San Michele: Italijanska vila koja u istu rečenicu smešta Mikelanđela, Napoleona i Kanyea Westa
San Michele: Italijanska vila koja u istu rečenicu smešta Mikelanđela, Napoleona i Kanyea Westa

San Michele: Italijanska vila koja u istu rečenicu smešta Mikelanđela, Napoleona i Kanyea Westa

Italija i sve njene lepote privlače nas tokom cele godine. Naravno, njeno šaroliko bogatstvo ogleda se u više različitih aspekata. Od gastronomije, preko prirodnih lepota, pa sve do onoga što je čovek stvorio – ona je san i neizostavna stavka na travel wish listi mnogih ljudi.

Pored toga, ona nas inspiriše i očaravajućim kulturnim nasleđem, te zdanjima koja su ostala očuvana i koja pripovedaju priču o nekom davno prošlom vremenu. Takvo je, na primer, i imanje Verzano, odnosno seoska kuća koja je stara više od 150 godina i u kojoj se snimala serija Normal People. Ona danas služi kao Airbnb vila, a u slično odmaralište pretvorena je još jedna vila koja je nekada bila manastir – Villa San Michele.

Spoj renesanse i savremenih tendencija

Građevina pod nazivom San Michele danas predstavlja hotel / odmaralište / vilu koja nas vremenski smešta u 15. vek. Tada, i u vekovima koji su usledili, ona je pripadala lokalnoj zajednici, odnosno monasima. Njenu fasadu dizajnirao je Mikelanđelo, a u tom procesu učestovao je i Santi di Tito – jedan od najcenjenijih italijanskih slikara.

Villa San Michele alla Doccia dobila je status građevine od nacionalnog značaja tek 1896. godine. Ipak, vremenom je usled zanemarenosti počela da propada, a to se pre svega ogledalo u njenoj spoljašnjosti.

Villa San Michele
@hannajanic
Villa San Michele1
@hannajanic

Njena obnova započeta je 1988. godine. Kako bi se očuvala autentičnost ove građevine, restauracija je bila specifična i rađena je sa posebnom pažnjom. Zahvaljujući tome, ona u velikoj meri izgleda baš onako kako je izgledala kada je sagrađena. Već na samom ulazu, stiče se utisak da je izmeštena u vremenu i prostoru, a prilikom boravka u njoj može se steći utisak da ste se transportovali u renesansno doba.

Vila San Michele, A Belmond Hotel

Danas, ova vila spada pod kategoriju luksuznih Belmond hotela. Ona je ugostila brojne poznate ličnosti, među kojima se svakako izdvaja pre svega Napoleon Bonaparta. A, u novije, doba, ova vila poznata je i kao lokacija koju su Kim Kardashian i Kanye West zakupili za goste tokom njihovog venčanja 2014. godine.

Vila San Michele (1)
@bbbbaaabbee
Vila San Michele (2)
@bbbbaaabbee

Vila je danas prilagođena potrebama onih koji u njoj odsedaju. Pored različitih apartmana, ona uključuje restoran, bazen, saunu, salu za fitness i brojne druge pogodnosti. Ipak, uprkos svim dodatnim stavkama, ono što privlači najveću pažnju su magične cvetne bašte koje ovo područje okružuju, te očaravajući pogled na Firencu koji se proteže sa svake terase.

Avantura i odmor u srcu Firence

Ovaj hotel definitivno je moguće opisati kao best of both worlds. Osim što ćete se u njemu odmoriti, dobićete mogućnost da naučite nešto novo o istoriji ovog područja, zabavite se, te isprobate tradicionalnu italijansku hranu.

Centar Firence nalazi se na svega petnaest minuta i nudi bezbroj različitih mogućnosti. A ukoliko preferirate mirnu atmosferu – nakon užurbanog dana, u vili San Michele će vas uvek dočekati prijatan ambijent.

Villa San Michele (6)
@misstarynwalker
Villa San Michele (2)
@misstarynwalker

Već kroz virtuelni vodič stiče se utisak da je ovo odmaralište raj u malom. A to su potvrdile i brojne ličnosti koje su već imale priliku da borave na ovom mestu. Stoga, ovo područje dodajemo na must-visit listu prilikom sledeće posete Italiji.

Učitati još
Zatvori