Stylebook: Rosalía
Stylebook: Rosalía

Stylebook: Rosalía

Ovaj bismo stylebook alterntivno mogli da nazovemo i “Motomami priručnik sa početnike”. Rosalía je ove godine objavila svoj drugi studijski album, ali je on vremenom postao mnogo više od kolekcije pesama. Motomami je stanje duha. Motomami je stil života. Ili jesi ili nisi – motomami.

Ove nedelje Rosalía će završiti svoju turneju, pa smo to iskoristili kao povod da se osvrnemo na outifte koji su obeležili ovu etapu u karijeri pevačice.

Ko je uopšte motomami?

Da bismo odgovorili na pitanje kako se oblači jedna motomami, moramo najpre razumeti – ko je to uopšte?

Naime, Rosalía je tokom promocije ovog albuma više puta naglasila da motomami zapravo predstavlja spoj dve strane njene ličnosti – moto i mami. “Moto” strana je satkana od avanturističkog duha i odvažnosti. Strana “mami” je onaj nežni, senzualni deo.

Ovaj se spoj oštrine i nežnosti očitava kroz pesme sa ovog albuma, ali i stil koji Rosalía neguje. Umesto da budu sukobljeni u jednom outfit-u, oni se zapravo prepliću i stvaraju ono što čini veoma skladan vizuelni identitet jedne motomami.

Kada dominira mami

„Mami“ strana albuma obuhvata pesme pesme poput Candy, Hentai ili G3 N15. I dalje se oseća uticaj one bajkerske strane, ali ipak preovladavaju elegantniji, ženstveni tonovi.

U vidu outfit-a, to izgleda poput svilene haljine Y/Project-a. Ipak, oversized čizme su element koji unosi odvažnost i „zaoštravaju“ celokupni outfti.

Zatim imamo haljinu Elene Velez koja, s jedne strane podseća na barokne odore iz 17. veka, pre svega zbog svoje voluminoznosti. Ipak, sa druge strane, tu su specifični detalji – delovi koji kao da su iščupani sa rubova – koji oduzimaju ovoj haljini na romantičnosti.

U crnoj Balmain haljini ponovo dominira senzualnost, ali je Rosalía to izbalansirala bajkerskom kacigom. Jer, motomami ne koristi torbe – ona svoje stvari nosi u kacigi. Duh.

Y/Project Spring/Summer 2023
Elena Velez Spring/Summer 23
Balmain Pre-Fall 2022

Kada dominira moto

Kada slušamo Saoko ili Chicken Teriyaki, tada znamo da smo prešli na „moto“ stranu. Samim tim, trebaće nam bajkerske opreme – kožne jakne, kožne pantalone, neizostavna kaciga (u stilskom i bezbednosnom smislu), chunky čizme. Zato Rick Owens retko izostaje sa njenih outfit-a.

Mnoge su modne kuće ove godine lansirale kolekcije koje bi savršeno odgovarale jednoj motomami (slučajnost?), a Rosalía je to u potpunosti iskoristila u svoju korist.

Drugim rečima, motomami era ne samo da se nije završila, već se nastaviti i kroz 2023.

Jade Cropper Fall 2022
David Koma Pre-Fall 2022
Nike x Cactus Plant Flea Market

Osim što je stajling tematski usklađivala sa svojim pesmama, Rosalía je takođe posvećeno poštovala i paletu cover art-a, pa je tako retko odstupala od tonova koje vidimo na naslovnici albuma.

Foto: Profimedia / IMAXTree

Učitati još
Zatvori