Art đir po Grčkoj: Koje muzeje posetiti na last minute letovanju
Art đir po Grčkoj: Koje muzeje posetiti na last minute letovanju

Art đir po Grčkoj: Koje muzeje
posetiti na last minute letovanju

Grčku mnogi smatraju – i to iz sasvim opravdanih razloga – muzejom na otvorenom. Čitava zemlja obiluje lokalitetima koji datiraju još iz antičkog perioda, dok su mnoga nalazišta pretvorena u svojevrsne izložbene prostore koji, samim dolaskom, vraćaju u neko sasvim drugo vreme i epohu. Ono što Grčku čini posebnom jeste činjenica da širom njenih koordinata i dalje žive zaostavštine različitih kultura i civilizacija koje su nastanjivale te prostore kroz njenu istoriju. Raznolika kulturna nasleđa tako predstavljaju nemerljivo bogatstvo ove zemlje, koje je samo jedno od razloga zbog kojih joj se toliko puta vraćamo. Ukoliko ste planirali last minute letovanje za septembarske dane i to baš u Grčku, donosimo vodič kroz nekolicinu muzeja koje treba posetiti.

Akropoljski muzej, Atina

Glavni grad Grčke bogat je kako muzejskim objektima, tako i lokalitetima širom grada koji su upravo definicija muzeja na otvorenom. I dok su brojne velelepne građevine i zdanja iz antičkog doba raštrkane kroz Atinu, njeni muzeji skrivaju brojne iskopine koje su pronađene upravo u tim građevinama, a koje predstavljaju svedoke antičkog života. Jedan takav muzej je onaj na Akropolju, u kojem se nalaze artefakti u vidu brojnih svakodnevnih i dragocenih predmeta, a koji datiraju iz različitih perioda – od bronzanog doba, preko rimskog do vizantijskog.

Arheološki muzej, Solun

Arheološki muzej u Solunu nudi nesvakidašnju priliku za upoznavanje sa makedonskom istorijom tog podneblja, te jedinstvenom kulturom koja je oblikovala društvenu panoramu grada, kako u antičkom periodu, tako i kroz kasnije generacije. Zbog svoje jedinstvene pozicije, Solun je oduvek bio važna luka u Egejskom moru, a njegov potencijal prepoznavali su brojni narodi koji su se smenjivali na ovim teritorijama. Šetnjom kroz Arheološki muzej, stičete jedinstvenu mogućnost da prošetate kroz najranije začetke grada, pa sve do njegovih naslavnijih dana.

Arheološki muzej, Delfi

Proročište u Delfima zauzima važno mesto u grčkoj mitologiji, pa poseta upravo ovom lokalitetu (na putu do odmarališta) predstavlja nešto što ne treba propustiti. Mitološka predanja predstavljaju neizostavan deo grčkog folklora i tradicije, a upravo na ovom mestu nalazi se muzej koji svedoči o važnosti mnogih likova, ali i predanja koja su se odigrala upravo pred vratima ovog istaknutog mesta. Kraj proročišta, nalazi se i Apolonov hram, pa je ovo idealna prilika da hodate antičkim ruševinama, a onda se upoznate i sa njihovim značajem za grčki narod.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori