrics/spotlight / Instagram / @dior 

Učitati još
Zatvori