How to: Aranžiranje cveća u vazi
How to: Aranžiranje cveća u vazi

How to: Aranžiranje cveća u vazi

Kako planiramo da iskoristimo poslednje dane leta? Tako što ćemo održavati sveže cveće u našem domu i na taj način unositi pozitivnu energiju, mirise i jedinstven izgled. Veliki buketi u enterijeru su naveliko poznati. Ukoliko volite sami da ih kreirate, ili biste pak to želeli da naučite, mi vam donosimo par profesionalnih saveta. Jedan od naših omiljenih instagram naloga za uređenje enterijera, Vinterior podelio je svoje savete. Mi smo kao i uvek tu da prepišemo ono što verujemo da će vam biti korisno. Prelazimo na savete za aranžiranje cveća u vazi.

NAPUNITE VAZU

Za početak neophodno je da odaberete odgovarajuću vazu koja je čista i nema tragova prethodnog buketa sceća. Vazu napunite mlakom vodom. Dodajte šećera u nju. Bitno je da ne preterate sa količinom vode ili količinom šećera jer su to najčešće greške koje pravimo. Aranžiranje cveća može da počne!

SKINITE LIŠĆE

Sledeći bitan korak jeste da sa cvetova koje ste kupili skinete nepotrebno lišće i na taj način dozvolite buketu da diše, ali i lakše napunite vašu vazu. Odstranite najpre lišće koje se nalazi na samom dnu stabljike, a ono lišće blizu samog sveta ostavite kako bi spolja buket delovao bogatije i svežije.

ODSECANJE STABLJIKE

Nakon što ste odstranili višak listova pri samom dnu stabljike neophodno je da stabljiku skratite makazama. Dok budete skraćivali stabljiku povedite računa da ona ne bude skraćena ravnim rezom, nego je skratite tako što će jedan kraj biti kraći, a drugi duži. Na taj način kreirate stabljiku koja može lakše da uzima vodu i hranjive materije.

POČINJETE SA VEĆIM CVETOVIMA

Kada kreirate buket, u vazu prvo stavljate veće cvetove i stabljike. Kako odmiče proces slaganja cveća u vazu na samom kraju trebalo bi da vam ostaju najmanji komadi cveta, listova ili grančica kojima samo dodatno ukrašavate buket. Ukoliko obrnete proces, te počnete od srednjih ili manjih stabljika i cvetova postoji šansa da vaš buket neće biti stabilan, te da ćete imati problem sa tim da se raspada.

FINAL TOUCH

Ukoliko želite da aranžirate buket kao potpuni profesionalac, nakon što poređate cveće u vazu, možete po potrebi izvlačiti određene stabljike i skraćivati ih kako biste napravili određenu dinamiku. Takođe, možete menjati mesta manjim cvetovima dok ne postignete izgled kakav želite. Takođe, ukoliko ste sačuvali listove koje ste prethodno sa dna sveća uklonili, i njih možete poređati po ivicama vaze kako biste kreirali gustinu buketa. Ovo je momenat u kom uživate u biljkama i igrate se sa bojama i oblicima.

Foto: Instagram; Pexels

Učitati još
Zatvori