Fashion in frames: Oda pank stilu Vivienne Westwood u animeu „NANA“
Fashion in frames: Oda pank stilu Vivienne Westwood u animeu „NANA“

Fashion in frames: Oda pank stilu Vivienne
Westwood u animeu „NANA“

Gubitak jedne od najvećih vizionarki modnog sveta značio je da je čitava jedna modna era zvanično dočekala svoj kraj. Koliko god da je Vivienne Westwood nesumnjivo zauvek ostavila svoj trag kanališući tok mode od početka svoje karijere 80ih godina pa sve do samog kraja, odjek njene genijalnosti je daleko od toga da ikada bude zaustavljen. Kako svi najveći stvaraoci nastave da žive kroz svoja dela mnogo nakon njihovog života, tako će zaostavština ove modne dizajnerke zauvek čuvati ime Vivienne Westwood integralnim delom modne istorije.

Kreacije Vivienne Westwood odavno su se prelile u tokove mejnstrim kulture komadima sada prepoznatljivim prosečnom ljubitelju mode isto koliko i dugogodišnjim modnim znalcima. Međutim, ono što sigurno deli običnog ljubitelja ovog modnog brenda od jednog Vivienne Westwood fanatika, jeste znanje da su kreacije ove dizanjerke pokrenule čitavu revoluciju ženske mode u Japanu 90ih. Zahvaljujući modnoj liniji Seditionaries nastale kasnih 70ih godina, devojke u Japanu počele su agresivno da se izražavaju individualističkom odećom koja se nije trudila da povlađuje dotadašnjem prepoznatljivom “detinjastom” japanskom stilu.

Popularnost ovog stila postala je toliko velika, da je na kraju uspela da uđe u mejnstrim japansku kulturu kao što su mange i animei, čime će pank stil tog doba ostati zauvek zabeležen u jednom animeu posebno – NANA.

@nanaanimeofficiel

NANA (2006-2007)

Remek delo animea iz perioda 2000ih godina o slučajnom prijateljstvu dve najbolje drugarice, koje se obe zovu Nana, genijalno koristi modu da izrazi emocionalno stanje svojih likova kao i njihove (mnogobrojne) unutrašnje sukobe. Inspirisana modom koja je dominirala ulicama Japana 90ih, Autorka Ai Yazawa kroz čitavu mangu ilustoravala je likove u prepoznatljivim kreacijama Vivienne Westwood, učinivši da anime i modni brend zauvek ostanu dva neodvojiva pojma.

Snažna pitanja identiteta, intimnosti i traume prožimaju anime koji donosi mnogo više od očekivane priče o ljubavi i prijateljstvu. Anime u kojem pank-rok kultura i identitet zauzimaju centralno mesto, služi kao večna oda pank pokretu i stilu rodonačelnice ovog pojma – Vivienne Westwood.

@nanaanimeofficiel
@nanaanimeofficiel
@nanaanimeofficiel
@fabulouslyfabulouspearls
@nanaanimeofficiel
@nanaanimeofficiel
@nanaanimeofficiel

Vivienne Westwood, the Sex Pistols, Seven Stars cigarettes

Postoje određene stvari koje karakterišu jednu od glavnih junakinja, Nanu Osaki, čiji je DNK satkan od kreacija Vivienne Westwood, slušanja britanskog pank benda Sex Pistols, kao i lančanog pušenja Seven Stars cigareta. Ono što čini vizuelni identitet ove junakinje toliko čvrstim, jeste činjenica da su ove stvari jedine konstante u njenom životu. Za razliku od večito promenljivih međuljudskih odnosa koje je Nana imala u svom životu, njene omiljene stvari se nikad nisu menjale.

Iako najčešće viđene na ovoj protagonistkinji, kreacije Vivienne Westwood nošene su od strane gotovo svih likova u animeu (kome je to identitet dozvoljavao). I pored prepoznatljivog Saturn emblema brenda koji je moguće videti u gotovo svakom kadru kao jednog od bezbroj komada nakita koji likovi religiozno nose, čuveni VW komadi kao što su Heart Jacket, Rocking Horse shoes, Armour ring i mnogi drugi, služe kao konstantna „Easter egg“ potraga za sve fanatike ovog brenda.

Ostatak potrage, međutim, ostavamo za najodlučnije među vama spremne da zakroče u jedinstveni Ai Yazawa svet, animeom koji nadilazi svaku granicu onog što mnogi pogrešno smatraju “samo japanskim crtaćima za decu”.

 

@nanamaniac
@nanamaniac

Foto: Instagram, Vivienne Westwood

Učitati još
Zatvori