Barbara Kruger posle 20 godina izlaže u Londonu: Šta ovo govori o savremenoj umetnosti – i društvu?
Barbara Kruger posle 20 godina izlaže u Londonu: Šta ovo govori o savremenoj umetnosti – i društvu?

Barbara Kruger posle 20 godina izlaže u Londonu: Šta ovo govori o savremenoj umetnosti – i društvu?

Nakon 20 godina, Barbara Kruger opet izlaže u Londonu. Ovog februara, njeni radovi su se našli u prestižnoj galeriji Serpentine. Zašto je to važno za Barbaru, za London, za umetnost – i za nas?

Kao epicentar subverzivnih talasanja evropske umetnosti, londonska scena je već decenijama unazad služi kao ogledalo kroz koje naziremo socio-kulturnu budućnost kontinenta. Demokratizacija umetnosti dovela je do toga da, umesto jednog stacišta u Parizu, evropsko stvaralaštvo postane mreža sa raznolikim uporištima, od kojih svaki neguje sopstveni kritički izraz prema aktuelnim referentnim okvirima. Šta onda sugeriše povratak Barbare Kruger u londoske izložbene prostore – i to baš galerije Serpentine?

-

Ako su radovi američke umetnice, od kojih su mnogi nastali sredinom prošlog veka, i dalje aktuelni, onda to znači samo jedno – ništa se (značajno) nije promenilo. Politički i društveni sistemi koje je ona onomad kritikovala, i dalje su na snazi. Konzumerizam i materijalizam protiv kojih se borila oštrim crvenim tipografijama opiru se, održavajući svoju dominaciju na zapadnjačkim koordinatama. Naslov izložbe u Londonu – THINKING OF YOU. I MEAN ME. I MEAN YOU. objedinjuje, sa jedne strane, istančanu stilsku ideologiju Krugerove, i deskripciju post-modernističkog  trenutka u kojem se nalazi savremeno društvo.

Galerija Serpentine „osvežila“ je opus američke umetnice, tako što je prepoznatljive radove izložila kao video instalacije. Tako ukazuju na transvezalnost njenog višedecenijskog stvaralaštva, pozivajući publiku da se zapita nad društvenim (ne)promenjivostima koje čine stare kolaže Krugerove podjednako aktuelnim pre 20 godina i sada.

Foto: George Darrell (Serpentine Gallery)

Učitati još
Zatvori