Pantone modna prognoza: Koje će boje dominirati pistama ove godine?
Pantone modna prognoza: Koje će boje dominirati pistama ove godine?

Pantone modna prognoza: Koje će boje
dominirati pistama ove godine?

Nakon što je institut Pantone objavio svoju najavljenu boju godine, sada su kreirali posebnu paletu za koju pretpostavljaju da će nositi primat u modnim kolekcijama tokom 2023. godine. Analizom koloritnih trendova u modi i dizajnu, odabrali su šest nijansi koje će obojiti radove modnih dizajnera za narednu sezonu.

Na revijama koje su već održane prošle godine, a kojima su predstavljene kolekcije za predstojeće nam proleće i leto, mogli smo da uočimo da su ove boje već probudile inspiracije dizajnera.

Viva Magenta

Očekivano, kako su već prognozirali da će ovo biti sveopšta boja godine, i modni svet se očekuje da isprati taj trend. Ni crvena ni ružičasta, sa primesama ljubičaste, ova nijansa već je viđena, možda u svom najboljem izdanju, u Rick Owens haljini. Definisana kroz svoju sposobnost da ulije samopouzdanje i odvažnost, Viva Magenta je svakako boja koja privlači pažnju. Nakon Valentino ružičaste, izgleda da nema odmora našim očima ni u 2023. godini.

Valentino, proleće/leto 2023.
Tod's, proleće/leto 2023.
Rick Owens, proleće/leto 2023.
Nensi Dojaka, proleće/leto 2023.

Skylight

Sve što Viva Magenta jeste, to je ono što Skylights nije. Predugim gledanjem u vibrantne komade oko se može umoriti, pa zato pri pogledu na ovu nežnu plavu zapravo umirujemo svoj očni sistem. Kako i samo ime govori, asocira nas na pacifizam vedrog neba i smiraj morske pene. U moru jarkih boja i preplavljujućih efekata, ova svežina može biti upravo ono što nam je potrebno. Miuccia Prada se verno vraća ovoj nijasni u svojim kolekcijama, bilo da kreira za Miu Miu ili Prada.

Prada, proleće/leto 2023.
Victoria Beckham, proleće/leto 2023.
Acne, proleće/leto 2023.
Raf Simons, proleće/leto 2023.

Classic Green

Slično kao Skylights, i Classic Green evocira pre svega prirodne elemente, daleko od Metaverse-a i drugih virtuelnih, zasićenih svetova. Okrepljujuća boja može biti posebno izražena tokom prolećnih i letnjih dana, kada se naturalni kolorit budi nakon zimskog sivila. Možda bi Miranda Priestly sada rekla: “Green? For spring? Groundbreaking” i ne možemo, a da se ne složimo. Ipak, uparena sa crvenim primesama, kao što su već pomenute Viva MagentaBeetroot Purple, može stvoriti par koji će obeležiti tekuću godinu.

Valentino, proleće/leto 2023.
Issay Miyake, proleće/leto 2023.
Etro, proleće/leto 2023.
Del Core, proleće/leto 2023.

Beetroot Purple

Možda je cvekla ljubičasta zvaničan naziv, ali modnim rečnikom to je već postala Valentino pink. Ubrzo su i ostali dizajneri prepoznali očaravajući efekat koji ova nijansa ima na posmatrače (i kupce). Tako su, između ostalih, Balenciaga i Versace tražili svoje tekstile u ovoj boji, posebno od pliša. Usudili bismo se da kažemo da je to čak bila nijansa koja je preplavila revije i editorijale, a čini se da se neće puno promeniti ni u 2023. Izgleda da su dizajneri odlučili da potpuno odustanu od napora da nam prodaju ružičaste naočare kako bismo kroz njih videli svet malo lepšim nego što jeste. Umesto toga, izgleda da je bilo lakše jednostavno obojiti ceo taj svet u ružičastu. Da li će to biti dovoljno da realnost zaista i postane nešto bolja, nije tako izvesno.

Del Core, proleće/leto 2023.
Rick Owens, proleće/leto 2023.
Missoni, proleće/leto 2023.
Kiko Kostadinov, proleće/leto 2023.

Macchiato

Macchiato, boja koja asocira na zemljane tonove, ali toplinu espresso kafe sa mlekom, može postati nijansa koju sve češće viđamo na modnim revijama. Iako dizajneri nisu strepili od nje ni do sada, čini se da su ipak ove nijanse češće bile rezervisane za enterijer, stvarajući osećaj komfora. Krojena po modnim šablonima, Macchiato je suptilna, nenametljiva pa dozvoljava kreativne igrarije. Sa jedne strane, na jednostavnim kreacijama, zadržaće dojam minimalizma i svedenosti. Sa druge, pak, zbog svoje suzdržanosti, dozvoljava da drugi elementi dođu do izraža. Isto tako, uparena sa nesvakidašnjim oblicima, kao što je Loewe haljina, ona može ublažiti njihovu ekscentričnost.

Stella McCartney, proleće/leto 2023.
Loewe, proleće/leto 2023.
Valentino, proleće/leto 2023.
Bottega Veneta, proleće/leto 2023.
Učitati još
Zatvori