Low-cost letovi u aprilu: Gradovi u kojima provodimo prve dane proleća
Low-cost letovi u aprilu: Gradovi u kojima provodimo prve dane proleća

Low-cost letovi u aprilu: Gradovi u kojima
provodimo prve dane proleća

Sa dolaskom proleća, neminovno se budi i naša želja za putovanjima. Biće da je to ponajviše jer sada zapravo možemo da spakujemo više od jedne odevne kombinacije u onih osam kilograma ručnog prtljaga. Kako znamo da nam nesumnjivo predstoji sezona kratkih ekskurzija, želeli smo da vam pomognemo u odlučivanju i istražimo gde to možete leteti narednog meseca, a da pritom ne utrošite previše novca. Gradovi koje smo odabrali ovde su se našli iz jednog razloga. Naime, kriterijum kojim smo se vodili pri odabiru bila je želja da vam skrenemo pažnju na određene destinacije koje biste potencijalno zaobišli, a koje bezmalo nude dovoljno razloga da se nađu na vašem radaru ovog aprila.

Stokholm

Skandinavska zima, složićete se, nije posebno primamljiva ideja. Međutim, sa dolaskom novog godišnjeg doba, i Stokholm ponovo oživljava. Stoga, vredi iskoristiti prve tople – i pre svega duže! – dane, te posetiti švedsku prestonicu. Primera radi, jedinstven market na otvorenom, Hornstulls – ono što bismo mi nazvali pijacom, no što u zapadnim kulturama često izgleda malo drugačije – ponovo počinje sa radom upravo od aprila. Stokholm je poznat i po svojoj kulturološkoj raznovrsnosti, zbog čega je i postao jedan od najprogresivnijih gradova Evrope. Istina je da, u mnogim pogledima, običaji skandinavske kulture se umnogome razlikuju od ovih naših, južnjačkih, mediteranskih. No, treba li vam bolji razlog od ovog da se upravo tamo uputite gde mnogo toga nije onako kako ste navikli, gde život izgleda drugačije?

Za ukusni brunch: Greasy Spoon

Za večernji koktel uz večeru: Hommage Bistro

Za nesvakidašnji provod pod otvorenim nebom: SUS (Stockholm Under Stjärnorna)

Za fotografski art đir: Muzej Fotografiska

Za dan like a local: Nedelji market Hornstulls Marknad

Hamburg

Verovanto da Hamburg mnogima ne bi bio očigledan izbor pri poseti Nemačkoj. Drugi gradovi, poput Berlina, uvek su negde na listi prioriteta. No, ovaj lučki centar i drugi po veličini grad svoje zemlje zapravo je jedan od najbogatijih centara, te jedan od najrazvijenijih u pogledu tehnoloških industrija. Grad na Elbi rodno je mesto i Karla Lagerfelda, stoga ovo može biti inspirativna poseta za sve fanove modnog genija, s obzirom da je okruženje u kojem je odrastao značajno oblikovalo njegov budući kreativni izražaj.

Za doručak i prvu kafu: Copenhagen CoffeeLab

Za nezaobilazan susret sa umetnošću: Kunsthalle

Za šetnju kroz kul kraj: Eppendorf

Za usputnu poslasticu: Æendrè

Za kratki predah: Planten un Blomen

gradovi

Nica

Znamo da bi mnogi verovatno preporučili posetu Azurnoj obali tokom leta, kada je ovo jedna od najposećenijih regija Evrope. Međutim, upravo iz tog razloga mi predlažemo posetu francuskom gradu u periodu kada u njemu obitava nešto manje turista. Tako ćete izbeći uzavrelu turistički stihiju i zapravo biti u mogućnosti da Nicu iskusite na jedan neposredniji način.

Za laganu šetnju sa pogledom na rivijeru: Colline du Château

Za autentičnu deliciju soca: Chez Pipo

Za usputne zalogaje: D’aquì

Za kupovinu nesvakidašnjih suvenira: Cours Saleya

Za otmeni ručak sa pogledom: Le Plongeoir

 

 

gradovi
gradovi
gradovi
gradovi
Učitati još
Zatvori