Ove tri stvari vraćaju tradicionalne porodične vrednosti u fokus
Ove tri stvari vraćaju tradicionalne porodične vrednosti u fokus

Ove tri stvari vraćaju tradicionalne
porodične vrednosti u fokus

Živimo u vremenu koje nas nekada, zbog svoje brzine, tera da zaboravimo na jednostavne stvari koje nas svakodnevno usrećuju. Kao pojedince, ali i kao članove porodice. Kroz ovaj tekst prisetićemo se nekih naizgled jednostavnijih vremena koja su usrećivala naše bake i deke a koje nama, u savremenom svetu, jako nedostaju. Sa druge strane, vreme u kojem živimo ima i prednosti, kao što su akcenat na održivosti i manjem zagađivanju planete, a ova tema važna nam je iz više razloga. No, hajde prvo da se osvrnemo na tradicionalne porodične vrednosti koje želimo da vratimo u fokus.

#1 Zajednički porodični ručak u zakazano vreme

U vreme naših predaka tačno su se znala pravila ručavanja i shodno obavezama zakazivalo se zajedničko vreme za ručak, kojem su svi morali da prisustvuju. Tokom ovog dnevnog rituala prolazile su se aktuelne teme, dešavanja od tog dana i utisci, a sve to u cilju zbližavanja porodice i upućenosti u međusobne živote. Danas, nažalost, uglavnom svako od nas jede kako, kada i gde stigne što rezultira odsustvom komunikacije koja se odvija isključivo u prolazu. Digitalno doba nas svakodnevno sve više odvaja od standardne, verbalne komunikacije kroz koju roditelji mogu da primete razne promene kod dece kao i moguće oscilacije u energiji i ponašanju. Porodični ručak uvek je bio mnogo više od samog konzumiranja hrane – fokus je zapravo na formiranju discipline, poštovanja i zdrave komunikacije.

Tradicionalne porodične vrednosti
Tradicionalne porodične vrednosti
Tradicionalne porodične vrednosti

#2 Obilazak bake i deke vikendom / Nedeljni ručak

Bez obzira na to da li su bake i deke živele u istom gradu gde i njihova deca i unuci, ili na selu, nedeljni ručak bio je obavezan. Time se u fokus stavljalo održavanje i poštovanje odnosa bez izuzetka, a njima nije bilo veće sreće nego da dan provedu sa decom i unucima. U današnje vreme se ovakve stvari zbog raznih obaveza odgađaju, a treba znati da su njima naša dva sata ceo univerzum. Kada naša deca danas dođu u posetu kod bake i deke većinu vremena provode na telefonu, skrolujući Instagram i Tik Tok, tako da bi idealno bilo uvesti politiku odlaganja telefona na jedno mesto i ovo dragoceno vreme provesti u kvalitetnoj komunikaciji.

Vaše bake i deke ne zanima koliko imate folovera na društvenim mrežama, ni da li ste popularni u školi – oni istinski žele da im se posvetite bar na kratko. Pitajte ih tokom ručka da prepričaju neke svoje najdraže uspomene, ili im pak prepričajte dogodovštine iz škole ili sa letovanja. Probajte i da im odštampate omiljene fotografije, kako bi mogli da ih urame.

#3 Podela kućnih poslova

Odlazak u nabavku, usisavanje, peglanje ili pranje sudova – svako u porodici je te nedelje bio zadužen za jednu od ovih stavki. Nekada bi za opeglan veš nagrada bila odlazak u bioskop, dok se danas sve faktički podrazumeva. Posle nedeljnog ručka najmlađi su davali svoj doprinos u pranju sudova: jedan bi skupljao sudove sa stola, drugi fizički prao a treći brisao i vraćao posuđe u vitrine. Time bi olakšavali mami ili baki koje su već veliku većinu dana provele u pripremi, kuvanju i postavljanju stola, pogotovo ako je porodica mnogobrojna (iza koje ostaje velika količina sudova). Dezert bi bio pripremljen još veče pre pa bi ga zajedno sekli i servirali jedni drugima, uz pokoju dremku na kauču nakon obilnog ručka (jer u ono vreme bez minimum tri vrste jela trpeza nije bila potpuna).

Vreme provedeno sa porodicom kao najdragoceniji poklon

Svaka porodica neguje sebi svojstvene navike i vrednosti, ali neke bi trebale svima da budu zajedničke. Ručajte zajedno, razgovarajte, razmenite emocije i utiske tekućeg dana i poštujte starije. Podela poslova je sjajna lekcija za decu, dajte im bar one najjednostavnije kao što je širenje veša ili odlazak u prodavnicu, ali i pranje sudova. Nakon velikog porodičnog ručka zadužite decu da vam pomognu u raspremanju sudova i objasnite im da timski rad čini čuda i svima štedi vreme.

Journal saveti za ručno pranje sudova

Ovde ce vraćamo na benefite savremenog društva koji u fokus stavljaju održivost. Kod ručnog pranja sudova na umu trebati imati tri stvari: uštedu vremena, novca i energije. Upravo zato biramo Fairy deterdžent za pranje sudova koji samo jednom kapljicom uspeva da napravi dovoljnu količinu pene koja može da opere veliki broj sudova. Tokom pranja obavezno koristite hladnu vodu, kako bi vaša ekonomičnost bila na zadovoljavajućem nivou i kako bi mlađim generacijama podigli svest o održivosti. Na kraju dana uzmimo najbolje od starog i od novog – poštujmo tradicionalne porodične vrednosti i budimo ekonomični dok ih sprovodimo u delo.

Foto & Video: Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori