Ne kupuj, udomi: Otkrijte unikatne redizajnirane kreacije domaće dizajnerke
Ne kupuj, udomi: Otkrijte unikatne redizajnirane kreacije domaće dizajnerke

Ne kupuj, udomi: Otkrijte unikatne
redizajnirane kreacije domaće dizajnerke

U eri sve veće svesti o održivosti i recikliranju, jedan Instagram profil privlači pažnju svojom jedinstvenom kreativnošću i misijom – secondhandovanje. Eye-catching kreacije u vidu neobičnih jakni, torbi i drugih komada odeće, uspele su da se dokopaju naše must-have liste. Upoznajemo Ivanu Cvejanov, talentovanu dizajnerku iz Novog Sada. Njen rad se ističe po stvaranju jedinstvenih kreacija od redizajnirane odeće, ujedno podižući svest o eco-friendly i održivim praksama u svetu mode.

Maksimalno iskorišćen potencijal

Inspirisana je idejom o održivom modnom pristupu: Redizajn podrazumeva uzimanje materijala starih jakni, pantalona, teksasa od farmerica, i maksimalno iskorišćavanje njihovog potencijala, tj. materijala koji je i dalje očuvan i stvaranje nečeg sasvim novog. Umesto da koristi nove materijale, ona pronalazi zero-waste rešenja i transformiše stare komade odeće u moderne i atraktivne kreacije. Od prepravljanja starih farmerica do kombinovanja različitih komada kako bi stvorila potpuno nove odevne komade, ova dizajnerka demonstrira svoju veštinu i kreativnost kroz svaki komad koji stvara.

RECYCLE REUSE REPEAT

Kada govorimo o popularnosti ove redizajn-ideje, zanimljivo je imati u vidu mogućnost personalizacije komada. Veliki „hit“ ovog meseca jesu jakne od teksasa koje su nastale rasparčavanjem starih farmerica, a jakne takođe sadrže 3D natpise po željama budućih ponosnih vlasnika jakni. Interesantan proces je i oko pravljenja 3d slova, koja se pune ostatkom teksasa farmerica koji se nisu iskoristili u procesu pravljenja jakne, kako bih što više približila ideju o zero-waste konceptu u svom radu.

UDOMLJENA ✓

Ono što secondhandovanje čini posebnim je činjenica da svaki komad odeće ima svoju priču. Dizajnerka pažljivo bira komade koji imaju potencijal za transformaciju i daje im novi život kroz svoj dizajnerski proces. Ovo ne samo da daje jedinstvenost njenim kreacijama, već i podstiče svest o potrebi za smanjenjem otpada u modnoj industriji. Prevashodno sam želela da spojim lepo i korisno, u vidu maksimalnog očuvanja životne sredine (smanjenje otpada u kom odeća čini veliki procenat), reciklaže i oživljavanja starih odevnih komada uz potpuni redizajn istih. 

Make it eco-friendly

Ovaj jedinstveni pristup modi ne samo da promoviše održivost i kreativnost, već i podseća ljude na moć transformacije koja leži u svakom komadu odeće. Kroz secondhandovanje, ova dizajenrka inspiriše ljude da razmišljaju o načinima na koje mogu doprineti očuvanju planete, dok istovremeno ističe lepotu i potencijal u stvarima koje su često zanemarene ili odbačene.

Učitati još
Zatvori