Koji položaj zauzimaju New Balance patike u svetu sneaker kulture?
Koji položaj zauzimaju New Balance patike u svetu sneaker kulture?

Koji položaj zauzimaju New Balance
patike u svetu sneaker kulture?

Ako All Star nose alternativci, Vansice skejteri, gaseri Air Max, a Yeezy i Triple S fura hypebeast zajednica, ko onda nosi New Balance patike? Odgovor je dvostruki, supermodeli i dad next door.

Možda su Nike, pa čak i Adidas vodeći proizvođači sportske obuće i odeće, ali verovali ili ne New Balance ima tradiciju preko 100 godina postojanja. Irski imigrant William J. Riley osnovao je kompaniju New Balance Arch Support Company početkom dvadesetog veka. Ako ste se zapitali zašto se na unutrašnjem delu poklopca NB kutije za cipele nalazi pile, još kratko ostajemo u 1906. godini. Naime, Riley je bio inspirisan načinom na koji pilići održavaju ravnotežu na svojim trokrakim stopalima, te je dizajnirano produkt koji u sebi sadrži tehnologiju sa tri tačke podrške. Nova ravnoteža, ljudi.

@off_daegu_official

Modeli New Balance patika, primetili ste, umesto naziva imaju brojeve. Svaki broj definiše tip patika, aktivnost za koju su dizajnirane i da li su konstruisane za stabilnost ili brzinu. Tek 1976. godine kompanija lansira model 320. Patike koje su prve ponele ‘N‘ logo na sebi. Recimo da je to bio njihov put do globalne slave i prodora u svet pop kulture.

@hypetownin

You wanna diss the Phifer but you still don’t know the half, I sport New Balance sneakers to avoid a narrow path

Ultimativne dad shoe i dan-danas nisu identifikovale svoj položaj u sneaker zajednici. Iako su proglašene za najpopularnije patike u prošloj godini, čini se da su i dalje ostale u domenu supermodela i dad next door konzumenata. New Balance patike, plastično rečeno, preplavile su društvene mreže. Međutim, jedan deo sneaker zajednice i dalje smatra da NB patike za trčanje nisu dovoljno cool. Možda bi se stanje promenilo kada bi razgovor začinili pričom o američkoj rep sceni osamdesetih godina i Phife Dawgu koji je furao New Balance, kako na ulici, tako i u svojim versovima. Ako vam ni rep nije dovoljno tvrd, znamo šta jeste. Steve Jobs je nebrojeno puta viđen u javnosti kako nosi 991 model iz 2001. godine. Ipak, omiljeni model patika Steve Jobsa bio je New Balance 992. Legenda čak kaže da je Jobs poslao vlasniku kompanije Jim Davisu grube skice 992 modela. Sve ostalo je istorija.

Učitati još
Zatvori