![Imamo originalni italijanski recept za tiramisu u kom ćete uživati](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/04/Collage-Maker-15-Apr-2023-08-53-PM-3574.jpg)
![Imamo originalni italijanski recept za tiramisu u kom ćete uživati](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/04/Collage-Maker-15-Apr-2023-08-51-PM-7179.jpg)
Italija nije toliko daleko, pogotovo ako čulima i mislima možemo da otputujemo tamo. A kako to najlakše izvesti nego pomoću originalnih recepata koji bude maštu. Takav je i naš recept za tiramisu. I to ne bilo kakav recept, potrudili smo se i pronašli stari italijanski recept. Ukoliko se odlučite za pripremu, garantujemo vam najsavršeniji ukus.
![](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/04/pexels-taqnia-creative-studio-4861852-768x1152.jpg)
Sastojci:
Krem:
Kore:
Ukrašavanje:
Priprema:
Pripremite 3 dl esspreso i ostavite da se ohladi. Razdvojite belance i žumance.
Dobro umutite žumance mikserom (u dubljoj posudi malog prečnika), zatim dodajte šećer, pa opet dobro umutite (da se ne oseti sećer). U smesu dodajte mascarpone. Mutite dok ne dobijete jednaku smesu.
U drugoj (većoj) metalnoj posudi mikserom na maksimalnoj brzini umutite belance dok ne dobijete čvrstu penu. Zatim sjedinite obe mase u većoj posudi. Mutite sve dok se ne sjedini u finu kremu.
U ohlađenu kafu ulijte amareto.
Zatim, u praougaonu tepsiju složite piškote pa ih kašikom namočite mešavinom ohlađene kafe i amareta. Slažite ih tako da vam stanu u dva reda i da gotov tiramisu kasnije možete preseći po dužini na pola. Povedite računa i o tome da slažete dve piškote jednu uz drugu, i ostavite pola cm prostora između, takođe radi lakšeg rezanja.
Kad ste poplocali tepsiju piskotama, uzmite pola kreme i istresite na piskote i poravnajte. Zatim ponovite postupak sa piskotama i dodajte drugu polovinu kreme i poravnajte.
Ostavite u frižider da se sve hladi. Tiramisu treba da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Optimalno je da prenoći. Pre služenja dobro pospite čitav kolač čokoladom u prahu.