Ostavite prohibiciju za sobom i pokucajte na vrata Isabel Speakeasy
Ostavite prohibiciju za sobom i pokucajte na vrata Isabel Speakeasy

Ostavite prohibiciju za sobom i pokucajte
na vrata Isabel Speakeasy

U našim lokalnim pričama pokušavamo da iz svakog segmenta života vratimo godine podešavajući sat na vreme kada je Beograd bio svet. Vreme koje je akcentovalo lepo ponašanje, šarm, stil, posedovanje vrednosti, integritet i beskrajno inteligentan humor. Danas, doduše, nastojimo da na ove postulate dodamo i okosnicu noćne igre u kojoj su glavni akteri jazz, blues, legende žestine servirane u čašama na postolju, tajne u očima skrivene u pogledima preko puta bara, igru koja oslobadja i priču koja zavodi.

Nadamo se da vam je pre-weekend rapoloženje zagrejano i da ste ljubitelji nekonvencionalnog provoda pomešanog sa notama zabranjenog, jer danas vraćamo duh Beograda na metropolitsku mapu sveta i vodimo vas u Isabel Speakeasy.

/ Chapter 0.1 /: Follow the colour red and speak easy.

Isabel Speakeasy prvi je / pravispeakeasy koncept u našoj prestonici. Speakeasy kultura nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama dvadesetih godina prošlog veka za vreme prohibicije, kada je služenje i konzumacija alkohola bila zabranjena. Da je zabranjeno ujedno i najpoželjnije setili su se domišljati američki ugostitelji pa su tako svoje goste posluživali omiljenim alkoholnim eliksirama iza zatvorenih vrata barova obavijenih velom tajni, na nepoznatim lokacijama. Pre 18-og amandmana ženama je bio zabranjen ulaz u barove, a upravo su speakeasy tajne lozinke bila svojevrsna oda feminizmu otvarajući svoja vrata svima, bez obzira na pol.

S obzirom na to da je alkohol danas legalan, pojam speakeasy u izvornom značenju više ne postoji, ali sada on predstavlja nezvaničnu šifru za originalne tajne barove koji se kriju iza biblioteka, frizerskih salona, perionica veša i drugih skrivenih lokacija. Lozinka za ulaz više nije potrebna, ali poštovanje kulture oblačenja, kodeksa ponašanja i uživanja u muzici svakako jeste. Bar jeste u pravilniku ponašanja Isabel Speakeasy. Za sve one sa istančanim muzičkim i estetskim senzibilitetom, jedina garancija koju pri ulazu dobijate jeste garancija autentičnosti i jedinstveno dobrog provoda.

Iz više nego očiglednih razloga lokaciju Isabel bara vam ne možemo otkriti / za to ćete morati da se potrudite sami /, ali vas ovim putem navodimo – follow the colour red i definitivno pričajte tiše, jer se za Isabel Speakeasy već traži mesto više.

/ Chapter 0.2 /: It takes two three to make an accident.

Premda u najpoznatijem Fitzgeraldovom romanu piše da je potrebno dvoje to make an accident, u Isabel Speakeasy ovaj duo dobija zaplet u vidu čuvenog plus jedan.

Priča koja stoji iza ovog koncepta počinje idejom trojice drugara Vuka Maksimovića, Milana Cvijića i Danijela Čehranova da beogradskoj publici ponude nešto novo, drugačije, nekonvencionalno. Sličnih afiniteta i estetske vizije, zaljubljeni u kvalitetan zvuk, kulturu beogradskog nightlife-a i ideju vraćanja na fina fabrička muzička podešavanja, želeli su da Beogradu vrate nekadašnji šmek i kosmopolitski senzibilitet. Da ponude novi program koji će publici nametnuti muzički / i kulturni / diskurs dostojan evropske i svetske scene, a prilagodjen ličnom ukusu njih samih.

U tome zapravo i leži draž ovog mesta, jer iako na prvu izgleda kao da ste sišli niz stepenice bara sa njujorške ili berlinske adrese, Isabel nosi ličnu kartu |novo|beogradskog asfalta u kojem se, kao u dobrom Blackmailu miksaju note prvih taktova Niko neće znati sa zvukom gitare Nenada Zlatanovića, Buenos Aires-a sa Djordjevićevim Beogradom / naše mladosti /, 818 Tequile sa Kavalan Single Malt-om i ekstravagancije Vudi Alena sa Murakamijevom nadrealnom romantikom.

