Filmski maraton: Razglednice iz Italije
Filmski maraton: Razglednice iz Italije

Filmski maraton: Razglednice iz Italije

Ukoliko ste praznike odlučili da provedete kod kuće, šaljemo vam razglednice iz Italije. Filmske, istina je, ali sa puno toplih pozdrava.

La grande bellezza (2013), r. Paolo Sorrentino

Filmski maraton otpočinjemo, razume se, svojevrsnom omažu italijanskom načinu života, ujedno i verovatno najlepšom razglednicom koja nam stiže iz Rima. Kadrovi su nekada toliko zaslepljujuće božanstveni, da u pojednim scenama zbog njih ne primetimo slabe tačke scenarija. Iako postavlja mnoga velika pitanja, La granede bellezza tek površno dodiruje odgovore na njih. No, ne može se poreći da nas na trenutke zaista podseća na tu grandioznu lepotu življenja, posebno u scenama okupanim rimskim suncem.

Caro diario (1993), r. Nanni Moretti

Dragi dnevniče, kako glasi naslov Morettijevog meditativnog ostvarenja, mogao bi se čak posmatrati kao oda istoj onoj lepoti življenja koju će Sorrentino pokušati da dočara dve decenije kasnije, samo je Moretti prikazuje ne toliko gradnioznom, koliko nešto jednostavnijom, svedenijom i – pomalo ironično – utoliko upečatljivijom. Vozeći se vespom do razbacanih mesta duž Italije, od Rima do mediteranskih ostrva, reditelj i junak ove priče zapisuje svoja zapažanja o ljudima koje upoznaje i uvidima do kojih dolazi na svom proputovanju.

@cinemartographie

Call Me By Your Name (2017), r. Luca Guadagnino

Ako postoji jedan film koji je u poslednjih nekoliko godina značajno doprineo italijanskom turizmu, onda je to nesumnjivo Guadagninov Call Me By Your Name. Razgledanica ovog puta stiže sa severa Italije, iz gradića Krema (ita. Crema) i obližnih krajolika. Zasnovan na istoimenom romanu, film dočarava svu tragičnost i bol, no isto tako sav zanos i svu magiju prve velike ljubavi.

Roman Holiday (1953), r. William Wyler

Za kraj se zapravo vraćamo na sam početak, na jedan od prvih i – još uvek neprikosnovenih – sinonima za razglednice iz Italije unutar bogate svetske kinematografije. Rim je u tom periodu postao filmski studio mnogih holivudskih produkcija, zbog čega je jedan njegov kvart i prozvan Cinecittà – filmski grad. Čak i ostvarenja koja nisu bila situirana u italijanskoj prestonici bila bi snimana na ovoj lokaciji. No, o tome možemo govoriti nekom drugom prilikom, kada se budemo preslišavali filmske istorije. Roman Holiday jedan je od najsvetlijih primera holivudske romanse, a ujedno je topli eskapistički portal u Rim sa početka 50-ih.

Foto: Instagram (@cinemartographie) / IMDb

Učitati još
Zatvori