Naked dress: Istorija jedne haljine ujedno je istorija jednog pokreta
Naked dress: Istorija jedne haljine ujedno je istorija jednog pokreta

Naked dress: Istorija jedne haljine ujedno
je istorija jednog pokreta

Ako ste gledali seriju Gossip Girl, verovatno se sećate scene u kojoj Vanessa na novogodišnjoj žurci biva zasuta svetlima reflektora i, na opšti podsmeh, ostaje zatečena u prozirnoj haljini. Desetak godina kasnije, ono što je za junakinju serije bio sramni trenutak, sada predstavlja najpoželjniji modni trend.

Šta se, onda, promenilo?

The blueprint(s)

Jedno od najranijih sećanja tada uveliko kontroverzne naked dress jeste ono na Cher sa Met Gale 1974. godine. Dalje duž vremenske linija stižemo do 1993. godine i fotografije Kate Moss u Liza Bruce haljini. U međuvremenu se desio i underwear as outerwear, pa su spavaćice tako utrle put prozirnim haljinama. Štaviše, primerak koji je Kate svojevremeno nosila zapravo je slip dress! Iako britanska manekenka tada još uvek nije bila afirmisano lice modnog sveta, njen je odabir toalete bio dovoljan da privuče pažnju bilo onih koji jesu ili nisu čuli njeno ime. Moda 90-ih iscrtavala je nove granice u ženskom odevanju, pa ipak najčešći epitet među brojnim reakcijama bio je shocking! i njemu bliski (ne nužno pohvalni) sinonimi.

Kate Moss i naomi Campbell, 1993
Kate Moss, 1993

Gotovo deceniju kasnije, svi se sećamo gde smo se zatekli kada je Rihanna prošetala crvenim tepihom u transparentnoj Swarowski haljini. Pevačica je te večeri u Njujorku primila CFDA nagradu za modnu ikonu godine, pa je njen izbor bio donekle logičan – barem modnoj javnosti, no ne medijskoj i onoj široj, koja je pohitala da po internetu prospe iste one osude koje su prethodno ispisane na račun Kate Moss.

Rihanna, 2014.

All bow to the new queen

Iako publika nije bila blagonaklona, određeni izgovori mogli su se naći. Na kraju dana, to je crveni tepih i visoka moda, a tu su pravila umnogome slobodnije pisana. U stvarnom životu situacija je pak, nešto drugačija. Ili je barem bila, sve dok poslednjih par godina naked dress nije počela da se pojavljuje na običnim smrtnicima. Cher i Kate Moss ostaju neprikosnovena pionirke, ali danas punopravno možemo proglasiti da je Camille Charrière predvodnik novonastalog, ovozemaljskog talasa. Novinarka i influenserka u nekoliko je navrata prošetala različite varijacije ove haljine – od kratke do dugačke, svetlucave i male crne – ulicama Pariza i Londona. I tako je naked dress zapravo postala simbol nečega što nadilazi modne trendove.

@camillecharriere
@camillecharriere
@camillecharriere
@camillecharriere

Lidersku poziciju propagatora te oslobodilačke (da ne kažemo, osnažujuće) ideologije – koju naked dress inherentno nosi u sebi – Camille je zapečatila kada je odlučila da njena venčanica bude upravo providna haljina sa elementima bele čipke. Kreacija je upcycled umotvorina Harris Reed, koju je najpre predstavio u svojoj prvoj ready-to-wear kolekciji, onoj za proleće 2022.

Consider us influenced.

@camillecharriere
@camillecharriere

Različite interpretacije ove haljine u međuvremenu su viđene na različitim mestima, pa ih je Emily Ratajkowski nosila u nekoliko navrata. Ali nose ih i svi ostali. Zato nam se čini da je, ovog puta, naked dress tu da ostane. Jer, zapravo, nikada nije ni bila problematična haljina.

@emrata
@tishweinstock

Journal finds: Naked dress

zara
zara
zara
h&M
bershka
zara
bershka
stradivarius

Foto: Profimedia / Instagram (@camillecharriere) / Zara / Stradivarius / Bershka / H&M

Učitati još
Zatvori