Imamo originalni italijanski recept za tiramisu u kom ćete uživati
Imamo originalni italijanski recept za tiramisu u kom ćete uživati

Imamo originalni italijanski recept za
tiramisu u kom ćete uživati

Italija nije toliko daleko, pogotovo ako čulima i mislima možemo da otputujemo tamo. A kako to najlakše izvesti nego pomoću originalnih recepata koji bude maštu. Takav je i naš recept za tiramisu. I to ne bilo kakav recept, potrudili smo se i pronašli stari italijanski recept. Ukoliko se odlučite za pripremu, garantujemo vam najsavršeniji ukus.

Sastojci:

Krem:

6 svježih jaja
6 velikih kašika šećera
500 gr mascarponea

Kore:

400 gr piškota
3 dl esspreso kafe
1.5 velikih kašika amareta

Ukrašavanje:

20g čokolade u prahu za posipanje

Priprema:

Pripremite 3 dl esspreso i ostavite da se ohladi. Razdvojite belance i žumance.

Dobro umutite žumance mikserom (u dubljoj posudi malog prečnika), zatim dodajte šećer, pa opet dobro umutite (da se ne oseti sećer). U smesu dodajte mascarpone. Mutite dok ne dobijete jednaku smesu.

U drugoj (većoj) metalnoj posudi mikserom na maksimalnoj brzini umutite belance dok ne dobijete čvrstu penu. Zatim sjedinite obe mase u većoj posudi. Mutite sve dok se ne sjedini u finu kremu.

U ohlađenu kafu ulijte amareto.

Zatim, u praougaonu tepsiju složite piškote pa ih kašikom namočite mešavinom ohlađene kafe i amareta. Slažite ih tako da vam stanu u dva reda i da gotov tiramisu kasnije možete preseći po dužini na pola. Povedite računa i o tome da slažete dve piškote jednu uz drugu, i ostavite pola cm prostora između, takođe radi lakšeg rezanja.

Kad ste poplocali tepsiju piskotama, uzmite pola kreme i istresite na piskote i poravnajte. Zatim ponovite postupak sa piskotama i dodajte drugu polovinu kreme i poravnajte.

Ostavite u frižider da se sve hladi. Tiramisu treba da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Optimalno je da prenoći. Pre služenja dobro pospite čitav kolač čokoladom u prahu.

Ukoliko ste i za slani italijanski obrok, imamo recept i za caprese sendvič.

 

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori