Kuda na more: Četiri razloga zbog kojih ovo leto provodimo na Hvaru
Kuda na more: Četiri razloga zbog kojih ovo leto provodimo na Hvaru

Kuda na more: Četiri razloga zbog kojih
ovo leto provodimo na Hvaru

Kao predvodnik turističke ponude Hrvatske, ostrvo Hvar se može pohvaliti brojnim atrakcijama koje svakog leta privlače desetine hiljade turista. Prirodna i kulturna bogatstva ono su što ovo ostrvo čini pravim draguljem Jadrana. Sa čak pet atrakcija na UNESCO Listi svetske baštine, Hvar je bezmalo muzej na otvorenom. Kada je odabir smeštaja u pitanju, onda je lanac hotela Valamar naš prvi (i jedini) izbor. Zahvaljujući bogatoj ponudi, nema sumnje da ćete naći odmaralište koje će ispuniti sve kriterijume. Osim jedinstvenog porodičnog resort-a kakav je Valamar Amicor Green, na ostrvu se nalazi i HVAR [PLACESHOTEL] by Valamar, gde je dobar provod zagarantovan.

Izdvojili smo četiri razloga – iako smo mogli mnogo više – zbog kojih je Hvar naša izabrana destinacija ovog leta.

Zašto volimo Hvar

Naseljavanje ostrva počelo je još u praistorijsko doba, a onda su u Antici tu živeli Grci, u srednjem veku Venecijanci pa Vizantijci, da bi kasnije ostrvo na kratko došlo u ruke Napoleona, te Austrijskog carstva. Stoga ne čudi da se Hvar može pohvaliti sa čak pet atrakcija uvršćenih na UNESCO Listu svetske baštine. Šetnja gradom Hvarom – kao i obilažnje celog ostrva – zapravo su putovanje kroz vreme i raznolike periode ove jedinstvene regije. U gradu su smeštene brojni velelepni istorijski monumenti, poput tvrđave Fortice i Hvarske katedrale. Osim toga, vredi izdvojiti vremena za posetu Hvarskom pozorištu, kulturnom simbolu grada.

Stari Grad, koji se nekada zvao Pharos – svetionik u prevodu sa grčkog, najstariji je grad u Hrvatskoj. Brojni lokaliteti iz tog perioda i dalje se mogu videti. Mnoge ulice kriju relikvije antičkih vremena, te arhitektonsku tradiciju tadašnje kulture. Na glavnom trgu nalazi se crkva Sv. Stjepana iz 17. veka, kao i barokna palata Bianchini u kojoj je izložena Pomorska zbirka.

Ostrvo lavande, borova i vinskih polja

Možda smo pristrasni, ali za nas je mediteranska klima i sve što ona sa sobom donosi – čitajte: najlepša vina, pejzaže i gastronomiju – neprevaziđena. Zato slobodno možemo staviti znak jednakosti između idealne mediteranske destinacije i ostrva Hvar. Znamenita je kuhinja ove regije, posebno tradicionalni hvarski dezerti. Bademi, suve smokve i grožđe neizostavni su sastojci lokalnih delicija. Osim toga, sa ostrva dolaze neka od najboljih vina, te možete biti sigurni da ćete tokom boravka na Hvaru uživati u autentičnim ukusima.

Borove šume prekrivaju jedan deo ostrva, dok se drugi nalaze pod vinogradima i poljima lavande. Zamislite samo buđenje uz zvuk talasa, dok u vazduhu plove mirisi mora, lavande i borova. Pitamo se da li se neko već setio da ovaj jedinstveni spoj spakuje u bočicu parfema ili aromatičnog ulja – jer bismo ga mi rado poneli sa sobom.

Jedinstven hvarski pejzaž upotpunjuju i Crvene stijene, veličanstvena prirodna atrakcija. Naravno, ne možemo zaboraviti ni živopisne plaže, kako šljunkovite tako i peščane. U blizini grada Hvara nalazi se Dubovica, koja je i jedna od najpoznatijih. Južna obala ostrva krije upečatljive šljunkovite plaže, poput onih u naselju Zareće.

Destinacija za dobar provod…

Potencijal koji Hvar ima prepoznaju brojni turisti koji dolaze iz različitih delova sveta, zbog čega je ostrvo jedno od najposećenijih destinacija u Hrvatskoj. Zato se mnogi lokaliteti mogu pohvaliti raznovrsnom ponudom programa, gde će svako pronaći nešto za sebe. Hvar je na posebno dobrom glasu zbog noćnog života koji nudi, te oblikuje klubovima i beach barovima u kojima možete uživati u dobrom provodu i uzavreloj atmosferi.

Za nas idealan dan na odmoru podrazumeva obilaženje znamenitosti i uživanje na suncu i plaži preko dana, pa odlazak u nezaboravan provod kada se spusti veče. Iz tog razloga biramo grad Hvar, i to posebno HVAR [PLACESHOTEL] by Valamar. Razlog? Najpre, energična atmosfera u okviru Sounds of [PLACES] muzičkog after beach programa, zahvaljujući izvrsnim DJ-ima. No, znate i sami da je posle svake dobre žurke potreban i kvalitetan odmor kako bismo nastavili naše avanture. Otuda razlog broj dva. [PLACESROOM] su naše odabrane odaje tokom boravka na Hvaru, pre svega zbog svoje udobnosti, osunčanosti i najlepšem mirisu mora koji nas budi. Jedinstveno iskustvo odmora upotpunjuju i brojne druge pogodnosti, poput narukvice koja vam omogućava beskontaktno plaćanje u čitavom hotelu, kao i beskontaktni check-in i ulazak u sobu.

S obzirom da posebna ponuda počinje poslednjih dana aprila, mi smo beg iz snežnog Beograda već rezervisali. Ukoliko vi rezervišete u period od 28. aprila do 1. jula možete ostvariti 25% popusta na boravak od najmanje tri noći.

… ali i idiličan porodični odmor

Znamo, ipak, da među vama ima i onih koji bi letnje dane radije iskoristili za opuštajući odmor sa porodicom. Dok mi ostajemo u gradu Hvaru, ostatak ostrva nudi lokalitete za idiličan boravak. Osim Starog Grada, tu je i mestašce Jelsa, okruženo borovim šumama. U blizini je i Vrboska, naselje na severnoj obali ostrva, čije znamenitosti datiraju iz perioda srednjeg veka, ali i renesanse i baroka.

Upravo u Starom Gradu nalazi se Valamar Amicor Green Resort. Smešten u pravom mediteranskom krajoliku, ovaj porodični resort prvi je takve vrste na hrvatskom Jadranu, a izgrađen je u potpunoj harmoniji sa prirodnom koja ga okružuje, kao i načelima održivog razvoja. U okviru kompleksa već postoji Aquamar premium vodeni park sa tri bazena, toboganima i atrakcijama. Ove godine najavljeno je i otvaranje 41 vile, od kojih su četiri sa privatnim bazenom. U pripremi je i dečije igralište Maro World, o kojem smo vam već pisali, sa raznovrsnim sadržajima i uslugama za najmlađe. Od zipline-a, klackalica, trambolina i tobogana, do eko vrta i interaktivnih i edukativnih panela, nema sumnje da će vaši mališani uživati i zabaviti se. Smeštaj u vilama i suit-evima, u očaravajućem mediteranskom okruženju, stvoren je za nezaboravan porodični odmor. Kako se ovaj jedinstveni prostor otvara u junu, to može biti povod da iskorisite posebnu ponudu i među prvima iskusite sve što Hvar – i Valamar – ima da ponudi.

Friendly reminder: znate kako kažu – što možeš danas, ne ostavljaj za sutra. Zato vas sada podsećamo da su pripreme mnogo lakše kada putovanje rezervišete na vreme. Posle samo treba da se spakujete. Za rezervacije u periodu od 17. maja do 1. juna možete ostvariti 25% popusta na boravak od najmanje tri noći. Ista pogodnost čeka vas i ako svoj smeštaj rezervišete između 9. i 24. juna, za boravak od najmanje četiri noći.

Foto: Valamar / Unsplash

Učitati još
Zatvori