7 savršenih: “Underwear kao outerwear” haljine
7 savršenih: “Underwear kao outerwear” haljine

7 savršenih: “Underwear kao
outerwear” haljine

And just like that još jedan trend devedesetih se vraća na velika modna vrata. Svi znamo gde smo bili kada je Carrie Bradshaw ušetala u kuhinju u svojoj čuvenoj nude haljini, na oduševljenje svoje tri prijateljice. Ništa od ovoga, naravno, ne bi bilo moguće da nije bilo Jean Paul Gaultiera i muze mu, Madonne. Kada je muzička ikona 1990. na svom nastupu ponela korset špicastih korpi, nastao je kulturološki zaokret koji će promeniti više nego što je iko mogao da zamisli. Tada je i zvanično underwear as outerwear postao trend, ali i mnogo više od toga.

Zahvaljujući korsetu Jean Paul Gaultiera, započet je razgovor koji je podilazio ne samo svet mode, već i pitanja koja neminovno dolaze sa doticanjem tzv. „ženskih“ tema. Drugim rečima, kada je žensko oblačenje u pitanju, ono sa sobom nosi i šire kulturološke konotacije, te podrazumeva promenu vrednosnih (pa čak i političkih) sistema. Jednostavno rečeno, moda je oduvek služila kao oružje, nekada i najmoćnije koje imamo na raspolaganju, u svrhe implicitnih feminističkih pokreta.

Šest godina nakon Madonne, John Galliano je za princezu od Velsa Dajanu kreirao slip haljinu koju je ona ponela na Met galu u Njujorku. The rest is history.

Do danas. Dok nedelja njujorške mode još uvek traje, pratimo pomno šta se dešava na pistama. Tako smo i spazili da Alexander WangAnna Sui vraćaju ovu tendenciju u svoj njenoj glamuroznosti, eleganciji i – što da ne – seksualnosti. Osim toga, reminiscencija dvadesetih – da budemo precizni, 1920ih – pre svega kroz siluete, takođe je primetna. Drugim rečima, specifična mešavina nove verzije raging twenties i revolucionarnih 90-ih je na pomolu. And we are so here for it!

Anna Sui, kolekcija jesen 2023.
Anna Sui, kolekcija jesen 2023.

Uostalom, ako Alexa Chung već nosi ovakve haljine, treba li vam bolja potvrda da je na pomolu nova modna tendencija?

7 savršenih: “Underwear kao outerwear” haljine

Alexander Wang

Acne Studios

Nensi Dojaka

Gucci

Zadig & Voltaire

Saint Laurent

Roberto Cavalli

Foto: matchesfashion.com / Profimedia / IMAXtree

Učitati još
Zatvori