Meet the cyber dog – AI smart kućni ljubimac
Meet the cyber dog – AI smart kućni ljubimac

Meet the cyber dog – AI
smart kućni ljubimac

Kada je hongkonški Hanson Robotics, kreirao robota Sofiju 2017. godine, javnost je bila uznemirena što je Sofija dobila državljanstvo u Saudijskoj Arabiji. To je značilo da je android stekao veća prava nego žene u toj državi. Zabrinutost se javila i kada je Sofija u intervju za CNBC izjavila da će „uništiti sve ljude“. Naravno, ovaj robot nije stvarno opasan i sada ima uspešnu marketinšku karijeru. 

Do sada je veštačka inteligencija znatno uznapredovala, pa smo od ChatGPTa saznali da je već uveliko prevaziđen, a jedan android je postavljen i kao direktor britanske škole. Pored različitih androida i drugih robota kao što su AI lični asistenti, tehnologija već uveliko zalazi i u svet životinja. Zato, ovog puta donosimo nešto drugačije, a to je smart kućni ljubimac – Xiaomi Cyber Dog 2.

Davanje državljanstva robotu Sofiji je ipak bio samo PR štos, ali ovaj događaj najavio je novu eru u tehnologiji. Pokrenule su se mnoge debate o budućnosti tehnologije i brige o tome da li će androidi imati ljudska prava. 

Roboti opremljeni sve naprednijim softverima veštačke inteligencije bliži su obavljanju funkcija za koje su ljudi bili jedinstveno sposobni. Iako je svesna mašina, za sada, još uvek fikcija – mnogi veruju da će biti stvarnost do kraja veka. Mi nismo pesimisti kada je u pitanju tehnologija i radujemo se svakom novom izumu kao što je i ovaj AI smart pas. 

Meet the cyber dog

Kompanija Xiaomi razvila je robota Cyber Dog 2. To je bio-inspired četvornožni robot. Inteligentiji je i realniji od prethodne generacije. Ovo mehaničko čudo predstavlja fuziju napredne tehnologije i čovekovog najboljeg prijatelja. Dizajniran je tako da podseća na dobermana, te imitira izgled i ponašanje pravog psa. 

Smart home tech

U eri kada broj kućnih ljubimaca raste, možda se pitate – Šta će nam digitalni pas? Istražili smo sve prednosti ovog izuma i verujemo da ćemo vam odgovoriti na pitanje.

Cyber dog može da vas zabavi raznim trikovima kao što baletski pokreti i moonwalk. Koristan je i kao pravi pas čuvar zbog senzora koji mogu da detektuju provalnike i obaveste vas o tome. Ukoliko imate više smart uređaja istog proizvođača u kući, Cyber dog se može povezati i na druge aparate. Pa tako na primer, ako dođe do požara dok niste kod kuće, on će aktivirati protivpožarni sistem.

Pomoću brojnih kamera i senzora, ima sposobnost da analizira i reaguje na svoju okolinu u realnom vremenu. Pa tako, može da odluči kuda se kreće pri čemu izbegava prepreke. Integrisan mu je i program za prepoznavanje lica, pa zna ko mu je vlasnik i može da ga prati. Pored toga, ugrađeni su mu i mikrofoni pa vlasnik može da mu komanduje što ga čini više nalik na prave kućne ljubimce.

Osim kontrole glasom, vlasnik može koristiti još mobilnu aplikaciju i daljinski upravljač. Dakle, ovo je interaktivni robot koji vidi i čuje, prati uputstva, prepoznaje vlasnika i prati ga. Tako potencijalno sa svojim valsnikom ostvaruje futurističku ali dirljivu povezanost. 

Back to the Future

Predviđamo da će u bliskoj budućnosti sajber ljubimci osvojiti srca ljubitelja tehnologije. Njihova sposobnost prilagođavanja različitim okolinama, nedostatak potrebe za hranom ili šetnjama čine ih idealnim kućnim ljubimcima za one kojima tempo života ne dozvoljava da se brinu o pravom psu. 

Foto: Instagram / realsophiarobot,

Xiaomi

Učitati još
Zatvori