Ovaj izvor tople vode u Sloveniji dodajemo na travel listu
Ovaj izvor tople vode u Sloveniji dodajemo na travel listu

Ovaj izvor tople vode u Sloveniji
dodajemo na travel listu

Bogatstvo termalnih voda i lečilišta jedna su od glavnih odlika Slovenije. Osim uređenih i modernih termi, slovenska brda kriju brojne termalne bazene i skrivene kutke u kojima možete uživati u lekovitoj vodi. Najbolja stvar je što to možete učiniti besplatno i u bilo koje doba godine. Jedan takav izvor nalazi se u blizini Novog Mesta, a u pitanju je termalni izvor Klevevž.

Uređeno kupalište u kojem svi mogu uživati

Klevevški bazen, termalni izvor ili kako ga još nazivaju Klevevške toplice, nalazi se  doslovno u steni. Čista priroda, izvor okružen kamenom i stablima osvojiće vas na prvu i pružiti posebno iskustvo. Bazen srednje veličine u kojem je temperatura vode uglavnom od 21°C do 25°C meštani su uredili i napravili pravo malo kupalište. Naime, dva-tri zamaha dosta su da preplivate ceo bazen.

Zbog toplog izvora koji stalno na površinu pušta toplu vodu, izvor je pogodan za kupanje u svako doba godine. Leti će vas opustiti, a u hladnijim mesecima ćete doživeti posebno iskustvo kupanja dok je napolju sneg i led. Voda je zimi malo hladnija jer je i temperatura vazduha niža, ali je ipak prijatno topla i omogućava uživanje u prirodnoj termalnoj vodi, čak i kad zima pokaže zube.

Prelepa priroda i vodopadi oko samog izvora

Do ovog termalnog raja ćete doći tako što ćete na autoputu iz Zagreba izaći na izlaz za Koronovo i poznate Šmarješke toplice, a zatim vozite do sela Grič pri Klevevžu i kroz šumu doći do izvora. Pored samog bazena i celim putem kroz šumu teče reka Radulja. Kratki tok reke krasi mnoštvo vodopada i jezeraca. Čak i ako ne idete da se kupate možete uživati u prelepoj prirodi i šetnji kroz šumu. Zbog velikog broja vodopada, koje su se na nemačkom zvali Klingenfels, što znači raspevani vodopadi, bazen je dobio naziv Klevevž.

Sama okolina takođe nudi brojne aktivnosti kao što su predivni dvorac Otočec, Šmariješke toplice ili poznata fontana Cvička, vina po kojem je cela regija poznata – idealno za kratki izlet.

Foto: Instagram (@hemptouch.si, @matic_intojeto)

Preuzeto sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori