Ovog februara, svi putevi vode u Veneciju – donosimo osam razloga zašto
Ovog februara, svi putevi vode u Veneciju – donosimo osam razloga zašto

Ovog februara, svi putevi vode u Veneciju
– donosimo osam razloga zašto

Italija je puna prelepih mesta kojima se uvek rado vraćamo. A jedna od tih destinacija svakako je i Venecija, grad bogate istorije koji godišnje poseti više od 12 miliona ljudi. Jedan od najromantičnijih gradova Evrope svojom lepotom oduševljava svakoga ko ga poseti, pa se sa pravom nalazi na popisu destinacija koje barem jednom u životu morate videti uživo.

Ovaj italijanski biser smešten je u regiji Veneto i čini ga 118 manjih ostrva razdvojenih kanalima, a povezanih mostovima. Iako je privlačna u svako doba godine, u februaru Venecija oživi na sebi svojstven način. Osim zbog karnevala, u mesecu ljubavi ovaj grad generalno predstavlja popularno odredište za sve zaljubljene parove koji ovde žele provesti Dan zaljubljenih.

Još je mnogo razloga zbog kojih se isplati posetiti Veneciju u februaru (i uvek se iznova u nju vraćati) – a neke od njih izdvojili smo u nastavku.

Karneval


Venecija je, pre svega, karakteristična po svetski poznatom karnevalu, koji svake godine počinje 3. februara i traje do 13. februara.

Karnevalske aktivnosti organizuju se širom grada. Tu su, između ostalog, parade na brodovima i gondolama, velike povorke i vatromet na Piazzi San Marco, izbor najboljih maski, koncerti klasične muzike, ulične zabave, umetničke izvedbe, dečje zabave i različiti svečani događaji.

Ekskluzivni balovi pod maskama odvijaju se na nekoliko lokacija u gradu, a najpoznatiji je Grand Masquerade Ball. Karneval je otvoren za javnost i nudi brojne besplatne sadržaje, te privlači ljude iz celog sveta koji žele da učestvuju u tradiciji dugoj nekoliko vekova.

@aniaboniecka

Venice Carnival, Part 2 🎭 The most magical time of year in Venice happens to be in the winter. More extravagant costumes from the Carnival for all your viewing pleasure #Venice #VeniceCarnival #CarnevalediVenezia #Travel #Carnival #VeniceItaly

♬ The Second Waltz - Musikverein Ingerkingen

Vožnja gondolom


Jedna od stvari koja se u Veneciji ne propušta je vožnja gondolom. Godnole su nekada bile glavno prevozno sredstvo u ovom gradu, a danas su jedan od njegovih simbola.

Ako Veneciju ovog februara planirate posetiti sa voljenom osobom, ne postoji ništa romantičnije od vožnje gondolom. A vožnja za dvoje venecijanskim kanalima može postati još bolja ukoliko vam gondolijer pristane pevušiti italijanske serenade.

Romantične šetnje


Uz Pariz, Venecija je jedan od najromantičnijih gradova na svetu. Njene ulice, mostovi i kanali otkrivaju više o bogatoj istoriji ovog grada u koji se mnogi zaljube bez obzira na gužve, ali i često gubljenje po istim uličicama. Upravo u tome i jest čar ovog grada.

Stoga dopustite sebi da se izgubite u njenim ulicama i naprosto uživajte u romantici. Istovremeno, razgledaćete brojne znamenitosti i istorijske građevine, ali i otkriti druge lokacije koje će vam privući dodatnu pažnju.

Trg svetog Marka i Most uzdaha


Trg svetog Marka centralno je mesto gde svi turisti dolaze, a izuzetno je popularan za vreme karnevala. Osim samog trga, tu se nalazi i bazilika te Duždeva palata – jedinstven primer gotičke arhitekture. Uz samu palatu nalazi se i slavni Ponte dei Sospiri, odnosno Most uzdaha, koji je izgrađen kako bi povezao Duždevu palatu i zatvor. A legenda kaže da je ime dobio po zatvorenicima koji su uzdisali na putu prema suđenju.

Uz Duždevu palatu nalazi se Bazilika svetog Marka koja spaja stilove zapada i istoka, a njena raskoš i bogatstvo detaljima definitivno su vredni posete.

Gastronomija


O italijanskoj gastronomiji nije potrebno mnogo govoriti. Ako se nađete u Veneciji, izbegavajte turističke i fast food lokacije. Naprotiv, pokušajte saznati u kojim restoranima jedu lokalci. Pice, testenina i rižoto tamo će biti sasvim druga priča, a proći ćete znatno povoljnije.

Jutra započnite uz brioche i espresso, a dan nastavite tradicionalnom italijanskom hranom uz čašu Aperola ili Prosecca. Ako ste pak za manje zalogaje, isprobajte italijansku verziju tapasa zvanu cicchetti. Grad ima mnogo romantičnih mesta za večeru – od luksuznih restorana sa Michelinovim zvezdicama do malih trattoria sa terasama koje gledaju na kanale. Dakle, svaki će par pronaći nešto za sebe.

Caffè Florian


Venecija se može pohvaliti i najstarijim ugostiteljskim objektom ovog tipa na svetu koji će ove godine proslaviti 304. rođendan. Smeštena na Trgu svetog Marka, Caffè Florian jedna je od znamenitosti Venecije koju se svakako isplati posetiti.

Nekada su na ovo mesto dolazili slavni gosti kao što su Goethe i Casanova. Zahvaljujući odličnoj lokaciji, Art Nouveau arhitekturi, umetnosti, bogatoj istoriji, odličnoj kafi i desertima, i dan danas privlači turiste. Za vreme karnevala, Caffè Florian postaje svojevrsni meeting point brojnih gostiju koji na ovom mestu uživaju u šoljici čaja ili, na primer, čaši šampanjca.

Knjižara Acqua Alta


Knjižara Acqua Alta sastoji se od niza prostorija ispunjenih knjigama, časopisima, kartama i ostalim sadržajem. Zbog učestalih poplava, knjige su smeštene u vodootporne kante i gondole. A samo ima knjižare u prevodu znači knjižara koja stoji na vodi.

Dakle, ovo je još jedno specifično mesto prepuno starinskih naslova i bogate istorije koje se isplati posetiti kad ste u Veneciji.

Murano i Burano


Poseta Veneciji nije potpuna bez obilaska Murana i Burana, odnosno ostrva koja se nalaze u Venecijanskoj laguni. Jedan od drugog udaljeni su oko 11 kilometara, a prepoznatljivi su po šarenim kućicama u nizu koje su česti motiv na razglednicama sa ovog područja.

Murano je poznat po proizvodnji stakla, a za Burano se veže vrhunska italijanska gastronomija, te predivna čipka. Ako imate vremena, svakako ih obiđite pri narednoj poseti Veneciji.

*Članak je preuzet sa portala Journal.hr.

Foto: Instagram (@hannahmwillett, @neevenr, @eugenio_di_loreto, @beatrizlina, @lena_kaminskas, @sara_bistolfi) / Tik Tok @aniaboniecka

Učitati još
Zatvori