Zašto treba da posetite Madrid ove jeseni
Zašto treba da posetite Madrid ove jeseni

Zašto treba da posetite Madrid ove jeseni

Španska prestonica, nažalost, često dobija znantno manje pažnje od svog katalonskog konkurenta, Barselone. Ipak, Madrid karakteriše podjednako raznovrsna i bogata scena autentičnih mesta koji nude priliku za nezaboravna iskustva. Ovo su glavni aduti grada, a ostale ćete otkriti ukoliko ove jeseni odlučite da posetite ovaj neverovatan grad.  

Jesen u Beogradu Madridu

Jesen je savršen period za posetu Madridu, s obzirom na to da ovaj grad tada posebno oživi. Među Madriđanima postoji uvrežena šala da u ovom gradu postoji samo dva godišnja doba: invierno y infierno (igra rečima za nazive zima i pakao, kojim se zapravo aludira na leto). Kako su letnji meseci izrazito topli, grad postane gotovo pust. Međutim, čim počne jesen, grad ponovo zaživi svojom vibrantnom atmosferom. Zime su, sa druge strane, često prilično oštre, pa zato ovaj period godine predstavlja idealan trenutak za posetu.

Očaravajući parkovi

Madrid se može pohvaliti mnogobrojnim parkovima, a svaki od njih krije nesvakidašnju tajnu ili zanimljivu istoriju koja ga čini ne samo zelenim prostorom u gradu, već i značajnim monumentnom gradske istorije. El Retiro je nesumnjivo najveći i najupečatljiviji. U njemu se nalazi i Palacio de Cristal, impozantna kristalna palata koja često služi kao izložbeni prostor za umetničke i slične instalacije. S ozbirom na to da Madrid obećava prijatne temperature u ovo doba godine, onda je Retiro idealna destinacija za uživanje u divnim baštama koje ovaj park skriva.

Umetnost na svakom koraku

Madrid je epicentar umetnosti, no njegova je kulturna panorama jedinstvena u odnosu na ostale španske gradove. Četvrti poput Malasañe i Cuenca poznate su po raznovrsnim galerijama koje organizuje odvažne izložbe savremene umetnosti kako lokalnih, tako i internacionalnih autora. Osim toga, madridski muzeji dom su nekim od najznačajnijih umetničkih slika, od Pikasove Gernike do Rubensovih remek-dela. Već smo pisali o Hramu žutih patkica, a ovo je samo jedan primer ekstravagantnih prostora i koncepata koje ćete videti u Madridu.

I, naravno, gastronimija

Španija je obavezna destinacija za sve gastronomske hedoniste, a posebno bogatstvo ove zemlje krije se u činjenici da različiti gradovi širom zemlje nude raznovrsne prilike za iskustvo. Kada je Madrid u pitanju, churrosi su neizostavna poslastica, i to posebno za doručak, ukoliko želite da se osetite kao lokalac. Tortillaona španska, od krompira – takođe je obavezan specijalitet koji treba da probate dok ste u Madridu. Mercado San Miguel je jedna od najvećih pijaca u gradu koju nikako ne treba da zaobiđete.

Učitati još
Zatvori