Donosimo vam savete kako da pravilno uzgajate vašu orhideju
Donosimo vam savete kako da pravilno uzgajate vašu orhideju

Donosimo vam savete kako da pravilno
uzgajate vašu orhideju

Danas ćemo govoriti o pravilnoj nezi jedne od najelegantnijih sobnih biljaka – orhideji. Ako volite da vaš enterijer bude ispunjen cvećem, mi vam definitivno predlažemo orhideje, ne samo zbog raspona prelepih boja u kojima ih možemo naći, već i zbog toga što mogu cvetati mesecima. Međutim, da bi im cvet bio dugotrajan morate joj pružiti pravu negu.

Oni koji nisu baš najbolje upoznati s orhidejom i njenom negom, od početka imaju odbojnost prema njoj. Smatraju da je ona prezahtevna biljka, namenjena isključivo profesionalnim baštovanima, a koliko samo greše! Istina je, zapravo, da nega ove biljke nije teška, samo drugačija. Zato smo mi tu da vas razuverimo i da vam pokažemo da nema potrebe za strahom kada je reč o gajenju orhideje. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da orhidejama pružite zasluženu negu, zato pažljivo slusajte…

1. Odabir saksije

Ono što je važno kod izbora saksije, jeste da je potrebno bude duguljastija, odnosno da koristite saksiju koja je namenjena baš za orhideje. Šta znači duguljasta saksija i zašto je ona bitna? Kada kupujete orhideju naći ćete je u plastičnoj providnoj saksiji, ali većina nas je stavlja u još jednu saksiju, jer naravno, kako da ne ukombinujemo saksiju s našim enterijerom? Dakle, kada je stavite u novu ukrasnu saksiju bitno je da postoji to produženje kako bi na dnu između providne i ukrasne saksije ostao prazan prostor u koji može da oteče višak vode nakon zalivanja. Kada bismo koristili običnu saksiju, višak vode ne bi imao gde da ode i orhideja bi bila u dodiru s vodom duže nego što bi trebalo,  a njen koren ne trpi vlažnost!

@silvervaseorchids

2. Položaj i svetlost

Poznato je da ove biljke vole svetla mesta, ali nikako direktno sunce. Stoga, najbitnije je da im obezbedite mesto gde nema direktnog uticaja sunčevih zraka kako im se listovi ne bi oštetili.

@modeogdesignskolen
@mrashleygood

3. Zalivanje

Sada dolazimo do tog „specificnog“ dela nege orhideje – zalivanje. NE zalivate orhideju odozgo kao ostatak biljaka, već je potpate u posudu s vodom i tako je držite 1-2 sata. Nakon toga je malo procedite i vratite u njenu saksiju. Ako orhideju držite u saksiji koju smo vam spomenuli na početku nema razloga da brinete ako ste malo više zalili orhideju, ona će se sama procediti i odbaciti višak vode.

@silvervaseorchids

4. Prihrana

Jako bitan detalj kod gajenja gotovo svih biljaka je prihrana. Postoje različiti tipovi prihrane, a kod orhideje najčešća su dva. Jedan u vidu malih štapića koje stavite u saksiju pa se vremenom otope, a drugi je tečna prihrana, kojoj smo mi, iskreno rečeno, više priklonjeni. Jako je jednostavno, samo razredite tečnost u vodi i počnete zalivanje istim gorenavedenim principom.

 

@orchids_by_amy

5. Presađivanje

Još jedan vrlo važan korak kada govorimo o uzgoju svih biljaka, pa tako i orhideje, jeste presađivanje. Biljkama vremnom raste korenje i saksije im postaju male, a ono što nikako ne želimo za naše biljke jeste da im bude tesno i da tako usporavamo njihov rast. Orhideju ne sadimo u klasičnu zemlju za cveće (humus), već u poseban supstrat koji je prilagođen njenom korenu. Dakle na svake dve godine kupite saksiju za broj veću od prethodne i krenite u akciju. Za početak vašu orhideju izvadite iz postojeće saksije, otklonite sve ostatke supstrata u kom se orhideja nalazila. Nakon toga poverite u kakvom je stanju korenje. Ono koje je oštećeno ili suvo obavezno isecite, a kada to učinte onda možete da započnete sadnju vaše orhideje u novu saksiju i naravno, s novim supstratom.

@justaddice

6. Last but not least – Ne paničite!

Verujemo da se svima desilo da ne znaju šta treba da urade u trenutku kada se orhideji osuši cvet, ili još gore, kada krene cela grana da se suši. Ne brinite, to ne znači da vaša biljka umire. Da biste stimulisali ponovno cvetanje vaše orhideje, morate iseći staru osušenu granu. Rez pravite iznad malog zadebljanja koje se nalazi na dnu grane. Mešutim, potrebno je strogo voditi računa da makaze koje koristite budu dezinfikovane, jer su orhideje jako osetljive na gljivične bolesti.

@style_and_silverdale

Tekst: Andrea Ikodinović

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori