Seka u Parizu i ekskluzivni preview Sanda Simona kolekcije
Seka u Parizu i ekskluzivni preview Sanda Simona kolekcije

Seka u Parizu i ekskluzivni preview
Sanda Simona kolekcije

Seka u Parizu je naziv novog editorijala koji potpisuju Stanislav Zakić i Marijana Gligić. Rick Owens, Sanda Simona, Disciplina i Iva Stefanović za Koncept 45 su neki od komada koje je Seka Aleksić ponela na snimanju u Parizu. U okviru Journal hypebeast srede koncentrisaćemo se na ekskluzivni preview još neviđene Sanda Simona kolekcije. Već smo pisali o trendu maksi kaputa, i zato posebno izdvajamo custom made komad koji će sigurno biti hit. Ali najbolje za kraj – Sanda Simona preview. A sada krenimo redom.

 

Y2K moda se zvanično vratila

Već od prošle godine očita je promena art direkcije na instagramu Seke Aleksić. Stanislav Zakić je mozak iza operacije „nova Seka“ i bez obzira što je najčešće iza kamere njegov umetnički potpis je primetan. Seka Aleksić se vratila svojim korenima – bad girl estetici ranih dvehiljaditih (Idealno tvoja, Balkan, Dođi i uzmi me).

Crna duga kosa, lateks i ekspresivna šminka premostili su nam tranziciju do nove Seke koju se kreće kroz berlinski Berghain ili beogradski Drugstore ili 20/44. Kolizija ovih svetova, samo je prividno neobična, budući da je Seka već dugo zvezda alternativne scene. Autorke koje sada stvaraju su odrasle uz njenu muziku, prva ja. Jedna od nas je svakako i Sanda Simona, heroina hypebeast estetike u Srbiji.

 

 

 

Do Pariza vozim preko Beča

Nikad neću zaboraviti kada se uz naše najpoznatije pevačice i pevače, Seka našla na izložbi Sex In Vienna. Desire. Control. Transgression iz 2016. To je bio crveni lateks iz perioda turneje Lek za spavanje i najave hita Crveni ruž. Dakle 28 lajkova mog instagrama kaže koliki je to raritet. Naravno, ko mi ne veruje neka otvori poglavlja 21. ili 28. u Ispod majice. U 2016. bila sam fascinirana tim stajlingom i uz Fleet Ilya sam je uvrstila u izbor odeće koja je čist seks. Poput samoispunjavajućeg proročanstva danas Seka ima lateks kolekciju Second Skin 555 ali o tome neki drugi put. Sada pravac Pariz.

Seka u Parizu

Seka u Parizu je editorijal koji u autorskom smislu predstavlja saradnju Stanislava Zakića i Marijane Gligić. Marijana Gligić je umetnica – art direktorka i fotografkinja koja već godinama radi u Parizu i sarađuje sa svetskim brendovima i arhitektonskim studijima (Chanel, Hermès, Carl Suchy & Söhne, Renzo Piano, Antonio Citerio…). Tako su i fotografije koje je za ovu priliku izabrala zaista snažno inspirisane prostorom, pa možemo da vidimo Ajfelovu kulu, Luvr ali i dela savremenih umetnika.

 

 

seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić
seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić

Moda

U modnom smislu Seka u Parizu je omaž domaćim dizajnerima uz nezaobilaznog Rick Owensa. Posebno je interesantno to smo što haljinu videli i na Cardi B. U pitanju je nastup Cardi B i Offseta na Hall of Fame Super Bowl Party i Prong iridescent-finish gown koja je za taj nastup bila u mini verziji. Postoji jasna poveznica Balkanskog visoko komercijalnog gotika Seke Aleksić i dark syntetic Y2K vibe koji ovde dolazi do izražaja.

… i umetnost

Na naslovnoj slici možemo da vidimo Les Deux Plateaux, odnosno instalaciju poznatu pod nazivom Burenovi stubovi. Ova instalacija Daniela Burena nalazi se u unutrašnjem dvorištu Palais Royal. Ambijent eksterijera Petit-Palais pokazuje čuvene „lale“ Jeff Koonsa, skulpturu pod nazivom Bouquet of Tulips koja je nastala u sećanju na terorističke napade iz novembra 2015 koji su potresli naselje Saint-Denis.

Sanda Simona preview

Sanda Simona je dizajnerka koja je posle Institut Français de la Mode (IFM) nastavila karijeru u Parizu. Posle saradnji sa brojnim velikim brendovima i muzičarima (Cédric Charlier, & Other Stories, Dixon…), osniva sopstvenu modnu kuću u Parizu. U žižu svetske javnosti dolazi kada su Julia Fox i Kendall Jenner ponele modele iz njenih kolekcija – koje mi u Beogradu odlično znamo.

 

Sanda Simona new!

Iako je Sanda na odmoru, za Journal nam je ekskluzivno poslala detalje svoje nove kolekcije, iz koje su se dva modela našla i na snimanju Seka u Parizu. U pitanju su maxi THE COAT kaput i nova BRA LACE DRESS haljina koji donose dve nove ljubičaste koje smo zaboravili da volimo.

Fotografije potpisuju AUDSHULE, a model je Milica Rajković. Najznačajniji motivi su tu – asimetrija, siluete sirene, kombinacija materijala i tekstura, boje koje učimo ponovo da kombinujemo.

seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić
seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić

Journal favoriti

Naši favoriti idu u smeru zloupotrebe crne i sive koje su iz nepoznatih razloga proglašene smernim ili ozbiljnim. Setimo se samo knjige Why Do Architects Wear Black? Nasuprot tome, Sanda Simona pokazuje koliko je moguće izmeniti kontekst u kome nešto (mislimo da) znamo ili (ne)volimo. I naravno pink – zahtevna ali predivna. Čipka gde joj je mesto (nije) biće banger nove kolekcije.

Iako masovno kopiranje prati Sandine modele od početka, originali su naravno nezamenjivi. I ovog puta preorder direktno sa sajta je odličan način da se podrži održiva i etična moda.

Ostaje nam da čekamo i vidimo šta će u novoj Sanda Simona kolekciji postati statement i koja će biti lista mp3 hitova ove godine.

seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić
seka u parizu sanda simona marijana gligić stanislav zakić seka aleksić

Photo: Marijana Gligić, arhiva Seka Aleksić i Stanislav Zakić, AUDSHULE za Sanda Simona, Rick Owens, Farfetch, Instagram

Učitati još
Zatvori