Veštačka inteligencija uzima maha:  AI robot postavljen na poziciju direktora jedne britanske škole
Veštačka inteligencija uzima maha:  AI robot postavljen na poziciju direktora jedne britanske škole

Veštačka inteligencija uzima maha: AI robot postavljen na poziciju direktora jedne britanske škole

U poslednje vreme sve više slušamo o primenama i potencijalima veštačke inteligencije. Iako smo suočeni sa njenom primenom na mnogim poljima, od ChatGPT-a do raznih aplikacija koje nam ukrašavaju selfije, ona se i dalje čini kao strani, gotovo fiktivni pojam.
Činjenica ostaje da veštačka inteligencija na sebe preuzima mnoštvo automatizovanih poslova. Pa čak i više od toga. Polako zamenjuje uobičajena ljudska zanimanja. U tom duhu vam i donosimo ovu nesvakidašnju, ali verovatno i pionirsku priču koja veštačku inteligenciju (AI) integriše u svakodnevni život jedne grupe učenika.

AI robot asistent direktora škole

Na iznenađenje mnogih, jedna predškolska ustanova u Velikoj Britaniji imenovala je robota sa veštačkom inteligencijom za direktora. Cottesmore škola će i dalje imati tradicionalnog direktora, a uloga AI robota će se u ovom slučaju zasnivati na nekoj vrsti njegovog asistenta. Škola je u projektu sarađivala sa programerima veštačke inteligencije, a kako je robotu podaren život, bilo je jedino prikladno i imenovati ga.. Zapravo, imanovati je – Abigail Bailey. Sama njena tehnologija radi na principu sličnom onom kod ChatGPT-a, kod kog se postavljaju pitanja i dobijaju odgovori na osnovu robotovih akompleksnih algoritama.

Tom Rogerson, prvobitni direktor škole, otkrio je da robota koristi kako bi dobio savete u vezi raznih problema i svakodnevnih situacija. Primer toga jesu pomoć pri izvršavanju nastave i olakšavanje školovanja dece sa specijalnim potrebama. Ono što je možda najzanimljivije, jeste da su neka od školskih pravila na snazi, upravo postavljena od strane Abigail.

AI robot izgrađen je na način koji mu omogućava da upije sve poznate informacije u oblastima mašinskog učenja i menadžmenta edukativnih entiteta. Brzina kojom analizira sve dostupne podatke je, naravno, nemerljivo veća u odnosu na potencijalnog radnika koji bi obavljao zadatke takve vrste.
A kako zaključujemo, direktor ima samo reči hvale za svog novog koleginicu. Osećaj da nije sam u odlukama je za njega smirujuć. A činjenica da mu je pomoćnik gotovo nepogrešiv u velikoj meri doprinosi njegovom samopouzdanju.

AI nam pomaže u otkrivanju nove muzike

Ipak, ni ovo nije jedina novost. Iz sedišta društvene mreže TikTok dolazi nam servis TikTok Music. Ono što ovaj servis odvaja od ostalih jeste implementacija AI-a koja će korisnicima pomagati pri otkrivanju nove muzike. Tonik, praktično alat za otkrivanje novih pesama i izvođača, koristi ChatGPT kako bih pronašao određenu pesmu objašnjavanjem bilo kog njenog segmenta kojeg se prisetite. Takođe, poznavaće gotovo sve informacije o numerama i izvođačima, te može biti odličan sagovornik i učitelj pri otkrivanju nove muzike.

Dostupan je u regiji Brazila, Indonezije, Australije, Singapura i Meksika. Kada će ostatak sveta dobiti pristup novom servisu, još ne znamo. Primarno zavisi od mogućnosti kompanije da postigne valjane dogovore sa vlasnicima prava širokog spektra muzičkih ostvarenja. Kako kažu iz samog TikTok-a, aktivno rade na pronalaženju rešenja kako bi dostigli svoj cilj pružanja punog muzičkog kataloga za svoje korisnike.

AI revolucija je odavno zakucala na naša vrata. Nadolazeće vreme će nesumnjivo pokazati da ćemo se u svakodnevnom životu susretati sa njom u raznim varijantama. Zapravo, koliko daleko seže moć veštačke inteligencije? Nameću se pitanja privatnosti, gubitaka radnih mesta i nedostatak ljudske empatije… A mi ne možemo sakriti zabrinutost njene sveprisutnosti i potencijalnog nesavesnog korišćenja.

Foto: Instagram @realsophiarobot @orbssyai

Učitati još
Zatvori