Journal istražuje: Kako su grčka ostrva postala utočište od užurbanog stila života
Journal istražuje: Kako su grčka ostrva postala utočište od užurbanog stila života

Journal istražuje: Kako su grčka ostrva postala utočište od užurbanog stila života

Verovatno i vi poznajete nekoga – ili ste vi ta osoba – koja je barem jednom izrazila želju da se, po penzionisanju, preseli na neko od grčkih ostrva i svoje dane provede uživajući u izvrsnoj hrani, muzici i prirodnim draguljima koje ova zemlja krije među svojim morima.

Znamo da mi sigurno jesmo ta osoba, a od ove namere još uvek nismo odustali. U međuvremenu, planiramo da provedemo buduća leta upravo pod grčkim suncem, uživajući barem na godišnjem odmoru u svim blagodetima ove zemlje. No, ovo nas je razmišljanje, koje dele i mnogi naši poznanici, navelo da se zapitamo – šta to čini grčka ostrva toliko posebnim da ih svake godine poseti na stotine hiljade turista, dok im se verovatno podjednak broj vraća iz sezone u sezonu?

Filozofija života

Možda niste znali, ali u Grčkoj – tačnije, među njenim ostrvima u Egejskom moru – nalazi se mesto na kojem žive ljudi najdužeg životnog veka na svetu. Maleno ostrvo Ikaria, možda ne izrazito popularno letovalište, ali mesto i te kako vredno vašeg vremena, svojom jedinstvenom klimom, vegetacijom i prirodnim bogatstvima, idilično je za dugovečan, relaksiran život. Slow living sintagama je koju sve češće srećemo na društvenim mrežama, a koja opisuje upravo ono što stanovnici ovog ostrva već poznaju. Nema sumnje da poseta ovom jedinstvenom mestu, uz upoznavanje sa ljudima koji tamo žive, može postati inspirativno i nezaboravno iskustvo i savršen beg od užurbane svakodnevice.

ikaria
ikaria

Kulturna baština

Gde god da se nađete u Grčkoj – bilo na njenom kontinentalnom ili ostrvskom delu – možete biti sigurni da ćete zateći važan istorijski monument. Mnoga njena ostrva, bilo u mediteranskim vodama ili rasuta po Jonskom i Egejskom moru, predstavljaju muzeje na otvorenom, sa važnim spomenicima raspršenim kroz njihove predele. S obzirom na to da su se na brojnim ostrvima razvijale različite kulture, drugačiijh tradicija i porekla, poseta svakom od ostrva donosi uvid u određeni deo istorije. Primera radi, ostrvo Krf prvim naseljavanjima pripalo je Fečanima, dok je od 14. do 18. veka naše ere bilo pod venecijalnskom upravo. Zato arhitektura ovog mesta predstavlja jedinstven amalgam italijanskog stila tog perioda i grčke antike.

Rodos je još jedno ostrvo, na kojem se, slično kao na Krfu (i mnogim drugim), nalaze brojni istorijski važni lokaliteti zaštićeni od strane UNESCO-a. Piktorsekno ostrvo u Egejskom moru, Paros je bogat građevinama iz perioda Vizantije. Čari grčkih ostrva upravo su u tome što svake godine možete posetiti novo mesto, i svakim novim dolaskom doživećete drugačije iskustvo, upoznajući se sa delovima istorije koje ranije niste imali prilike da sretnete. Ako ste već bili u Grčkoj, onda vam je sigurno poznat osećaj da se nalazite na važnom mestu, koje postoji već hiljadama godina unazad i koje predstavlja prapostojbinu mnogih savremenih ideja koje i dalje žive.

grčka ostrva paros
paros
paros grčka ostrva
paros
grčka ostrva
rodos
rodos

Prirodna bogastva

Navedena ostrva, kao i mnoga druga, osim kulturnim bogatstvo, mogu se pohvaliti i prirodnim lokalitetima koja ih čine destinacijama vrednim oblilaska, posebno ako „odmor“ radije provodite tako što – ne odmarete, već istražujete skrivene dragulje u okolini. Ostrvo Lefkada okruženo je tirkiznim Jonskim morem, a pejzažima poziva na otkrivanje prirodnih lepota koje čuva. Ako u Grčku ipak dolazite kako biste proveli sate na peščanim plažama sa kojih se horizont jedva nazire, ona će i u tom slučaju imati šta da vam ponudi. Primera radi, nudi vam ostrvo Siros, gde će vas umirujuća atmosfera opremiti energijom za sve što vas bude sačekalo kada se vratite u realnost.

lefkada
lefkada
siros grčka
siros
siros grčka
siros

Konačno, ali ništa manje važno – gastronomija

Argument kojim nas Grčka svakog puta ubedi u svoju reputaciju idile jeste – gastronomija. Kako? Tako što svakim specijalitetom, čak i najjednostavnijim, ponudi od svega dobrog po malo. Koje god tradicionalno jelo da zatražite, možete biti sigurni da će se njemu naći svežeg povrća, najkvalitetnijeg maslinovog ulja… lista se može nastaviti. Ako ste ljubitelj morskih plodova, među bogatim grčkim jelima će se naći nešto za vas. Treba li uopšte da pominjemo superiornost grčke fete spram drugih sireva? Zato ne iznenađuje da nutricionisti širom sveta smatraju mediteransku ishranu nutritivno najkompletnijom, a jela koja možemo okusiti u Grčkoj svakako su jedna od najboljih potvrda tome. Probati gyros kod lokalnih prodavaca ili jedinstvene kombinacije domaćih sastojaka u kompleksnijim jelima, u grčkim ukusima uživaju sva čula.

santorini
santorini
mikonos

Šta naši „nalazi“ pokazuju

Na osnovu ovih argumenata, odgovor na naše inicijalno pitanje kristalno je (kao vode grčkih mora) jasan. U danima kada, zatrpani stresom, zaboravljamo na lepotu malih stvari – čak i kratko putovanje do nekog od grčkih ostrva, te susret sa lokalcima i autentičnim iskustvima, podsetnik su da nekada upravo oni jednostavni trenuci nekada izvor najvećeg užitka. Dodir sunčevih zraka na licu, opuštajući zvuk talasa i ukusi koji hrane naše receptore za hedonizam dovoljni su da nas okrepe optimizmom i dobrom energijom.

Ako odlučite da ovo leto provedete u Grčkoj (jer znamo da mi hoćemo), na sajtu visitgreece.gr ćete pronaći sve informacije koje će vam pomoći da otkrijete najbolje od onoga što ona ima da ponudi.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori