Lumen: Virtuelni vodič kroz italijanski Muzej planinske fotografije
Lumen: Virtuelni vodič kroz italijanski Muzej planinske fotografije

Lumen: Virtuelni vodič kroz italijanski
Muzej planinske fotografije

Dolomiti predstavljaju planinski venac u Istočnim Alpima, odnosno u Italiji. Pre svega, on je poznat po turizmu, skijanju, planinarenju i alpinizmu. Na ovom području nalaze se brojni ski centri i odmarališta, ali i jedan nesvakidašnji muzej. U pitanju je Lumen – Muzej planinske fotografije koji se prostire na četiri sprata i nudi priliku za upoznavanje ovog, ne toliko popularnog, tipa fotografije. Posetioci imaju priliku da tokom cele godine na 2,275m nadmorske visine uživaju u različitim postavkama, te očaravajućem pogledu koji se pruža na planinski pejzaž.

Istorija muzeja Lumen

Na razvijanju ovog područja radilo se još od 1871. godine kada je počelo da se obraća više pažnje na lokalni turizam. Već početkom 20. veka uvideo se njegov veliki potencijal, a vrlo brzo počeo je da raste broj posetilaca. Pre svega, onih koji su se bavili planinarenjem ili skijanjem. Tek 1963. godine puštena je u rad prva žičara. Samim tim, planinski turizam postao je još atraktivniji. U decenijama koje su usledile radilo se na njegovom unapređenju, što je posledično rezultiralo i idejom o ovom muzeju.

Kolekcija uključuje fotografije umetnika iz čitavog sveta. A muzej uspešno balansira između arhivskih fotografija sa jedne, te digitalnih sa druge strane. Zgrada u kojoj je smešten estetski kombinuje jednostavnost sa elegancijom, a tokom boravka u ovom prostoru stiče se iskustvo koje je ujedno i edukativno i zabavno, te podstiče na angažovanost.

Izložbe i događaji: Šta sve može da se vidi?

Danas, delatnost muzeja sastoji se iz stalnih i privremenih izložbi. Ukoliko se fokusiramo samo na prvu kategoriju, izdvajaju se postavke Pixel Storm i Mountain Mania. Ipak, čini se da najviše pažnje privlači Room of Miracles. Ova prostorija ispunjena ogledalima kroz koje se reflektuje svetlost različitih boja namenjena je svim ljubiteljima planina, ali i onima koji to žele da postanu. Njena svrha je, pre svega, da izazove divljenje, te da na umetnički način oživi specifičnu atmosferu koja je prisutna u planinskim predelima.

Takođe, na ovom prostoru se povremeno održavaju i određene tematske radionice. Iako trenutno ni jedna nije u toku, izdvojila se kreativna radionica pod nazivom Make a Master Photo koju je pre nekoliko godina održao Hermann Will – urednik nemačkog magazina Fine Art Printer.

A na kraju – nesvakidašnji gastro užitak

Pored toga, na ovom prostoru nalazi se i restoran AlpiNN koji nudi unikatne kulinarske užitke u karakterističnom alpskom stilu. Fokus je usmeren na lokalne i regionalne sastojke, a za gastronomsku ponudu zadužen je glavni kuvar Norbert Niederkofler. U restoranu koji želi da se osećate kao u sopstvenoj kući upoznaćete se sa bogatom tradicijom ovog područja, te znanjem koje se prenosilo sa kolena na koleno. Štaviše, i voda koja se služi potiče sa Alpa.

Učitati još
Zatvori