Vesele sedamdesete: Nose se heklani aksesoari za kosu
Vesele sedamdesete: Nose se heklani aksesoari za kosu

Vesele sedamdesete: Nose se
heklani aksesoari za kosu

Vesnika proleća je mnogo – topliji dani, cvetanje cveća i drveća, otvorene terase restorana i kafića. Ipak, kada je reč o modi, primetili smo da su to aksesoari koji crpe inspiraciju iz sedamdesetih – šarenilo, printovi, slamnati šeširi i torbe.

Ovog proleća, na tržištu smo primetili veliki broj crochet, odnosno heklanih aksesoara – i to za kosu. Vesele sedamdesete, we’re coming for you.

70’s + crochet

Heklani odevni komadi i aksesoari popularnost su stekli 60-ih i 70-ih godina 20. veka. Najpopularnije bile su maxi haljine u tim stilu, koje su postale sinonim za muzičke festivale i slobodu – pokreta, kao i slobodu u modnom izražavanju.

Bohemian moda tada je bila na vrhuncu, a ona se i danas ciklično vraća, posebno kada stignu prolećni dani.

Dok (očekivano) svake godine u kolekcijama high-street brendova viđamo heklane majice, haljine i poneki aksesoar, ove godine pojavio se novi take na heklani trend.

Reč je o heklanim kapicama, koje smo videli na omiljenim Instagram devojkama, ali i poznatim ličnostima, poput Iris Law.

Heklane kapice

Bilo da je reč o pripremama za beach vacay, bilo da želite da svoj vikend outfit podignete na viši nivo, heklane kapice mogu biti vaš saveznik za trendy izgled. Mnogo je načina na koji ih možemo kombinovati – od girly, sve do outfita u hypebeast stilu.

Influenserka Lindsay Vrčkovnik ukombinovala je crochet kapicu upravo na taj način, uz oversized duksericu u puter žutoj nijansi i futurističke naočari za sunce.

Abi Lombardi je u svom modnom izdanju dopustila kapici da vodi – ukombinovala ju je uz jednostavnu, malu belu haljinu.

Rita Montezuma oduševila nas je njenim outfitom. Heklanu kapicu koju nosi pronašli smo u aksesoar odeljku portugalskog high-street brenda aksesoara, Parfois.

Montezuma je za odlazak na pijacu kapicu ukombinovala uz  mrežaste (heklane) crvene pantalone i belu majicu u bohemian stilu. Oversized torba u narandžasto-crvenoj nijansi i otkačene naočari u istoj nijansi upotpunile su ovaj chic pijačni outfit.

Igramo lokalno

Trend heklanih kapica ispratio je i domaći brend LJUSHA, nastao 2023. godine. Kreativnu ideju i koncept novog domaćeg brenda, LJUSHA heklanih kapica i torbi, potpisuje Ljubica Stojanović. Inspirisan modom s početka 20. veka kada su žene same pravile odeću i aksesoare, vraća romantizovanu i kolorizovanu stranu domaće mode.

Brend je fokusiran upravo na heklane komade, te pored trendy kapica u raznim stilovima, imaju i torbe i rukavice.

Journal finds

Učitati još
Zatvori