![Cacio e pepe: Jednostavan i sočan italijanski recept koji savršeno ide uz čašu vina](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/05/Collage-Maker-14-May-2023-08-02-PM-7115.jpg)
![Cacio e pepe: Jednostavan i sočan italijanski recept koji savršeno ide uz čašu vina](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/05/Collage-Maker-15-May-2023-01-19-AM-5892.jpg)
Vreme je da polako uplovimo u senzibilitet lepog vremena i mediteranskih obroka. Jedan takav je upravo pasta Casio e pepe, popularan italijanski recept za špagete sa sirom i biberom. Za pripremu ovog jela neophodno vam je svega četiri sastojka i oko dvadeset minuta vremena. Odličan je predlog ukoliko u frižideru imate dobro vino ili volite ista da konzumirate uz obrok. Mi vam savetujemo da pri kupovini špageta za pripremu izaberete deblje vrste. Kako vas ne bismo više držali u neizvesnosti, prelazimo polako na ovaj lagan i ukusan recept.
![](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/05/pexels-polina-tankilevitch-4518845-scaled.jpg)
SASTOJCI ZA DVE OSOBE:
- 160 g špageta (po mogućstvu debljih)
- 100 g poluzrelog sira Pecorino Romano
- 20 g ekstra devičanskog maslinovog ulja
- Crni biber
PRIPREMA:
Skuvajte špagete u većoj količini blago posoljene ključale vode. U međuvremenu, u činiju dodajte rendani poluzreli Pecorino sa kašičicom crnog bibera i dve supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. U činiju dodajte kutlaču vode u kojoj se kuvala testenina i pustite da se sir otopi i dobije kremastu teksturu. Ocedite testeninu kada se skuva „al dente“ i ostavite malo vode u kojoj se kuvala. Dobro promešajte testeninu u činiji dok se ne sjedini sa sosom. Poslužite uz dodatak crnog bibera.
Po želji dodajte svež bosiljak i poslužite uz omiljenu čašu vina.
![](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/05/pexels-polina-tankilevitch-6073556-768x512.jpg)
![](https://www.journal.rs/wp-content/uploads/2023/05/pexels-polina-kovaleva-7270396-768x512.jpg)
Ukoliko ste raspoloženi za još malo italijanskih recepata za špagete, ostavljamo vam i link od recepta sa pestom i rukolom sa prdženim bademima.
Foto: Pexels