Šta nam donosi prvi Novi Sad film festival
Šta nam donosi prvi Novi Sad film festival

Šta nam donosi prvi Novi Sad film festival

Novosadski internacionalni festival takmičarskog filma održavaće se od 21. do 24. septembra. Ovaj četvorodnevni festival održava se na lokacijama u samom srcu grada. Na taj način publici donosi aktuelna filmska ostvarenja mladih reditelja, četiri takmičarske i šest revijalnih filmskih selekcija, panel-diskusije.

Sam festival je usmeren ka nacionalnom i internacionalnom filmu. Na taj način novosadskoj publici i filmadžijama koji odluče da posete festival pruža se uvid u svetske produkcije, ali se podjednako kreira ambijent za predstavljanje novosadskog i nacionalnog filma.

Internacionalne premijere

Internacionalna premijera argentinskog filma El Santo, čiji je reditelj višestruko nagrađivani Augustin Carbonere, otvara prvi internacionalni Novi Sad film festival 22. septembra. Projekcija će biti održana u Srpskom narodnom pozorištu. El Santo je na prestižnom festivalu BAFICI u Buenos Ajresu osvojio čak pet nagrada, a od strane filmske kritike okarakterisan je kao hrabri iskorak u moru bioskopskih ostvarenja. 

Do 24. septembra u okviru internacionalne takmičarske selekcije publika će imati priliku da pogleda regionalne premijere filmova sa različitih krajeva sveta. Među njima su i francuski After Entonija Lapie, premijerno prikazanom na ovogodišnjem Berlinale festivalu.

Prvi litvanski horor Pensive Jonasa Trukanasa, izuzetno uspešan na blagajnama širom SAD, japanski diptih Mitsuki, Sekai rediteljke Marine Tsukade, čiji je jedan deo premijerno prikazan u Osaki. Drugi u Roterdamu, hrvatski kandidat za Oskara i aktuelni kandidat za EFA nagradu – film Sigurno mjesto Juraja Lerotića, kao i srpski bioskopski hit Indigo kristal, debitantsko ostvarenje Luke Mihailovića. 

Celokupan program nalazi se sajtu Novi Sad film festivala.

Takmičarska selekcija

Takmičarska selekcija obuhvata i Best Pitch selekciju, za koji je raspisan konkurs, a koja je  posvećena filmskim projektima u fazi produkcije ili postprodukcije. Na čelu Best Pitch selekcije, tačnije, u ulozi predsednika žirija, biće holivudska zvezda John Savage.

Pobedničkom filmskom projektu selekcije Best pitch biće uručena nagrada u iznosu od milion dinara. Osim pomenute, Novi Sad film festival donosi još dve takmičarske selekcije. Regionalnu selekciju studentskog filma, gde će se za nagradu boriti filmovi iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kao i selekciju Četvrtak u školi koja predstavlja nacionalnu selekciju srednjoškolskog kratkometražnog filma. Srednjoškolska selekcija pravi uvod u sam Novi Sad film festival, projekcijama koje će biti održane u gimnaziji Laza Kostić. 

Revijalni program

Revijalni program počinje selekcijom A Sad Novi koja je posvećena novim filmovima realizovanim na teritoriji Novog Sada i autorima čiji su život i rad vezani za ovaj grad. Otvoriće je specijalna filmska projekcija u Areni Cineplex – 21. septembra. Višestruko međunarodno nagrađivani film Kristina reditelja Nikole Spasića. Ovim će otpočeti bioskopska distribucija ovog filma. Ulaznice za ovaj film prodavaće se na blagajni bioskopa Arena Cineplex. Ovo predstavlja izuzetak u odnosu na ostatak filmskog programa za koji se ulaznice kupuju putem Gigstix-a.

Pored ove selekcije, publika će uživati i u selekcijama kao što su Eko film, filmski omaž Jean-Lucu Godardu. Zatim u selekciji italijanskih filmova tu je i nezaobilazni dečji program koji donosi animirane filmove za najmlađu publiku festivala.

Pod sloganom Uleti u platno, Novosađani i njihovi gosti će u okviru Novi Sad film festivala imati priliku da pogledaju više od 20 filmova, u više od osam selekcija. Lokacije su Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada, Arena Cineplex, gimnazija Laza Kostić, knjižara Zenit books i u Kulturna stanica Svilara.

Kristina reditelj Nikola Spasić
Kristina - reditelj Nikola Spasić

Muzički program

 

Prvo izdanje internacionalnog Novi Sad film festivala obuhvata i razgovore nakon filmskih projekcija. Oni će biti održani 23. i 24. septembra u Kulturnom centru Novog Sada gde će publika imati priliku da čuje i o samom nastanku filmova i o procesu rada autorske ekipe. Muzički program festivala donosi žanrovski različite izvođače. Nastupiće DJ Kristijan Molnar, grupa Vrooom, dok će festival biti zatvorenom popularnom žurkom Ljubav, 24. septembra u klubu Trema.

Informacije

Sve informacije o programu i svim učesnicima pronađite na sajtuFejsbuk i Instagram profilu Novi Sad film festivala. Prodaja ulaznica za Novi Sad film festival  moguća je onlajn i na svim prodajnim mestima Gigstix-a. Ulaznica košta 600 dinara i važi za sve projekcije od 22. do 24. septembra.

Koncert Urbana&4 sa gudačkim sastavom Camerata Novi Sad iz tehničkih razloga je pomeren 24. septembar u 20 sati i 30 minuta u Srpskom narodnom pozorištu.

Foto: NSFF

Učitati još
Zatvori