Otvorena je nova izložbena godina u Galeriji Matice srpske – i to izložbom „Inspirisani Francuskom”
Otvorena je nova izložbena godina u Galeriji Matice srpske – i to izložbom „Inspirisani Francuskom”

Otvorena je nova izložbena godina u Galeriji Matice srpske – i to izložbom „Inspirisani Francuskom”

O domaćim umetnicima, njihovom životu i uslovima u kojima su stvarali najviše možemo da naučimo upravo posredstvom umetničkih dela. Ona nam pružaju uvid u epohe koje su davno prošle, te vidljive [ i nevidljive ] niti koje su nekada postojale. Upravo brojna takva dela kriju se i u kolekciji Galerije Matice srpske u Novom Sadu, koja je ovog meseca otvorila novu izložbenu sezonu tako što je predstavila preko 60 specijalnih radova čiji je zajednički imenilac – Francuska.

/ Inspirés par la France / 

Mart je proglašen za Mesec Frankofonije. Samim tim, nije slučajno da je upravo tokom ovog meseca svečano otvorena izložba pod nazivom Inspirisani Francuskom. U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, na njoj su izložena dela iz kolekcije Galerije Matice srpske. Svako od njih donosi priču o isprepletenosti, vezama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa francuskom kulturom, ali i umetnošću.

galerija matice srpske - inspirisani francuskom (2)
Lazar Vozarević / „Oplakivanje Hrista” (1958) / Galerija Matice srpske

Srpska likovna umetnost 20. veka vezana je u velikoj meri za Parisku likovnu školu. Razlog za to pronalazimo u činjenici da je glavni grad Francuske tada bio centar najnaprednijih umetničkih pokreta, ali i mesto susreta umetnika iz celog sveta. Slikari su maštali i čeznuli za Parizom. Ipak, samo mali broj uspeo je da ostvari snove i školuje se ili boravi u gradu svetlosti. Još manji broj njih naposletku je izlagao dela na prestižnim izložbama savremenih slikara.

Pariz ih je oblikavao svojim ulicama, parkovima, muzejima i načinom života. Takođe, Pariz je formativno uticao na njihove likovne poetike kroz brojne umetničke pokrete i ideje koje su postojale na ovom prostoru tokom prve polovine 20. veka.

galerija matice srpske - inspirisani francuskom (3)
Milan Konjović / „Iz Kasisa” (1929) / Galerija Matice srpske

Upravo platna i dela nekih od njih predstavljena su na izložbi Inspirisani Francuskom. Među umetnicima su se našli Sava Šumanović, Bogdan Šuput, Petar Dobrović, Milan Konjović, Peđa Milosavljević, Ljubica Cuca Sokić, Đorđe Jovanović i mnogi drugi.

Njihove umetnine stoje kao svedočanstva načina na koji su oni, kao pariski gosti, doživeli prestonicu umetnosti, ali i načina na koji su umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza.

galerija matice srpske - inspirisani francuskom (1)
Bogdan Šuput / „Opera u Parizu” (1938) / Galerija Matice srpske

Izložba Inspirisani Francuskom otvorena je u petak, 22. marta, a trajaće sve do 26. maja. Nju prati istoimeni srpsko-francuski katalog autorke Ivane Rastović. Tokom trajanje izložbe, biće realizovan prateći program u vidu različitih predavanja petkom u 19 časova, te kustoskih vođenja vikendom u 13 i 17 časova.

Takođe, subotom će se organizovati i kreativne radionice za decu. Izložba je namenjena svim uzrastima, a ulaz se naplaćuje 300 dinara.

Učitati još
Zatvori