Oštro a slatko, bez prisustva citrusa, blago kiselo, uz dominantnu aromu ruma začinjeno sa dva / u ovom slučaju tri / bibera. Servirano uz zavodljive poglede i prateće osmehe odobravanja, baš kako bonton tajnog bara nalaže

/ Chapter 0.3 / First we take Manhattan, then we take….

Isabel Speakeasy dokaz je tvrdnje da se duša jednog bara najbolje oseća kroz ljude, kako one gostujuće, tako i one stalne, smeštene iza bara koji svoju majstoriju prezentuju kroz psihološku igru odabira i mešanja sastojaka prilikom kreiranja savršenog pića. Da timu iza bara kreativnosti i inspiracije ne manjka odlično se može videti kroz originalnu kartu koktela, koja je ponajviše inspirisana značajnim ličnostima, dogadjajima i filmovima Amerike dvadesetih godina prošlog veka. Budući da lokaciju ne možemo da vam otkrijemo, iz prve ruke smo ispitali koji su to must-try kokteli njihove karte. Reč je o fantastičnoj četvorci Isabel zadnjeg veznog reda koju čine No.5, Traffic lights, 18th amendment, a za one sa izdržljivijm želucem definitivno the Fleming.

 

Nakon isečaka iz dela američke istorije ispričane kroz koktelsku majstoriju, predlažemo da ostavite Manhattan hedonističkim amaterima i ovog puta se opredelite za jedan od devet koktela sa Isabel karte.

 

U slučaju da pokušaju da vas ubede da je koncentracija alkohola mala, ne verujte na reč i ne dajte se iskušenjima / ili se ipak dajte /, jer petak veče znači samo jedno – ostavljanje prohibicije za sobom.

/ Chapter 0.4 / Jazz is smooth and cool & Blues ain’t nothing but a good woman on your mind.

Uz pažljivo biranu kartu pića Isabel nam servira i full-dress jazz. Muzika koja se trenutno svira jedinična je mera dobrog ukusa, kvaliteta, autentičnosti, hrabrosti i kreativnosti. Od Katarine Pejak i Ane Protulipac, preko Nenada Zlatanović, Inke, Aleksandara Mihajlova, Marije Čolaković i Katarine Knežević, do Free Cats, Ivi Manivi i Dragana Ćalina, Eeva, Bojana Lazića… – gostujući muzičari Isabel ponude čist su royal flush sofisticirano alternativne muzičke scene. Oni su takodje i prilično jak argument u prilog tome da je Beograd izašao iz muzičke krize identiteta nesnadjenih tinejdžerskih godina i da postepeno zadobija crte jednog ozbiljnog gradskog šmekera.

Dok čekamo Michael Kiwanuka i Gary Clark Jr. da se upišu u listu strelaca, predlažemo da odaberete svog favorita sa Isabel karte pića, a nakon toga iz bara u kojem se teme iz oblasti umetnosti, politike, prijateljstva i ljubavi najbolje bistre, predjite u veliku prostoriju i prepustite se taktovima jazz-a da vas vode u dalju konverzaciju i duboko u noć.

Dalje otprilike znate….

/ Chapter 0.5 / The road not taken.

Premda vuče američke korene, Isabel sa beogradske adrese mnogo je više od školskog speakeasy koncepta. Ona je negde izmedju / sada ostvarenih / momačkih snova, nastala na putu kojim se redje ide, locirana baš tu, negde, na tankoj granici istoka i zapada, zone komfora i nepoznanice, muzike i života. Nešto kao Casablanca u beogradskom maniru. Zato:

Swing, swing, swing the spinning step..Tonight you wear those shoes and I will wear that dress..

ps. I da, vidimo se večeras u Isabel Speakeasy / pod uslovom da nas prvo pronadjete /.

photo. Maja Mijatović / @maja_mijatovic_ /

Učitati još
Zatvori