Devedesete i uticaj supermodela koji se održao do danas
Devedesete i uticaj supermodela koji se održao do danas

Devedesete i uticaj supermodela
koji se održao do danas

Svaka decenija iznedri neki fenomen. Tako su devedesete ostale upamćene po fenomenu supermodela, čiji uticaj nije ostao zabeležen samo na tlu modne piste, već se reflektovao u svim segmentima pop kulture i održao sve do današnjih dana. Svojevrsna lančana reakcija koja povlači gotovo svaki veliki uspeh otpočela je 1990. godine  uz crno-beli minimalizam januarskog British Vogue magazina – proročki najavivši eru supermodela.

Cindy, Christy, Naomi, Linda i Tatjana, devojke na prvi pogled običnih imena, a po lepoti svaka ponaosob jedinstvena, osvojile su čitavu planetu pojavivši se zatim u videu George-a Michael-a za pesmu Freedom ’90. Tadašnja fantastična petorka u sedmominutnom je vizuelnom spektaklu samopouzdano ispred kamere Davida Finchera demonstrirala svima – šta zapravo znači biti autentičan. Upravo ta autentičnost (koju je  u današnjoj eri samoprozvanih Instagram modela izrazito teško uočiti), održala je te ikonične žene na vrhu modne piramide. One su nakon trideset tri godine ponovo ujedinile svoju neprolaznu lepotu na coveru septembarskog Vogue-a, a to je samo uvertira u dokumentarnu seriju The Supermodels – čija premijera sledi 20. septembra na streaming platformi Apple TV+.

Retrospektiva devedesetih i supermodela

 

Christy Turlington

Prodorne zenice, duga kestenjasta kosa, istaknute jagodice i ljubav prema konjima. Ove karakteristike istog trenutka asociraju na čuvenu Christy Turlington, čija je lepota otkrivena sasvim slučajno od strane lokalnog fotografa 1983. godine na hipodromu, nadomak Ouklenda. Nekoliko godina kasnije potpisuje prvi ugovor za Calvin Klein i ujedno postaje zaštitno lice parfema Eternity. To je bio odličan uvod za ovu (tada) dvadesetogodišnju devojku, koja je nakon pojavljivanja u spotu za pesmu Freedom, postala glavna zvezda kozmetičke kuće Maybelline NY, a njen dvonedeljni reklamni angažman koštao je čitavih 800. 000 dolara. Unosni poslovi ređali su se jedan za drugim, a osim toga Christy je bila poznata po tome što je i sama tokom brojnih revija diktirala određene trendove. Modni štreberi, sećate se 1993. godine i čuvene Todd Oldham ss’94 revije, na kojoj je Christy osim nove kolekcije diskretno prikazala i pirsing na pupku – zar ne?!

Cindy Crawford

Svojevrsna superheroina devedesetih bila je Cindy Crawford. Počevši od Revlon-a, Playboy-a, Pepsi-ja, i sve do Richard-a Gere-a, ova devojka je uz osmeh od milion dolara, harizmu i besprekorno oblikovano telo posedovala neopisivu moć da zavede sve oko sebe – te samim time ni ne čudi što se izdvojila kao najplaćeniji model svih vremena. Uz to, Cindy, je uspeh samouvereno iskoristili okušavši se u svetu filma, a njene fitnes instrukcije održale su se kao najrelevantniji put do besprekornog izgleda koji i dan-danas mnogi rado usvajaju.

Naomi Campbell

Ako je neko tokom osamdesetih i devedesetih srušio sve dotadašnje barikade izgrađene na temeljima rasizma i uspostavio novu vladavinu jednakosti – onda je to zasigurno bila Naomi Campbell. Black Panthera impozantne visine i još nadmoćnije lepote, osetivši isprva na svojoj koži diskriminaciju spretno se borila protiv svih nepravdi, sledstveno tome probivši put slobode budućim generacijama mladih Afrikanki u surovom svetu modelinga. Još kao petogodišnjakinja ona je glumila u spotu Bob-a Marley-a, a ostaće upisana u tok istorije kao prva manekenka tamne puti koja se pojavila na naslovnim stranama britanskog i francuskog Vogue-a. Naomina karijera okružena je ikoničnim momentima, počevši od glamuroznih Versace revija, sve do pojavljivanja u muzičkom spotu Michael-a Jackson-a. A danas Campbellova radi kao da je na početku manekenske karijere, dok se njeno bogatstvo procenjuje na 80 miliona dolara.

Linda Evangelista

Vreme je da se u mislima barem na trenutak vratimo u 1989. godinu kako bismo se prisetili možda najlepše modne fotografije Arthura Elgorta na kojoj je Linda obavijena predimenzioniranim šeširom. Nakon toga u neprekinutom filmu nadolaze sve one kultne fotografije zahvaljujući kojima je još uvek nepreveziđena Linda, dobila epitet modnog kameleona. Ali, takav uspeh možda i ne bi usledio da nije Peter Lindbergh uticao na šišanje Evangelistine duge kose na sasvim jednostavan dečački fazon. Ova promena dodatno je istakla sofisticiranu strukturu njenog lica, obezbedivši joj naposletku preko 700 naslovnih strana. Ako na sve to dodamo i kultnu izjavu – da ne ustaje iz kreveta za manje od 10 000 dolara – dobijamo urbanu legendu najvažnijih poglavlja celokupne modne čitanke.

Ovo je bila naša kratka retrospektiva 90-ih  i ere supermodela, a svi nestrpljivo iščekujemo premijeru dokumentarne serije The Supermodels, kako bismo verodostojnu priču čuli iz njihovog ugla.

 

Foto: Instagram

 

 

 

 

 

 

Učitati još
Zatvori