Viva Magenta: Šta nam Pantone poručuje odabirom boje za 2023. godinu?
Viva Magenta: Šta nam Pantone poručuje odabirom boje za 2023. godinu?

Viva Magenta: Šta nam Pantone poručuje
odabirom boje za 2023. godinu?

Pantone Color Institute organzacija je koja se, između ostalog, bavi istraživanjem trendova u dizajnu. Već skoro 20 godina, institut Pantone objavljuje svoja predviđanja za boju koja će obeležiti narednu godinu. Prema njihovim procenama, u 2023. će to biti Viva Magenta 18-1750.

Kako Pantone bira boju godine?

Institu sprovodi detaljne analize u različitim oblastima, poput mode, umetnosti, dizajna, ali i mnogih drugih. Na osnovu tih rezultata, biraju nijansu za koju smatraju da oslikava ne samo duh aktuelnog trenutka, već onu koja ujedno postavlja standard za nadolazeću godinu.

Kakva je to boja Viva Magenta?

Teško je reći. Najpribližniji opis bi bio nešto poput ljubičasto-ružičasto crvene… ako tako nešto uopšte ima smisla.

Za ljubitelje naučnih obrazloženja može biti korisno da znaju da viva magenta zapravo ne postoji! Zapravo se radi o jednoj vrsti iluzije koja nastaje u našem mozgu. Naime, u ljudskom oku postoje receptori za tri vrste talasnih dužina – crvene, zelene i plave. Pa tako, mnoge nijanse  koje opažamo zapravo su rezultat aktivacije te tri vrste receptora u različitim stepenima. Viva Magenta ne poseduje svoju jedinstvenu talasnu dužinu, pa tako predstavlja neku vrstu optičke iluzije. Receptori koji se aktiviraju u delu spektra na kom se ova boja nalazi trebalo bi da proizvedu drugačije tonove, međutim naš mozak stvara tajanstvenu, vibrantnu viva magenta.

Zato iz instituta Pantone retko opisuju boje dodeljivanjem doslovnih opisa onoga što se može videti okom. Umesto toga, deskripcije obuhvataju određene osobine za koje veruju da ta boja prenosi. Pa tako, viva magenta je boja odvažnosti, hrabrostioptimizma.

Zašto baš Viva Magenta?

Nekonvencionalna boja za nekonvencionalna vremena. lli tako barem kažu iz instituta Pantone, u obrazloženju svog izbora. Broj stručnjaka odabrao je određene nijanse, koje su potom provučene kroz programe veštačke inteligencije, i tako je nastala viva magenta. Tako je Viva Magenta odraz vremena u kojem živimo, gde se virtuealna i analogna realnost prepliću. Ona oslikava upravo tu dinamiku između metaverse-a, odn. magentaversea kako kažu iz Pantone-a, i fizičkog sveta. Viva Magenta boja je koja uliva čvrstinu, samopouzdanje, i koja podstiče na kreiranje novih, drugačijih realnosti.

Zašto je ovo važno?

Pa… suštinski nije. Verovatno da bi naši životi i svet u kojem živimo izgledali sasvim isto i da je za boju godine proglašena bilo koja druga. Međutim, više od same boje, važne su implikacije koje ovaj odabir nosi.

Naime, od samog početka, Pantone nije birao tek neku boju – iza svakog njihovog izbora stoji sasvim eksplicitno obrazloženje koje gotovo uvek u sebi nosi opis nekih društvenih dešavanja. Najbliži primer za to su boje odabrane da simbolišu 2021. godinu, sa namerom da oslikaju posledice pandemije koja nas je zadesila 2020.

Dakle, retko kada se zapravo radi samo o boji. Proglašavanjem definišuće nijanse za neku godinu Pantone kao da zapravo nudi jedan sociološki komentar, predikciju pravca u kojem će se društvo kretati u periodu koji dolazi.

Ostaje pitanje da li je takva predviđanja uopšte moguće napraviti, s obzirom da su često preterano generalizovana, pa tako ne možemo očekivati da ceo svet prati isti tok, uprkos sve većoj globalnoj povezanosti i brisanju granica u virtuelnom svetu.

 

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori