Vodimo vas u Madrid i hram „patkoličanstva“ – crkvu posvećenu žutim gumenim patkicama
Vodimo vas u Madrid i hram „patkoličanstva“ – crkvu posvećenu žutim gumenim patkicama

Vodimo vas u Madrid i hram „patkoličanstva“ – crkvu posvećenu žutim gumenim patkicama

Ako ste se nekada zadesili u Španiji, i posebno u njenim većim gradovima kao što su Madrid i Barselona, onda ste sigurno bili u prilici da vidite najrazličitije atrakcije, konceptualne prostore i lokale koje, čini vam se, nigde drugde ne biste mogli da nađete. Jedno od tih mesta, koje se nalazi u španskoj prestonici, jeste Iglesia Patólica – crkva posvećena žutim, gumenim patkicama.

Ime crkve – Iglesia Patólica – predstavlja kreativnu igru španskim rečima pato, što bi bio njihov termin za patku, i pridevom católica, odnosno katolička. Smešten u madridskom lokalu, ovaj sveti hram za sve poštovaoce žutih gumenih patkica tako predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju, ali i snažnu društveno-političku kritiku, predstavljenu na nekonvencionalan, humorističan način. Svi biblijski likovi zamenjeni su žutim patkicama različitih veličina, pa je tako pedstavljeno i raspeće gumene figurice, ali i druge predstve koje se inače koriste u propovedanju katoličke veroispovesti. Osim toga, Iglesia Patólica redovno organizuje i mise, ali i venčanja.

Ktitor ove crkve, ali i vrhovni spiritualni vođa patkoličanstva je Leo Bassi, glumac, komičar i cirkuzant. Ovaj Italijan rođen u Njujorku još od 1960-ih kreira najrazličitije komičarske predstave i instalacije, kojima kritikuje radikalne političke ideologije, ultra-desničarske tendencije, ali i postulate religije. Tako je i nastao El Paticano (od reči pato i španskog naziva za Vatikan, Vaticano).

Iako poreklom Italijan koji ujedno nosi i francusko državljanstvo, Bassi je svoju karijeru uglavnom gradio na teritoriji Španije. Tamo je organizovao brojne predstave, često političkog karaktera, kojima je, kroz jedinstven humorističan pristup, kritikovao mnoge pojave u španskom (i evropskom) društvu, bilo savremene, bilo one koje su se odigrale tokom Građanskog rata, ali i u periodu koji je usledio nakon Drugog svetskog rata. Jedna od njegovih najpopularnijih izvedbi, koja je čak bila postavljena u Nacionalnom muzeju Kraljice Sofije, naslovljena je Ja, Musolini (šp. Yo, Mussolini).

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori