Art đir: Tri izložbe modne fotografije koje želimo da posetimo
Art đir: Tri izložbe modne fotografije koje želimo da posetimo

Art đir: Tri izložbe modne fotografije
koje želimo da posetimo

Modna fotografija, kao neizostavni i često krucijalni aspekt vizuelnog dojma mode, vremenom je počela da briše granice između umetničke i komercijalne fotografije. Magazini i editorijali su uvek bili portal kroz koji su pripovedane dizajnerske priče, nekada do te mere da kolekcije postaju potpune tek zahvaljujući fotografijama koje bi ih ovekovečile.

U istoriji te estetske naracije, pojedina imena ostala su upisana kao pioniri modne fotografije. Prethodno smo uputili pozivnicu za izložbu posvećenu radovima Stevena Meisela. Sada su na red došli drugi velikani, te vas vodimo na tri nove izložbe koje ovog proleća čekaju posetioce evropskih gradova.

Brands, Helmut Newton

Helmut Newton Foundation, Berlin

via Helmut Newton Foundation

Fondacija Helmut Newton svake godine priprema izložbe kojima publici tematski predstavlja radove vizuelnog mađioničara. Fotograf koji nikada nije želeo epitet umetnika, mada je po svim kriterijumima istorije to uveliko bio, Helmut Newton svojim radom pomerao je granice modnih editorijala, ali i komercijalnih kampanja. Dokaz tome je postavka fotografija nedavno otvorena u Berlinu, sedištu fondacije i rodnom gradu Newtona. Nazvana jednostavno Brands, izložba za okosnicu koristi radove nastale za potrebe reklamnih saradnji sa različitim brendovima. Međutim, kao i uvek kada je nemački virtuoz u pitanju, u ramu se nalazi mnogo više od slike.

Izložba je otvorena 3. decembra 2022. godine, a trajaće do 14. maja 2023.

Kampanja za Paul Picot Watches via Helmut Newton Foundation
Editorijal za Swarowski kalendar via Helmut Newton Foundation

Untold Stories, Peter Lindbergh

Espace Vanderborght, Brisel

via @peterlindbergh.brussels

Putujuća izložba Untold Stories, koju je za života Peter Lindbergh lično priredio, omaž je njegovom životnom delu, kojim je zavredio status najistaknutijih modnih fotografa. Svojim stilskim jezikom prevodio je neizrecivo u vizuelnu formu, beležeći mističnost svojih modela, ne razotkrivajući je nikada u potpunosti. Na rolnama crno-belog filma Nemac je ostavio radove koji su svojom monohramatikom dali prostora da ispliva kako njegova istančana vizija, tako i senzibilitet subjekata pred objektivom. Briselska izložba nudi priliku za upoznavanjem sa skoro 200 Lindberghovih fotografija, od kojih mnoge prethodno nisu bile prikazivane javnosti.

Izložba je otvorena 15. decembra 2022. godine, a trajaće do 14. maja 2023.

via @peterlindbergh.brussels
via peterlindbergh.brussels

Fashion, Paul Kooiker

Foam Fotografiemuseum, Amsterdam

via @foam_amsterdam

Verovatno da ne postoji bolji argument, barem u domenu modne fotografije, u prilog tezi da vizija nosi primat nad sredstvom, od radova Paula Kooikera. Sve izložene fotografije u okviru amsterdamske galerije Foam nastale su umetnikovim iPhone-om. Nadrealistička paradigma oživljena je u njegovim editorijalima, koji svojom atmosferom prenose nedokučiv dojam. Modeli postavljeni u poze kojima se gubi prirodna silueta tela, fotografisani iz uglova koji pozivaju na promenu perspektive, odlike su koje čine Kooikera jednim od najtraženijih fotografa današnjice.

Izložba je otvorena 9. decembra 2022. godine, a trajaće do 12. februara 2023.

via Foam Amsterdam
via Foam Amsterdam
Učitati još
Zatvori